Το καλοκαίρι πλησιάζει με ένα πιο έντονο «άρωμα» ελευθερίας καθώς από σήμερα το lockdown αποτελεί παρελθόν. Τι αλλάζει;

Lockdown: Τι αλλάζει

Αρχικά, από σήμερα, σταματούν τα μηνύματα στο 13033 και στο 13032 το οποίο ίσχυε για το λιανεμπόριο. Παράλληλα, «πράσινο φως» έχει ανάψει και για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Αλλαγές υπάρχουν και στο ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίες. Από σήμερα, αντί για 23:00 – 05:00, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινάει από τις 00:30 και θα τελειώνει στις 05:00.

Τα καταστήματα εστίασης θα λειτουργούν ως τις 00:15 παραμένοντας χωρίς μουσική.

Το λιανεμπόριο επιστρέφει στη λειτουργία με τα υγειονομικά πρωτόκολλα χωρητικότητας 1 πελάτη/25 τ.μ., χωρίς πλέον τις μεθόδους του click-in-a shop ή του click away.

Επιπροσθέτως, από σήμερα τα μουσεία ανά την επικράτεια ανοίγουν ξανά τις πόρτες τους, ενώ ανοίγουν και τα καζίνο αλλά και τα γραφεία συνοικεσίων.

«Τέλος» το lockdown: Τι αλλάζει στις μετακινήσεις από νομό σε νομό

Παράλληλα, με το άνοιγμα του τουρισμού στη χώρα απελευθερώνονται και οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, με κάποιες ιδιαιτερότητες για μετάβαση από και προς τα νησιά με εξαίρεση την Λευκάδα, τη Σαλαμίνα και την Εύβοια.

Συγκεκριμένα, από τις 6 τα ξημερώματα σήμερα μπορούμε να ταξιδεύουμε από νομό σε νομό, ωστόσο για τα ταξίδια στα νησιά θα χρειαζόμαστε Green Pass. Ειδικότερα για τα νησιά, όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών θα πρέπει να φέρουν κάποιο από τα εξής:

  • πιστοποιητικό εμβολιασμού (με διάστημα 14 ημερών από τη δεύτερη δόση)
  • αρνητικό PCR τεστ 72 ωρών, είτε αρνητικό rapid ή self test 24 ωρών
  • βεβαίωση νόσησης (τουλάχιστον 2 μήνες μετά τη νόσηση και έως 9 μήνες)

Ο έλεγχος των παραπάνω θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, και υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών.

«Τέλος» το lockdown: Τι αλλάζει στις μετακινήσεις από νομό σε νομό

Τις επόμενες ημέρες επίσης ανοίγει και μία σειρά από δραστηριότητες, ενώ τον Ιούνιο θα μπορούν να γίνονται γάμοι και βαφτίσεις σε εξωτερικούς χώρους.

Το χρονοδιάγραμμα επανεκκίνησης δραστηριοτήτων

Παράλληλα, στις 24 Μαΐου αναμένεται να ανοίξουν τα καταστήματα ΟΠΑΠ Play σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο.

Στις 31 Μαΐου, σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο και αναλογία πληθυσμού 1/10 τμ και 2 self tests την εβδομάδα για τους εργαζόμενους, τα γυμναστήρια.

Επίσης στις 31 Μαΐου έχει προγραμματιστεί η επαναλειτουργία των Υπηρεσιών ευεξίας σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας των Κέντρων Αισθητικής αλλά και των Catering και χώρων δεξιώσεων σε εξωτερικούς χώρους σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας της εστίασης.

Στις 7 Ιουνίου, πρόκειται να ανοίξουν οι οίκοι ανοχής σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο του 2020.

 

Διαβάστε εδώ βήμα – βήμα όλες τις οδηγίες για την δήλωση αποτελέσματος του self test σας:

Πώς δηλώνω το αποτέλεσμα του self test

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις  από την  Ελλάδα  και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.