Δύο περικοπές των επιτοκίων από τη Federal Reserve, τον Σεπτέμβριο και το Δεκέμβριο, «βλέπει» νέα δημοσκόπηση του Reuters, στην οποία συμμετείχαν 100 διεθνείς οικονομολόγοι. Κι αυτό διότι, παρά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, η ανθεκτική πορεία της οικονομίας και τα ισχυρά επίπεδα καταναλωτικής ζήτησης συνηγορούν υπέρ της υιοθέτησης μιας συγκρατημένης πορείας από την αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα.
Όσον αφορά το επικείμενο ραντεβού του Ιουλίου, οι οικονομολόγοι δεν αναμένουν εκπλήξεις. Το σύνολο των οικονομολόγων συμφωνεί πως το συμβούλιο θα κρατήσει και πάλι στάση αναμονής στη συνεδρίαση της 31ης Ιουλίου.
Από εκεί και πέρα μια διευρυμένη πλειοψηφία της τάξεως του 80% (ή οι 82 στους 100), εκτιμά πως η πρώτη περικοπή θα έρθει στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. Μάλιστα αναμένει μια μετριοπαθή αναπροσαρμογή κατά 25 μονάδες βάσης που θα διαμορφώσει το εύρος των επιτοκίων στο 5% με 5,25%.
Σημειωτέον πως κάποιοι, λίγοι, αναλυτές το τελευταίο διάστημα είχαν προτάξει και το σενάριο μιας δυναμικότερης μείωσης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, ωστόσο το πιθανότερο είναι πως το συμβούλιο θα προτιμήσει να κινηθεί πιο αργά και προσεκτικά προκειμένου να αποφύγει κάποιο απρόοπτο ρίσκο.
Πάντως, αν και τα προγνωστικά της αγοράς θέλουν την έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης από το Σεπτέμβριο να έχει «κλειδώσει», στη δημοσκόπηση του Reuters δεν έλειψαν και οι σκληροπυρηνικές φωνές που θεωρούν ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να κρατά συντηρητική στάση για μεγαλύτερο διάστημα.
Από τους 100 οικονομολόγους οι 15 υποστήριξαν πως η πρώτη μείωση των επιτοκίων θα έρθει αργότερα, στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου ή του Νοεμβρίου, ενώ 3 υποστήριξαν πως οι συνθήκες στην οικονομία δεν θα επιτρέψει στο συμβούλιο να αλλάξει ρότα πριν την επόμενη χρονιά.
Συνολικά, πάντως, για το 2024 περίπου τα δύο τρίτα των οικονομολόγων, ήτοι οι 73 από τους 100, τάχθηκαν υπέρ δύο συνολικά περικοπών των επιτοκίων, ένα νούμερο αρκετά μεγαλύτερο από την προηγούμενη, ανάλογη, δημοσκόπηση του Reuters, τον Ιούνιο, όταν περίπου το 60% είχε συμφωνήσει σε δύο μειώσεις τη φετινή χρονιά.
Μάλιστα, 11 οικονομολόγοι δεν απέκλεισαν την πιθανότητα το συμβούλιο να προχωρήσει σε παραπάνω από δύο περικοπές.
Σε κάθε περίπτωση η πορεία της νομισματικής πολιτικής θα εξαρτηθεί από το outlook βασικών μακροοικονομικών στοιχείων ξεκινώντας από τα τελευταία στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ και τον δείκτη προσωπικών καταναλωτικών δαπανών τον Ιούνιο (που είναι ο αγαπημένος πληθωριστικός δείκτης της Fed), τα οποία ανακοινώνονται στα τέλη της εβδομάδας.
Οι προβλέψεις θέλουν τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας να διευρύνονται περαιτέρω φτάνοντας στο 2% σε ετήσια βάση κατά το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το 1,4% του πρώτου τριμήνου. Ωστόσο για τον δείκτη PCE αναμένεται ανεπαίσθητη διόρθωση στο 2,5% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο από το 2,6% του Μαΐου.
Δεν είναι τυχαίο ότι πάνω από τους μισούς οικονομολόγους υποστήριξαν πως ο πληθωρισμός για το υπόλοιπο της χρονιάς πιθανότατα θα κινηθεί πάνω από το αναμενόμενο.
Όσον αφορά τους ρυθμούς ανάπτυξης, οι οικονομολόγοι στη δημοσκόπηση του Reuters υποστήριξαν ότι «βλέπουν» ανάπτυξη στο 2,3% τη φετινή χρονιά, ήτοι δηλαδή αρκετά υψηλότερα από το 1,8% που προβλέπει η Fed προκειμένου να περιοριστούν οι πληθωριστικές πιέσεις. Για το 2025 η ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα κατεβάσει ταχύτητα στο 1,7% πριν βελτιωθεί και πάλι γύρω στο 2% το 2026.