Ο «Ηρακλής ΙΙΙ» και η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων αλλά και το κλείσιμο της ψαλίδας ανάμεσα στα επιτόκια δανείων και καταθέσεων, είναι προτεραιότητες για τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη.
Από το βήμα της Βουλής, στις προγραμματικές δηλώσεις, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε χαρακτηριστικά: θα χρησιμοποιήσουμε το πρόγραμμα Ηρακλής, έτσι ώστε μέσα στο πλαίσιο των κανόνων που τίθενται από τους θεσμούς της ΕΕ να αντιμετωπιστούν οι όποιες τυχόν εκκρεμότητες υπάρχουν ακόμα, προς όφελος, τελικά, της υγείας του τραπεζικού συστήματος.
Ο Ηρακλής ΙΙΙ θα δώσει την ευκαιρία και στις μικρότερες τράπεζες να απαλλαγούν από τα «κόκκινα» δάνεια.
Όπως έχει γράψει το Radar η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει σχετικό αίτημα στην Κομισιόν και σύντομα αναμένεται να ενεργοποιηθεί ο «Ηρακλής ΙΙΙ».
Για το πρόγραμμα έχουν προϋπολογιστεί εγγυήσεις ύψους 21,5 δισ. ευρώ κι έχουν χορηγηθεί τα 17,4 εκατ ευρώ. Ο «Ηρακλής ΙΙ» έληξε τον Οκτώβριο 2022 και ενώ εκκρεμούσε η απόφαση της Eurostat κατά πόσο οι εγγυήσεις θα επιβάρυναν το χρέος. Όπως είναι γνωστό η Eurostat αποφάσισε τελικά ότι οι εγγυήσεις δεν μπορούν να εγγραφούν στο χρέος εφόσον δεν έχουν καταπέσει.
Να σημειωθεί ότι εκτός του «Ηρακλή ΙΙ» έχουν μείνει και τρεις τιτλοποιήσεις των συστημικών τραπεζών. Το Frontier II της Εθνικής Τράπεζας, ύψους 1,5 δις ευρώ με στεγαστικά και μικρά επιχειρηματικά δάνεια, το Sunrise III της Τράπεζας Πειραιώς, ύψους 508 εκατ ευρώ που περιλαμβάνει στεγαστικά, επιχειρηματικά, καταναλωτικά δάνεια και το Solar, που είναι η κοινη τιτλοποίηση και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ύψους 1,5 δις ευρώ.
Πρόκληση, όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, είναι η αντιμετώπιση του ζητήματος των κόκκινων δανείων. Γι’ αυτό το λόγο, πρώτον, προωθείται ένα πλαίσιο κανόνων και υποχρεώσεων για τους servicers.
Με υποχρέωση να τηρούν και να παρέχουν προσωποποιημένη πληροφόρηση προς τους οφειλέτες για το σύνολο της οφειλής τους, τις οφειλόμενες δόσεις, το επιτόκιο και άλλες συναφείς πληροφορίες. Και με ποινές όταν δεν παρέχουν σαφή και έγκαιρη ενημέρωση στους οφειλέτες.
Επίθεση από τις κυριότερες προκλήσεις είναι η αντιμετώπιση της ψαλίδας μεταξύ των επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων, μέσα από πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν τον ανταγωνισμό.
Μεταξύ αυτών είναι: Η επέκταση της παροχής τραπεζικής πίστης, δηλαδή δανείων, από μη-τραπεζικά ιδρύματα με βάση βέλτιστες διεθνείς πρακτικές. Αλλά και η αυτοτελής φορολόγηση των τόκων των εντόκων γραμματίων και των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. Ώστε τα ομόλογα Δημοσίου να αποτελέσουν εναλλακτική επιλογή τοποθέτησης των κεφαλαίων.