Σε trades και μετοχές που θα αποκομίσουν οφέλη από το άνοιγμα της οικονομίας, αλλά και όσες διαθέτουν αξία (ελεύθερες ταμειακές ροές μερισματικές αποδόσεις), εξωστρέφεια ή συμμετέχουν στην πράσινη ενέργεια στρέφονται οι διαχειριστές σε μια περίοδο όπου το χρηματιστήριο δέχεται πιέσεις  από τις τραπεζικές μετοχές, αλλά και την ανακοίνωση της αύξησης κεφαλαίου  από την Alpha bank.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με παλαιό και έμπειρο θεσμικό επενδυτή του ελληνικού χρηματιστηρίου, τα trades θα είναι σημαντικά σε τρεις κατηγορίες μετοχών τις οποίες εντοπίζει δεδομένου ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν εμφανίζουν κερδοφορία, και εκ των πραγμάτων, οι επιλογές στρέφονται στις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες της Νότιας Ευρώπης, όπως Ιntesa, Unicredit, Santader, Bnp-Paribas, έως και την Credit-Suisse η οποία πρόσφατα δέχθηκε πλήγματα λόγω σκανδάλων.

Μπορεί λοιπόν οι ξένες τράπεζες να διαθέτουν υψηλότερο δείκτη τιμή προς λογιστική αξία (Price /Bookvalue), ωστόσο εμφανίζουν υψηλότερα κέρδη και μονοψήφια Νpe.

Αντίθετα, o χαμηλός Δείκτης τιμή προς λογιστική αξία 0,21-0,30 σε ελληνική τράπεζα προβληματίζει, ιδιαίτερα προ αύξησης κεφαλαίου.

Από τις ελληνικές τράπεζες οι επιλογές για τον ίδιο αποτελούν οι Eurobank και Εθνική Τράπεζα.

Σε ό,τι αφορά το νέο άνοιγμα της οικονομίας, μια συναλλαγή που αποτελεί και συνολικότερο γύρισμα της κατάστασης (turnaround) είναι τα δικαιώματα και η αύξηση κεφαλαίου της Aegean Airlines.

Η μετοχή της Aegean διαπραγματεύεται στα 5,50 ευρώ, το δικαίωμα στην αύξηση στα 0,604, ενώ οι όροι στην αύξηση είναι 0,26 νέες μετοχές για κάθε μια παλαιά με 3,20 ευρώ.

Από το λιανικό εμπόριο, η μετοχή της Jumbo αποτελεί επίσης μια συναλλαγή για το άνοιγμα της οικονομίας καθώς το δίκτυο επαναλειτουργεί ενώ ως εταιρεία αποτελεί μακροπρόθεσμη αξία εξαιτίας των υψηλών ταμειακών ροών, αλλά και της παρουσίας της σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά, όπως της Ρουμανίας.

Το άνοιγμα της οικονομίας αφορά και τον ΟΠΑΠ ο οποίος επανεκκίνησε το δίκτυό του στην επικράτεια και επωφελήθηκε  από την πορεία της Stoiximan κατά την διάρκεια της καραντίνας. Η αυξημένη μερισματική απόδοση και οι ελεύθερες ταμειακές αποτελούν και εδώ τα δέλεαρ.

Τα ίδια χαρακτηριστικά, δηλαδή υψηλές ελεύθερες ταμειακές ροές, διαθέτει και ο ΟΤΕ που αποτελεί επίσης κλασική επιλογή μακροπρόθεσμης αξίας στην υψηλή κεφαλαιοποίηση.

Επιλογή για τον ίδιο διαχειριστή στα trades αποτελεί και η καθετοποιημένη δομή της Μυτιληναίος σε αλουμίνιο, ηλεκτρικό ρεύμα, κατασκευές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και η εξωστρέφεια που εμφανίζει στους τομείς πράσινης ενέργειας και εξειδικευμένων έργων ενέργειας.

Στις μεγάλες θέσεις μαζί με ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Μυτιληναίο εμφανίζεται και η ΔΕΗ, όχι μόνο για τον επιτυχή μετασχηματισμό και τις προσπάθειες μείωσης των ρύπων με πράσινη ενέργεια, αλλά κυρίως για την εμφάνιση των αποτελεσμάτων που υποσχέθηκε η διοίκηση της εταιρείας.

Από τις εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης οι επιλογές στρέφονται προς ισορροπημένους ισολογισμούς και ανάπτυξη, όπως Πλαίσιο, Κρι-Κρι, Byte.

Φέρνει Έλληνες και ξένους για την Alpha η Goldman Sachs