Από το Λονδίνο, στο Παρίσι, μετακομίζουν δεκάδες χρηματοπιστωτικές εταιρείες των ΗΠΑ, μετά το Brexit, σε μία προσπάθεια να διασφαλίσουν ότι θα μπορούν να κάνουν συναλλαγές σε ευρωπαϊκά περιουσιακά στοιχεία στις 27 χώρες που απομένουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τελευταίο παράδειγμα αποτελεί η Citigroup, η οποία έχοντας χρησιμοποιήσει για δεκαετίες το Λονδίνο ως πύλη προς την ενιαία αγορά της Ευρώπης, ετοιμάζεται να διπλασιάσει σχεδόν το προσωπικό της στη γαλλική πρωτεύουσα.

«Το Λονδίνο παραμένει ο κύριος εμπορικός κόμβος για εμάς», δήλωσε ο Fabio Lisanti, επικεφαλής των εμπορικών δραστηριοτήτων της τράπεζας σε όλη την Ευρώπη, εξαιρουμένου του Ηνωμένου Βασιλείου. «Όμως έχουμε μεταφέρει και θα μεταφέρουμε ορισμένα χαρτοφυλάκια στην Ευρώπη. Έχουμε ήδη μεταφέρει αρκετά και απομένουν κι άλλα», πρόσθεσε.

«Αυτό που έφερε τους ανθρώπους στο Παρίσι είναι το γεγονός ότι είναι μια διεθνής πόλη», είπε ο Lisanti σε συνέντευξή του στο Bloomberg Television. «Υπάρχει τεράστιος αριθμός ταλέντων σε τοπικό επίπεδο και κάποιοι ισχυροί εγχώριοι παίκτες που έχουν αναπτύξει αυτό το ταλέντο».

Η Goldman Sachs, η οποία πρόσφατα μετακόμισε σε μια νέα έδρα 9.000 τ.μ. στην πόλη του Φωτός, έχει αυξήσει το προσωπικό της από περίπου 170 άτομα το 2017, σε 350 στο τέλος του 2022 στη χώρα, με περαιτέρω προσλήψεις να αναμένονται το 2024.

Η Morgan Stanley, που στεγάζεται σε μια ανακτορική ιδιωτική κατοικία που χτίστηκε το 1874, δημιούργησε πέρυσι ένα ερευνητικό κέντρο για να υποστηρίξει τις εμπορικές της δραστηριότητες.

Μέχρι πριν από το Brexit, τα κεντρικά γραφεία της JPMorgan στο Παρίσι είχαν 250 υπαλλήλους, αριθμός που στα τέλη του περασμένου έτους, έφτασε τους 800. Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε και η Bank of America, της οποίας ο αριθμός των εργαζομένων στο Παρίσι υπερτετραπλασιάστηκε τα τελευταία χρόνια, σε περίπου 650 υπαλλήλους.

Τα hedge funds ακολούθησαν την τάση, σύμφωνα με το Bloomberg. Η Millennium Management, η Citadel του Ken Griffin και η ExodusPoint Capital Management έχουν προσλάβει επιπλέον προσωπικό ή έχουν ανοίξει γραφεία στη γαλλική πρωτεύουσα.

Διαβάστε περισσότερα