Δεν χωρεί αμφιβολία ότι κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα στην χρηματιστηριακή αγορά παρατηρείται ένας μεγάλος τζίρος, ένας αυξημένος όγκος συναλλαγών δηλαδή, καθώς και μια επικέντρωση των ξένων – αλλά και Ελλήνων- επενδυτών σε επιλεγμένα χαρτιά, που παρουσιάζουν προοπτική, καλά οικονομικά αποτελέσματα και αξιόπιστες – στιβαρές διοικήσεις!

Το διεθνές και εγχώριο επενδυτικό κοινό έχει πέραν πάσης αμφιβολίας το ενδιαφέρον του στραμμένο στην ετυμηγορία της Standard & Poor’s που θα κρίνει στις 21 Απριλίου κατά πόσον η Επενδυτική Βαθμίδα θα ανακτηθεί, αποτελώντας στην ουσία μια έμπρακτη εμπιστοσύνη των διεθνών οίκων προς την ελληνική οικονομία και συγχρόνως ένα προεκλογικό δώρο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία ως γνωστόν τυγχάνει της αποδοχής του Αμερικανικού παράγοντα!

Σε κάθε περίπτωση πάντως, είτε τώρα, είτε μετά την 21η Απριλίου, η Επενδυτική Βαθμίδα θα ανακτηθεί!

Και τούτο θα προεξοφληθεί – ή ήδη προεξοφλείται- από την αγορά!

Επιπροσθέτως η συμπεριφορά των ξένων καταδεικνύει ότι οι διεθνείς επενδυτές και τα μεγάλα σπίτια της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου δεν φοβούνται ενδεχόμενη πολιτική αστάθεια καθώς είτε αυτοδυναμία Μητσοτάκη, είτε συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ φέρεται να διασφαλίζουν ομαλό πολιτικό σκηνικό!

Και θα πρέπει να σημειωθεί ότι Βρυξέλλες, Λονδίνο και κεντρικές τράπεζες τάσσονται παρασκηνιακά υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας θεωρώντας ότι έτσι εκλείπει η αλαζονεία της εξουσίας, το κομματικό κράτος και μπορεί να προωθηθεί αξιοκρατικά και δίκαια η διανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης!

Υπό αυτό το πρίσμα κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις το ενδιαφέρον των ξένων έχει εντοπιστεί και στις 4 συστημικές τράπεζες (Εθνική, Τρ. Πειραιώς, Alpha, Eurobank), στις μετοχές της Ενέργειας και των Πετρελαίων (Motor Oil, ΕΛΠΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος) στις υποδομές (ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Ιντρακάτ, ΓΕΚ Τέρνα), στα χαρτιά του ομίλου Στασινόπουλου (Βιοχάλκο, Cenergy κλπ), αλλά και στην ΕΧΑΕ, την Jumbo και την Aegean!

Τελευταία και …καταϊδρωμένη η Εθνική Τράπεζα: Τι φταίει και έμεινε πίσω στην «κούρσα» ανακοίνωσης των νέων επιτοκίων; Πρόβα τζενεράλε για τον «κρατικό πυλώνα» του ΣΥΡΙΖΑ ή την «έριξε» ο ανταγωνισμός με μεταξύ τους συμφωνία;

Τελευταία και …καταϊδρωμένη η Εθνική Τράπεζα: Τι φταίει και έμεινε πίσω στην «κούρσα» ανακοίνωσης των νέων επιτοκίων; Πρόβα τζενεράλε για τον «κρατικό πυλώνα» του ΣΥΡΙΖΑ ή την «έριξε» ο ανταγωνισμός;

Είναι γνωστό ότι το timing, δηλαδή η επιλογή του κατάλληλου χρόνου για μια απόφαση, κίνηση ή ανακοίνωση διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο στην επιτυχία της.

Πολύ δε περισσότερο όταν αυτή απευθύνεται στην κοινή γνώμη και αφορά τις εντυπώσεις που πρόκειται να προκαλέσει στις ανταγωνιστικές συνθήκες της αγοράς.

Αυτόν το κανόνα το γνωρίζουν στον τραπεζικό κλάδο.

