Το Time Out πραγματοποίησε έρευνα σε περίπου 20.000 κατοίκους πόλεων σε όλο τον κόσμο, μαζί με το δίκτυο των παγκόσμιων συγγραφέων και συντακτών του, για να καταρτίσει την τελευταία του ανασκόπηση των καλύτερων πόλεων του πλανήτη.

Συνεκτιμήθηκαν παράγοντες όπως οι γαστρονομικές σκηνές των πόλεων, η αρχιτεκτονική και τα πολιτιστικά δρώμενα.

Ο στόχος, λέει το Time Out, είναι να προσφέρει «έμπνευση για ταξίδια» αλλά και ένα «παγκόσμιο στιγμιότυπο της ζωής στην πόλη».

Τα μουσεία της Νέας Υόρκης και η ακμάζουσα θεατρική της σκηνή αναφέρθηκαν από το Time Out ως λόγοι για τους οποίους η αμερικανική πόλη κατέκτησε την πρώτη θέση. Η παγκόσμια φήμη της Νέας Υόρκης έπαιξε επίσης ρόλο – η πόλη κατατάχθηκε ως το μέρος στο οποίο άλλοι κάτοικοι παγκόσμιων πόλεων θα ήθελαν περισσότερο να μετακομίσουν.

Μια πόλη των αντιθέσεων

Στο νούμερο δύο της λίστας του Time Out βρίσκεται το Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής, μια πόλη που, σύμφωνα με το Time Out, «κάθε ένας από τους ερωτηθέντες» χαρακτήρισε ως «όμορφη», αναμφίβολα χάρη στον εκπληκτικό συνδυασμό θάλασσας, αστικού τοπίου και εντυπωσιακού ορεινού περιβάλλοντος.

Το Time Out ξεχώρισε συγκεκριμένα τις πολιτιστικές προσφορές του Κέιπ Τάουν – από τις βραδινές βραδιές μουσείων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μέχρι τις θεατρικές και κωμικές παραστάσεις στο Theatre on the Bay, καθώς και το πρόσφατα εγκαινιασμένο Time Out Market Cape Town.

Η Κέιτι Σκοτ, η οποία μεγάλωσε στο Κέιπ Τάουν και τώρα ζει στη Γαλλία, λέει στο CNN Travel ότι το βλέπει ως «ίσως την πιο ανεπιτήδευτη παράκτια πόλη στον κόσμο», επαινώντας τις ευκαιρίες για να βγεις στη φύση, καθώς και τα «κορυφαία εστιατόρια, τα παρθένα οινοποιεία και τη φανταχτερή νυχτερινή ζωή».

«Η Νότια Αφρική μπορεί να γιορτάζει 30 χρόνια δημοκρατίας, αλλά η ανισότητα σε πόλεις όπως το Κέιπ Τάουν είναι πιο έντονη από ποτέ», λέει ο Σκοτ.

Έχοντας αυτό κατά νου, ο Scott συμβουλεύει ότι «για να κατανοήσουν πραγματικά την πόλη και τους ανθρώπους της” οι επισκέπτες θα πρέπει “να βγουν από την τουριστική φούσκα και να κάνουν αυτό το ταξίδι στο νησί Robben ή στο μουσείο District Six» – και τα δύο σημεία που συνιστά το Time Out και τα οποία ασχολούνται με την ιστορία του απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής.

Οι επόμενες χώρες στη λίστα 

Την πρώτη πεντάδα του Time Out συμπληρώνουν το Βερολίνο της Γερμανίας (που επαινείται από το Time Out για την έντονη νυχτερινή ζωή του), το Λονδίνο του Ηνωμένου Βασιλείου (που επαινείται για τις «θρυλικές» παμπ και τα δωρεάν μουσεία και γκαλερί του) και η Μαδρίτη της Ισπανίας («εξαιρετικό» φαγητό και ποτό, σύμφωνα με το Time Out).

Μικρότερες πόλεις στην πρώτη δεκάδα περιλαμβάνουν το Λίβερπουλ, Ηνωμένο Βασίλειο (νούμερο 7) και το Πόρτο, Πορτογαλία (νούμερο 10). Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πόρτο χαρακτηρίστηκε από τους συμμετέχοντες στην έρευνα του Time Out ως μια εξαιρετική πόλη για «ρομαντισμό».

Η ταξιδιωτική συντάκτρια του Time Out, Grace Beard, ανέφερε σε δήλωσή της ότι αυτό που έχουν κοινό όλες οι πόλεις της λίστας είναι το «ισχυρό κοινοτικό πνεύμα και μια αναμφισβήτητη ατμόσφαιρα».

Οι 10 καλύτερες πόλεις σύμφωνα με το Time Out

  • Νέα Υόρκη
  • Κέιπ Τάουν
  • Βερολίνο
  • Λονδίνο
  • Μαδρίτη
  • Η πόλη του Μεξικού
  • Λίβερπουλ
  • Τόκυο
  • Ρώμη
  • Πόρτο

Διαβάστε ακόμη: