Σε τροχιά απογείωσης βρίσκεται σήμερα το Dogecoin – ένα κρυπτονόμισμα που δημιουργήθηκε ως «αστείο» από κάποιους developers και σήμερα έχει εξελιχθεί ένα από τα δημοφιλέστερα της αγοράς. Τεράστιο ρόλο στην επιτυχία του έχει διαδραματίσει ο Έλον Μασκ, o οποίος και “πιστώνεται” και το σημερινό άλμα του.

Ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη ανακοίνωσε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ότι η Tesla θα επιτρέψει την αγορά ορισμένων προϊόντων της με το συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα. Όπως εξήγησε αυτό θα γίνει σε δοκιμαστική βάση, «και θα δούμε πώς θα πάει». Στον απόηχο της ανακοίνωσης το Dogecoin έκανε «άλμα» 24% στα 0,195 δολάρια.

Dogecoin

Να σημειωθεί ότι η Tesla πουλάει διάφορα προϊόντα για τον εξοπλισμό των οχημάτων της. Η εταιρεία είχε οδηγήσει σε ράλι και το Bitcoin όταν άρχισε να το δέχεται για αγορά αυτοκινήτου, αλλά αυτό κράτησε μόλις δύο μήνες. Τελικά αποφάσισε να σταματήσει να δέχεται το κορυφαίο κρυπτονόμισμα στον πλανήτη ως μέσο πληρωμής, απαντώντας με τον τρόπο αυτό στις ανησυχίες για τον σοβαρό αντίκτυπο που έχει στο περιβάλλον η διαδικασία της «εξόρυξης» Bitcoin, η οποία και απαιτεί τεράστιες ποσότητες ενέργειας.

Σημειώνεται ότι ο Μασκ είχε ρωτήσει τους ακολούθους του στο Twitter τον περασμένο Μάιο εάν θα πρέπει η Tesla να αποδέχεται το Dogecoin ως μέσο πληρωμής και είχε επανειλημμένα στο παρελθόν μιλήσει με κολακευτικά λόγια για αυτό ή είχε ποστάρει memes, που φανέρωναν τη στήριξή του σε αυτό. Ωστόσο κατά την εμφάνισή του στη δημοφιλή σατιρική εκπομπή Saturday Night Live το είχε χαρακτηρίσει ευκαιριακή επένδυση, πυροδοτώντας μεγάλη πτώση της τιμής του.

Πριν από περίπου 1,5 μήνα είχε επανέλθει με επαίνους για το Dogecoin, χαρακτηρίζοντάς το ως το κρυπτονόμισμα «του λαού». «Πολύς κόσμος με τον οποίο μιλάω στις γραμμές παραγωγής της Tesla ή στην κατασκευή πυραύλων στη Space X κατέχουν Doge. Δεν είναι ειδήμονες της αγοράς ή άνθρωποι της τεχνολογίας στη Silicon Valley. Γι αυτό αποφάσισα να στηρίξω το Doge -είναι το κρυπτονόμισμα του λαού» είχε γράψει χαρακτηριστικά στο Twitter.

 

Πώς γεννήθηκε το Dogecoin

To Dogecoin δημιουργήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2013 από ως αστείο. Ο Μπίλιο Μάρκους, προγραμματιστής της IBM από το Πόρτλαντ του Όρεγκον, ήθελε ένα κρυπτονόμισμα «ανοιχτό στις μάζες» και ένωσε τις δυνάμεις του για τη δημιουργία του με τον Τζάκσον Πάλμερ, που τότε εργαζόταν για την Adobe. Ο Πάλμερ αγόρασε το domain dogecoin.com (μία αναφορά στο meme “doge” που κατέκλυζε το Διαδίκτυο εκείνη την εποχή) και χρησιμοποίησε τη μορφή των σκύλων Shiba Inu για να διαφημίσει το Dogecoin ως «ψηφιακό νόμισμα ανοιχτού κώδικα». Αρχικά το Dogecoin δεν ήταν τίποτα άλλο από μία αναφορά σε αστείες αναρτήσεις στα social media.

Ωστόσο δημοφιλείς ομάδες στο Reddit όπως η WallStreetBets το κατέστησαν δημοφιλή επιλογή για μικροεπενδυτές, ενώ και Έλον Μασκ με τις αναρτήσεις του, του προσέδωσε ένα κύρος, που δεν περίμεναν ποτέ οι δημιουργοί του ότι θα αποκτήσει. Μάλιστα ο Μάρκους φέρεται να μην έχει καθόλου κέρδος από την κούρσα του κρυπτονομίσματος. Είχε δηλώσει ότι το 2015 πούλησε όλα τα Dogecoin που είχε στην κατοχή του για να αγοράσει ένα αυτοκίνητο.