Ο αγώνας για τη διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλου του 2030 είχε δύο μεγάλες ανατροπές. Η πρώτη ήταν το πρόβλημα που δημιούργησαν οι οπαδοί γύρω από το στάδιο Wembley στον τελικό του Euro και η ζημιά που προκάλεσε στην προσπάθεια του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας για να φιλοξενήσουν το Παγκόσμιο Κύπελο 2030. Η δεύτερη, η οποία θα μπορούσε να είναι πιο επιζήμια για τις πιθανότητες του Wembley να φιλοξενήσει τελικό Παγκοσμίου Κυπέλου από το 1966, είναι η αναπάντεχη προσφορά από τη Σαουδική Αραβία και την Ιταλία.

Μετά τα προβλήματα που δημιούργησαν οι οπαδοί στο Wembley στον τελικό του Euro 2020 μεταξύ Αγγλίας και Ιταλίας, όπου εκατοντάδες από αυτούς χωρίς εισιτήριο πέρασαν από την ασφάλεια και μπήκαν στο γήπεδο, τα μέσα ενημέρωσης έσπευσαν να κατακρίνουν την πρόταση του Ηνωμένου Βασιλείου για τη διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2030. Ο τελικός του Euro 2020 ήταν μια ευκαιρία για την Αγγλία να επιδείξει την ικανότητά της να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελο, αλλά αντ’ αυτού υπενθύμισε σε όλους ότι τα προβλήματα με τους χούλιγκαν της Αγγλίας του παρελθόντος εξακολουθούν να αποτελούν μέρος του παρόντος.

Ο παράγοντας οπαδοί

Οι ενοχλητικές αυτές εικόνες είναι ένα χτύπημα στην προσπάθεια της Αγγλίας να αναλάβει τη διοργάνωση, αλλά μπορούν να διορθωθούν. Η UEFA θα μπορούσε να αποφασίσει να διεξάγει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα χωρίς κοινό, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Ιαπωνία, αλλά αντίθετα επέλεξε να υπάρχουν φίλαθλοι. Αυτό μπορεί να είναι αμφιλεγόμενο από την άποψη της δημόσιας υγείας, αλλά είναι σαφές ότι με το να υπάρχουν οπαδοί στα γήπεδα υπάρχει και πολύ καλύτερη ατμόσφαιρα.

Ένας από τους λόγους αυτής της συμπεριφοράς των οπαδών μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι το τουρνουά ήρθε σε μια εποχή όπου η Αγγλία έβγαινε από την καραντίνα και επανερχόταν στην καθημερινότητα. Έτσι, οι πρωτόγνωρες συνθήκες που βίωναν πολλοί άνθρωποι στην Αγγλία ίσως να τους οδήγησε σε αυτό το ξέσπασμα, σε συνδυασμό με το ότι για πολλούς ήταν η πρώτη φορά που η χώρα τους συμμετείχε στον τελικό μιας μεγάλης διοργάνωσης. Είναι μάλλον απίθανο το Παγκόσμιο Κύπελο του 2030 να πραγματοποιηθεί σε παρόμοιες συνθήκες.

Ο άλλος λόγος που οι οπαδοί εισήρθαν στο Wembley είναι επειδή το γήπεδο δεν περιβάλλεται από αρκετούς ένοπλους φρουρούς, όπως άλλες χώρες έχουν κάνει για μεγάλα αθλητικά γεγονότα. Είναι αρκετά εύκολο για τις αρχές να αυξήσουν το επίπεδο ασφάλειας γύρω από το Wembley, εάν χρειαστεί. Στο τέλος της ημέρας, η αύξηση της ασφάλειας του Wembley είναι πολύ πιο εύκολη από την κατασκευή γηπέδου στον Αμαζόνιο ή μια εντελώς νέας πόλης στο Κατάρ.

Εννέα χρόνια είναι αρκετός χρόνος για την επίλυση αυτού του προβλήματος. Αλλά η βρετανική και η ιρλανδική προσφορά δεν έχει εννέα χρόνια. Πρέπει να πείσει την UEFA ότι είναι καλύτερη επιλογή από την Ισπανία και την Πορτογαλία ή μια πιθανή κοινή προσφορά από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και πρέπει να το κάνει τον επόμενο χρόνο.

