Οι ροές των Αμερικανών τουριστών προς τη χώρα μας αναμένεται να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο το φετινό καλοκαίρι καθώς στις 3 Ιουνίου ξεκινά, για πρώτη φορά, η απευθείας αεροπορική διασύνδεση της Ελλάδας με τη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ.
Τα δρομολόγιο, με αφετηρία το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος και τελικό προορισμό το Λος Άντζελες (Los Angeles International Airport – LAX), θα πραγματοποιεί η νορβηγική low-cost αεροπορική εταιρεία Norse Atlantic, η οποία έκανε πέρσι το καλοκαίρι το “ντεμπούτο” της στην ελληνική αγορά, με πτήσεις στη γραμμή Αθήνα – Νέα Υόρκη (JFK).
Η αυξημένη ζήτηση για το ελληνικό τουριστικό προϊόν από Αμερικανούς ταξιδιώτες έχει οδηγήσει πολλές αεροπορικές εταιρείες να ενισχύσουν τα δρομολόγια και τους προορισμούς από τις ΗΠΑ προς τη χώρα μας.
Πέρσι, οι απευθείας συνδέσεις της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκαν κατά 23% σε σύγκριση με το 2023, με τις αφίξεις των Αμερικανών τουριστών να σπάνε το φράγμα του ενός εκατομμυρίου. Φέτος η χρονιά έχει ξεκινήσει δυναμικά καθώς το πρώτο τετράμηνο του 2025 η επιβατική κίνηση στις συνδέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας ήταν αυξημένη κατά 14% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι, ενώ οι προσφερόμενες θέσεις ήταν αυξημένες -και αυτές- κατά 10%.
Η απευθείας διασύνδεση των ΗΠΑ με την Ελλάδα παρουσιάζει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και προσφέρει προοπτικές για ένταξη επιπρόσθετων δρομολογίων ή και την είσοδο νέων εταιρειών, αν ληφθεί υπόψη ότι την περσινή χρονιά τα 2/3 των πτήσεων ανάμεσα στις δύο χώρες ήταν με ενδιάμεση στάση.
Η σημασία της διασύνδεσης με το Λος Άντζελες
Το Angeles International Airport (LAX) είναι το μεγαλύτερο μη εξυπηρετούμενο απευθείας δρομολόγιο για την Αθήνα, ενώ η Καλιφόρνια έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη συγκέντρωση Ελλήνων – ομογενών στις ΗΠΑ, με πρώτη τη Νέα Υόρκη. Υπό αυτό το πρίσμα το νέο δρομολόγιο αναμένεται να εξυπηρετήσει και ένα μεγάλο μέρος της ομογένειας που ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η πρώτη πτήση της Norse Atlantic έχει προγραμματιστεί για τις 3 Ιουνίου. Θα πραγματοποιείται με συχνότητα τέσσερις φορές την εβδομάδα, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, και θα έχει διάρκεια περίπου 13,5 ώρες. Οι ναύλοι θα ξεκινούν από 259 ευρώ, με διαθέσιμες επιλογές τόσο για οικονομική όσο και για premium καμπίνα. Το νέο δρομολόγιο εντάσσεται στη στρατηγική της εταιρείας για τη διεύρυνση των προορισμών της προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, προσφέροντας οικονομικές επιλογές ναύλων. Η Αθήνα θα γίνει η 4η ευρωπαϊκή πόλη, μετά τη Ρώμη, το Παρίσι και το Λονδίνο, από όπου η εταιρεία θα πραγματοποιεί πτήσεις προς Λος Άντζελες (η απευθείας πτήση από Όσλο καταργήθηκε).
Από το Μάιο του 2024 έως τον Απρίλιο του 2025 η Νorse μετέφερε στη γραμμή Αθήνα Νέα – Υόρκη πάνω από 59.000 επιβάτες, με τον πήχη για τη φετινή χρονιά να έχει ανέβει, καθώς προστίθεται ένας νέος προορισμός. Όπως δήλωσαν στελέχη της αεροπορικής, κατά τη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης με δημοσιογράφους, η εταιρεία διαθέτει βάση στην Αθήνα και αριθμεί 100 υπαλλήλους – πλήρωμα καμπίνας- και στα σχέδια της περιλαμβάνεται η ενίσχυση του προσωπικού της.
Η ενισχυμένη συνδεσιμότητα μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών δεν αντικατοπτρίζει μόνο τη γεωγραφική διεύρυνση των αεροπορικών δρομολογίων, αλλά και μια ουσιαστικότερη σύνδεση του ελληνικού τουρισμού με το αμερικανικό κοινό, το οποίο συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πλέον “γαλαντόμους” ταξιδιώτες παγκοσμίως. Οι Αμερικανοί πραγματοποιούν κατά μέσο όρο 4 ταξίδια ετησίως και στην Ελλάδα παραμένουν περίπου 11 μέρες (3 εξ αυτών στην Αθήνα). Χαρακτηρίζονται ως “early bookers” αφού προνοούν για το κλείσιμο των εισιτηρίων τους 3-4 μήνες πριν πραγματοποιήσουν το ταξίδι τους.
Τα φετινά δρομολόγια
Για φέτος, τα απευθείας αεροπορικά δρομολόγια που έχουν προγραμματιστεί στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου θα ανέλθουν εβδομαδιαίως σε 103, από 82 πέρσι και 67 το 2023. Πλέον οι διασυνδέσεις με τις ΗΠΑ θα είναι στο σύνολο 9 (JFK, Νιουάρκ, Σικάγο, Φιλαδέλφεια, Ατλάντα, Βοστόνη, Ουάσινγκτον, Λος Άντζελες, Σαρλότ).
Πιο αναλυτικά, η American Airlines εγκαινιάζει το επόμενο διάστημα νέα απευθείας πτήση στη γραμμή Σάρλοτ – Αθήνα, ανεβάζοντας τους προορισμούς της από τις ΗΠΑ στους οκτώ. Παράλληλα, η Delta Airlines ενδυναμώνει τη σύνδεση Ατλάντα – Αθήνα με τρεις επιπλέον εβδομαδιαίες πτήσεις, φτάνοντας συνολικά τις 13. Η United Airlines αυξάνει τις πτήσεις της στη γραμμή Νέα Υόρκη/Νιούαρκ – Αθήνα από 7 σε 10 την εβδομάδα, ενώ παρατείνει και τη διάρκεια της θερινής περιόδου για τις πτήσεις από το Σικάγο. Τέλος, η Norse Atlantic ενίσχυσε από 15 Απριλίου τη χωρητικότητά της προς το αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης κατά 12%, προσθέτοντας έκτη εβδομαδιαία πτήση.
Διαβάστε ακόμη:
- Ινδία-Πακιστάν: Αντάλλαξαν πυραυλικές επιθέσεις σε στρατιωτικές βάσεις – Ο πρώτος μεγάλος πόλεμος των Drones στην ιστορία
- Νέα Δημοκρατία: Γιατί οι βουλευτές της Ανατολικής Αττικής δεν κάνουν «παρέα» στον Πρωθυπουργό;
- H χώρα με τις πιο όμορφες γυναίκες στον κόσμο – Σε ποια θέση βρίσκονται οι Ελληνίδες
- Πάπας Λέων ΙΔ’: Τι μισθό παίρνει ο πάπας – To «μοντέλο» του Πάπα Φραγκίσκου