Ξαφνικά, εν μέσω χρηματιστηριακής αβεβαιότητας που απορρέει από την έκρυθμη κατάσταση στο μέτωπο Ρωσίας – Ουκρανίας αλλά και την διακοπή παροχής φυσικού αερίου από την Μόσχα σε Πολωνία – Βουλγαρία, εγείρεται από διάφορους κύκλους ζήτημα placement του 20% των μετοχών της Εθνικής τράπεζας!

Είναι προφανές, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι το ζήτημα είναι εξαιρετικά ανεπίκαιρο, καθώς ούτε η κυβέρνηση, ούτε το ΤΧΣ θα ρίσκαραν κατά τη διάρκεια τέτοιας κρίσης, μια αποκρατικοποίηση της Εθνικής τράπεζας, γνωρίζοντας από πρώτο χέρι πως την ώρα τούτη λόγω αύξησης των επιτοκίων, τα μεγάλα funds του πλανήτη που τυχόν θα ενδιαφέρονταν να συμμετάσχουν στο placement παρουσιάζουν αδυναμία να σηκώσουν φθηνό χρήμα!

Επί τη ευκαιρία πάντως, επειδή διάβασα κάτι για 4,20 ευρώ ανά μετοχή, ως τιμή διάθεσης της Εθνικής, με την οποία θα ήταν ευχαριστημένοι στο ΤΧΣ, αξίζει να σημειώσουμε ότι πριν από μερικούς μήνες, όταν η Goldman Sachs με εντολή της κυβέρνησης έκανε τις διερευνητικές επαφές με Έλληνες επιχειρηματίες και εφοπλιστές προκειμένου να αποκτήσουν το 10% των προς διάθεση μετοχών, είχε καταφέρει να διασφαλίσει τιμή 3,20 ευρώ ανά μετοχή!

Εκεί είχε κλείσει το αρχικό ντηλ!

Τα 4,20 ευρώ που ξαφνικά ακούγονται ή εγείρονται από συγκεκριμένους κύκλους, δεν έχουν καμία σχέση ούτε με την πραγματικότητα, πόσο μάλλον με την συγκυρία!

Για να ξέρετε, ακούστηκε την εποχή εκείνη ότι ο Ολλανδός της Reggeborgh πρόσφερε 5 ευρώ ανά μετοχή για το πακέτο του 10% των μετοχών της Εθνικής!

Ωστόσο η υπόθεση τότε «μπήκε στο αρχείο» μέχρι νεωτέρας – για ειδικούς λόγους- ενώ ουδέποτε επιβεβαιώθηκε η πρόταση για 5 ευρώ ανά μετοχή, που εδώ που τα λέμε, μακάρι να υπήρχε!