O πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου μοιράστηκε με το κοινό την άποψή του σχετικά με τα επαγγέλματα που είναι ασφαλή και μπορούν να εγγυηθούν μια πετυχημένη σταδιοδρομία στο μέλλον.

Ο ιδρυτής της Tesla και της SpaceX, ένας από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους στον κόσμο – κάτι που δείχνει να γνωρίζει, καθώς πρόσφατα έγραψε στο Twitter ότι σκέφτεται να γίνει full time influencer – ανακηρύχθηκε φέτος Πρόσωπο της Χρονιάς από το περιοδικό Time. Οι προβλέψεις και οι προτάσεις του πάντα σχολιάζονται και αποκτούν ένα virality που έχει αντίκτυπο ακόμα και στα σκαμπανεβάσματα των κρυπτονομισμάτων.

Τεχνητή νοημοσύνη

Το θέμα αυτήν τη φορά ήταν η τεχνητή νοημοσύνη και το κατά πόσο πιστεύει ότι μπορεί να επηρεάσει τα επαγγέλματα διαφόρων κλάδων. Ο Μusk υποστήριξε ότι «η τεχνητή νοημοσύνη θα κάνει τις δουλειές κάπως άσκοπες». Από μόνη της αυτή η δήλωση ακούγεται αρκετά ανησυχητική, καθώς φαίνεται να ενισχύει την άποψη ότι οι νέες τεχνολογίες θα καταστήσουν περιττά ορισμένα επαγγέλματα, αφήνοντας χωρίς δουλειά τους επαγγελματίες αυτών των κλάδων. Η απάντηση σε αυτούς τους φόβους συνήθως είναι ότι, μπορεί κάποιες δουλειές να χάνονται, όσο προχωρούν οι τεχνολογίες, ωστόσο αυτά τα νέα μέσα και εργαλεία δημιουργούν και νέες ανάγκες. Ενώ δηλαδή ένα ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αντικαταστήσει έναν άνθρωπο σε μία θέση, απαιτεί και τους ανάλογους επαγγελματίες για να το συντηρούν και να το ελέγχουν.

Σύμφωνα με τον Elon Musk, αν και προς το παρόν οι άνθρωποι που αναπτύσσουν την τεχνητή νοημοσύνη είναι απαραίτητοι, κάποια στιγμή η τεχνητή νοημοσύνη θα μάθει να γράφει μόνη της τον κώδικα που απαιτείται για την ίδια της τη λειτουργία. Και όπως εξελίσσονται τα πράγματα, τους κλάδους της παραγωγής και της διανομής θα τους αναλάβουν σχεδόν αποκλειστικά αυτές οι νέες τεχνολογίες.

Aυτές οι προβλέψεις του Musκ συμφωνούν με εκείνες που είχε κάνει σε σχετική έκθεση του 2018 το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, για το 2022: ότι δηλαδή μέχρι τότε θα έχουν χαθεί εξαιτίας των νέων τεχνολογιών 75 εκατομμύρια δουλειές· ενώ πέρυσι, το Time έλεγε ότι, λόγω της πανδημίας, πολλοί Αμερικανοί έχασαν τις δουλειές τους, και, παράλληλα, οι νέες τεχνολογίες, που αναπτύσσονται ραγδαία, τους αντικαθιστούν με ταχείς ρυθμούς.

Εκεί που ο άνθρωπος μπορεί να ξεχωρίσει και να αποδειχθεί απαραίτητος είναι στους τομείς που απαιτούν ανθρώπινη αλληλεπίδρααση. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Musk, «αν δουλεύετε σε κάτι που περιλαμβάνει ανθρώπους ή μηχανική, αυτό μάλλον είναι μια καλή στόχευση για το μέλλον».

Μπορεί τα νούμερα για την εξαφάνιση των επαγγελμάτων να ακούγονται τρομακτικά, δημιουργώντας φόβους για ένα δυσοίωνο μέλλον, ωστόσο, ειδικοί υπενθυμίζουν πως ο φόβος για το τι μπορεί να κάνουν οι νέες τεχνολογίες στην αγορά εργασίας υπάρχει από τον 19ο αιώνα.

Ασφαλώς υπάρχουν λόγοι ανησυχίας, τεχνικοί και πολιτικοί, για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Οι μηχανές μπορούν πλέον να αναλαμβάνουν τις επαναλαμβανόμενες εργασίες – και πολλά περισσότερα, ακόμα και να συνομιλούν ως chatbots με πελάτες των εταιρειών – και αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο με μεγάλες ανακατατάξεις σε όλους τους χώρους. Ωστόσο, με την εφαρμογή των κατάλληλων πολιτικών μπορούν οι άνθρωποι να ωφεληθούν με τα καλύτερα και των δύο κόσμων· να εκμεταλλευτούν τις ευκολ;iες της αυτοματοποίησης χωρίς να πληγούν από την ανεργία. Αυτό μπορεί να γίνει με έναν έξυπνο συνδyασμό των ικανοτήτων και των δύο. Σε τομείς που το ανθρώπινο στοιχείο και η αλληλεπίδραση είναι απαραίτητa, όπως δήλωσε και ο Elon Musk, οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να κυριαρχούν. Μόνο που τώρα, θα έχουν τη βοήθεια της τεχνολογίας για τα δύσκολα, βαρετά κομμάτια της δουλειάς τους.
Αυτό που είναι απαραίτητο, ωστόσο, είναι να υπάρξει η σωστή μέριμνα για να διοχετευτούν στις κατάλληλες θέσεις εργασίας όσοι όντως ασκούν καθήκοντα που με τον καιρό θα μπορέσουν να αναλάβουν οι νέες τεχνολογίες, να εκπαιδευτούν δηλαδή στις νέες απαιτήσεις και τα καινούργια επαγγέλματα που θα γεννηθούν από αυτούς τους νέους συσχετισμούς.