Πριν από πολλές μέρες οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ήλθαν σε συμφωνία με την κυβέρνηση για «πάγωμα» των επιτοκίων των δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο, στα πλαίσια ενός προγράμματος διευκόλυνσης των συνεπών δανειοληπτών.

Χθες ήταν η μέρα ανακοίνωσης των σχετικών αποφάσεων, η κάθε τράπεζα ξεχωριστά για να τηρηθεί η επιταγή της μη «νόθευσης» του ανταγωνισμού, λέμε τώρα.

Καταγράψαμε με βάση το χρόνο ανακοίνωσης, τα ανακλαστικά των «μηχανισμών» επικοινωνίας των τραπεζών.

Σύμφωνα λοιπόν με το έγκυρο newmoney του «Πρώτου Θέματος», οι ανακοινώσεις των συστημικών τραπεζών έγιναν ως εξής από άποψη χρόνου: Τράπεζα Πειραιώς 12,23 μμ., Εurobank 13,18 μμ., Alpha Bank 17,48 μμ. και Εθνική Τράπεζα 21,46 μμ.

Μένουμε μόνο στο συγκεκριμένο γεγονός γιατί η ουσία των ανακοινώσεων δεν έχει και τόση σημασία, τηρήθηκαν τα συμφωνηθέντα με την κυβέρνηση με κάποιες ίσως δευτερεύουσες αποχρώσεις μεταξύ των τραπεζών.

Επισημαίνουμε την αργοπορία της Εθνικής Τράπεζας: Τελευταία, «καταϊδρωμένη», δύο ή τρεις ώρες μετά τα κεντρικά δελτία ειδήσεων των τηλεοπτικών σταθμών και σε χρόνο που η ύλη των περισσότερων εφημερίδων έχει «κλείσει».

Αγνοούμε τους λόγους της καθυστέρησης: Αν οφείλονται σε άτυπη συμφωνία μεταξύ των τραπεζών τότε «έριξαν» την Εθνική και πρέπει να υπάρξει η σχετική διαμαρτυρία, αν αυτό συνέβη για άλλους λόγους τότε κάτι πρέπει να κάνει η διοίκηση της Τράπεζας.

Εκτός και αν στον οργανισμό έχει ήδη εγκατασταθεί δημοσιοϋπαλληλική «νοοτροπία», εν όψει δημιουργίας από τον ΣΥΡΙΖΑ – εφόσον επικρατήσει στις προσεχείς εκλογές – «κρατικού πυλώνα» στον τραπεζικό κλάδο!

Την ...Wall Street «βλέπει» στη Λ. Αθηνών ο Κοντόπουλος! 

Ο πατσοκοιλιάς Κοντόπουλος, το ΔΣ της σύγκρουσης συμφερόντων, η αύξηση των αμοιβών και οι ευθύνες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Διάβαζα με έκπληξη ότι ο περίφημος Γιάννος Κοντόπουλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών και της ΕΧΑΕ, αυτός ο κομψός τεχνοκράτης με την πατσοκοιλιά που μέχρι σήμερα το μόνο που έχει καταφέρει είναι να διώχνει εταιρίες και όχι να φέρνει, καθιστώντας το ΧΑ ρηχό και χωρίς υπόσταση σε βάθος, αποφάσισε να αυξήσει τις αμοιβές του ΔΣ εν μέσω βαθιάς οικονομικής και ενεργειακής κρίσης και φυσικά προεκλογικά!

Πρόκειται αναμφίβολα για μια πρόκληση σχετικά με τον Έλληνα φορολογούμενο πολίτη η οποία λαμβάνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις αν συλλογιστεί κανείς ότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων στο ΔΣ και ορισμένα μέλη (αξιότιμες κυρίες και κύριοι) κακώς συμμετέχουν, με υπαιτιότητα και ευθύνη της Επ. Κεφαλαιαγοράς η οποία θα πρέπει να αναλογισθεί κάποια στιγμή το καθήκον, τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες της!

Συνεχίζεται…

Μεγάλος «παίχτης» ο Στέργιος Πιτσιόρλας - Από τον Γρύλλο στον Ηλιόπουλο - Η παρακολούθηση από τον Ρουμπάτη, η Ζάκυνθος και οι Άραβες!