Όποια πρόταση επιλέξει η UEFA θα είναι μια μεγάλη πρόκληση για την προσφορά της Ουρουγουάης-Αργεντινής-Χιλής-Παραγουάης που επιδιώκουν να φιλοξενήσουν το επετειακό Παγκόσμιο Κύπελο εκατό χρόνια μετά από το πρώτο, που διεξήχθη στην Ουρουγουάη το 1930. Αλλά όλες αυτές οι προσφορές θα αντιμετωπίσουν μεγάλες δυσκολίες εάν είτε η Σαουδική Αραβία είτε η Κίνα μπουν επίσημα στο παιχνίδι.

Σαουδική Αραβία

Υπάρχουν συζητήσεις ότι η Σαουδική Αραβία εξετάζει μια κοινή προσπάθεια με την Ιταλία να φιλοξενήσουν το Παγκόσμιο Κύπελο το 2030. Ακόμη και πριν από αυτό, η πρόσφατη πρόταση της Σαουδικής Αραβίας να διεξάγεται το Παγκόσμιο Κύπελο κάθε δύο χρόνια ήταν σαφές σημάδι ότι ενδιαφερόταν να φιλοξενήσει το κορυφαίο τουρνουά ποδοσφαίρου στον κόσμο. Υπήρξαν, επίσης αναφορές τους τελευταίους μήνες ότι θα μπορούσαν να το συνδιοργανώσουν με την Αίγυπτο ή το Μαρόκο, οπότε ενώ δεν είναι σαφές πώς θα μοιάζει οποιαδήποτε προσφορά που αφορά τη Σαουδική Αραβία, είναι απόλυτα σαφές ότι το Riyadh θέλει το Παγκόσμιο Κύπελο.

Η φιλοξενία ενός Παγκοσμίου Κυπέλου θα βοηθήσει τη Σαουδική Αραβία να γίνει περιφερειακός αθλητικός κόμβος. Το Riyadh διοχετεύει ήδη χρήματα σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ώστε να διοργανώνει αγώνες κυπέλλου όπως το Ισπανικό Super Cup και το Ιταλικό Super Cup στη Σαουδική Αραβία. Η Κίνα θα μπορούσε, επίσης, να εξετάσει μια προσφορά, και ήδη κατασκευάζει μεγάλα γήπεδα αναμένοντας ότι θα φιλοξενήσει αντίστοιχες διοργανώσεις. Στα επόμενα δύο χρόνια, θα φιλοξενήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες και το Κύπελο Ασίας.

Ωστόσο, οι προσφορές της UEFA έχουν μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας. Παρά τις σκηνές στο Wembley, τόσο η βρετανική/ιρλανδική όσο και η ισπανική/πορτογαλική προσφορά θα ήταν εμπορικά ελκυστική και χωρίς κινδύνους. Τα μέλη της FIFA βασίζονται στο Παγκόσμιο Κύπελο για τα έσοδά τους και ο νούμερο ένα παράγοντας που καθορίζει ποια προσφορά θα πετύχει είναι πόσα χρήματα μπορεί να προσθέσει στα ταμεία της FIFA. Πολλά από αυτά τα χρήματα προέρχονται από δικαιώματα μετάδοσης και χορηγίες.

Η Κίνα και η Σαουδική Αραβία μπορούν να προσθέσουν στα ταμεία της FIFA μέσω συμφωνιών χορηγίας. Αρκετές κινεζικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Wanda και Hisense, είναι σημαντικοί χορηγοί της FIFA και του Παγκοσμίου Κυπέλου. Η Σαουδική Αραβία μόλις αρχίζει να μπαίνει στο παιχνίδι χορηγιών, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες έχει ξοδέψει πάνω από 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια για τη διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων τα τελευταία χρόνια, καθώς και χορηγώντας την Ασιατική Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου και επιδιώκει να χρηματοδοτήσει και τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Δεδομένου ότι τα προηγούμενα σκάνδαλα της FIFA έχουν κάνει άλλους μεγάλους χορηγούς να επανεξετάσουν την αξία των συμμετοχών τους σε διοργανώσεις όπως το Παγκόσμιο Κύπελο, η FIFA θα μπορούσε να εξαρτάται όλο και περισσότερο από τους Κινέζους ή τους Σαουδάραβες χορηγούς, γεγονός που θέτει κάποιο πραγματικό βάρος πίσω από τις προσφορές αυτών των χωρών. Παρά την οργή που προκάλεσαν οι συμπεριφορές των οπαδών της Αγγλίας και παρά το ρομαντισμό της διεξαγωγής του τελικού του Παγκοσμίου Κυπέλου στην Ουρουγουάη (όπως και 100 χρόνια πριν), αυτοί οι παράγοντες είναι δευτερογενείς όταν στο τραπέζι υπάρχει πολλά χρήματα.