Μεγάλος «παίχτης» ο Στέργιος Πιτσιόρλας – Από τον Γρύλλο στον Ηλιόπουλο – Η παρακολούθηση από τον Ρουμπάτη, η Ζάκυνθος και οι Άραβες!

Τελικά αυτός ο Στέργιος Πιτσιόρλας, που διετέλεσε και αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης στην κυβέρνηση Τσίπρα, ενώ είχε διατελέσει και πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, είναι μεγάλος «παίκτης» που ξέρει να κινείται και να ελίσσεται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη!

Έτσι από τον Ουρανό βρέθηκε στη θάλασσα!

Σε απλά λόγια από τον ανερχόμενο και πανίσχυρο πια επιχειρηματία της Κρήτης Γρύλλο της Sky express, μετακινήθηκε στον Μάριο Ηλιοπουλο της ακτοπλοΐας ο οποίος δίνει τη μάχη των μαχών με την Τρ. Πειραιώς για την Mig και την Attica!

Θυμίζω ότι ο Στέργιος Πιτσιόρλας όπως αποκαλύφθηκε, παρακολουθείτο επί ΣΥΡΙΖΑ από την ΕΥΠ του Γιάννη Ρουμπάτη (ή Γιάννη διπλού, όπως αποκαλείτο εκ των υστέρων και επί ΝΔ), κυρίως λόγω του ζητήματος της αγοραπωλησίας στη Ζάκυνθο και τις σχέσεις του με ένα συγκεκριμένο κομμάτι του αραβικού κόσμου που …ενοχλούσε κάποιο άλλο!

Τα πασίγνωστα real estate projects, το ζήτημα της πληρωμής του ΕΝΦΙΑ μετά την υπογραφή συμβολαίων – και 3 με 5 χρόνια πριν την παράδοση- και η τροπολογία που πέρασε νύχτα και έλυσε το θέμα κατά το ήμισυ

 

Τα πασίγνωστα real estate projects, το ζήτημα της πληρωμής του ΕΝΦΙΑ μετά την υπογραφή συμβολαίων – και 3 με 5 χρόνια πριν την παράδοση- και η τροπολογία που πέρασε νύχτα και έλυσε το θέμα κατά το ήμισυ

Μαθαίνω ότι, μια τροπολογία που πέρασε στα …μουλωχτά, έλυσε κατά το ήμισυ το ζήτημα της καταβολής του ΕΝΦΙΑ σε πασίγνωστο project – και σε όλα τα real estate project που βρίσκονται σε ενεπλάκη- όπου οι επώνυμοι ιδιοκτήτες – Έλληνες και ξένοι- ήταν υποχρεωμένοι να καταβάλουν τον συγκεκριμένο φόρο έως ότου παραλάβουν τις πολυτελείς κατοικίες τους, υπό την προϋπόθεση ότι είχαν υπογράψει οριστικά συμβόλαια!

Σύμφωνα με το νόμο που ίσχυε και ο οποίος μετεβλήθη μέσω της εν λόγω τροπολογίας, όποιος έχει υπογράψει συμβόλαια για την αγορά κατοικίας είναι υποχρεωμένος να καταβάλει ΕΝΦΙΑ, ανεξαρτήτως εάν έχει παραλάβει την κατοικία ή όχι!

Και θα πληρώνει ΕΝΦΙΑ μέχρις ότου παραλάβει το σπίτι ή …όχι! Δια παντός δηλαδή!!!

Όπως αντιλαμβάνεστε το ζήτημα αυτό χτύπησε συναγερμό καθώς όλα τα μεγάλα real estate projects βρίσκονταν στον αέρα, καθώς οι αγοραστές από τη στιγμή που θα υπέγραφαν οριστικά συμβόλαια για την απόκτηση των κατοικιών, ήταν υποχρεωμένοι εφεξής να πληρώνουν ΕΝΦΙΑ ανεξαρτήτως αν οι κατοικίες παραδοθούν 3 ή και 5 χρόνια μετά!

Τέλος καλό, όλα καλά λοιπόν! Έστω και για το ήμισυ… Κοινώς μισές δουλειές …

Διαβάστε περισσότερα