Με σπασμένα φρένα μπήκε το 2025 για τις Τραπεζικές μετοχές και το Ελληνικό Χρηματιστήριο καθώς στις αρχές της εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε σε νέα υψηλά 165 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 13/4/2011 (1531,04 μονάδες), συμπληρώνοντας τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με αθροιστικά κέρδη 3,45%.

Ακόμη πιο εντυπωσιακή ήταν η πορεία των τραπεζών μετοχών με τον κλαδικό δείκτη να καταγράφει με το «καλημέρα» έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με αθροιστικά κέρδη 5,96% (υψηλά 110 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 25/11/2015 και στις 1405,8 μονάδες).

Με τα ιδιαίτερα θετικά οικονομικά αποτελέσματα του 2024 οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών έχουν ρίξει μεγάλο βάρος της στρατηγικής τους στην προσέλκυση μακροπρόθεσμων επενδυτών στο μετοχικό τους κεφάλαιο.

Η βασική στρατηγική 2025 στηρίζεται στην συνέχιση της καλής επίδοσης στο μέτωπο της πιστωτικής επέκτασης αλλά και στις υψηλότερες μερισματικές αποδόσεις.

Γιατί βλέπουν υψηλότερα οι τραπεζικές μετοχές

Έμπειροι χρηματιστές σχολιάζοντας την συμπεριφορά των μετοχών τις πρώτες συνεδριάσεις του 2025 κάνουν λόγο για αναμενόμενη ουσιαστικά εξέλιξη την οποία αποδίδουν σε τρεις ουσιαστικά λόγους.

Ο πρώτος λόγος του πρωτοχρονιάτικου τραπεζικού ράλι έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι μετοχές των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων αποτελούν μια από τις λίγες επιλογές, μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών, που συνδυάζουν ισχυρή πιστωτική επέκταση και υψηλή μερισματική απόδοση.

Ήδη οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών έχουν καταστρώσει τα πλάνα τους τα οποία και προβλέπουν επιτάχυνση των ρυθμών πιστωτικής επέκτασης για την χρονιά που μόλις ξεκίνησε καθώς όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι θα υπάρξει ενίσχυση τόσο της προσφοράς, όσο και της ζήτησης για χρηματοδοτήσεις.

Μεγάλο όπλο στην προσπάθεια των εγχώριων τραπεζών είναι η μέχρι σήμερα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής αλλά και οι επόμενες αποφάσεις της ΕΚΤ για περικοπές στο κόστος του χρήματος, αρχής γενομένης από το τέλος Ιανουαρίου.

Την ίδια στιγμή στην κορύφωσή του αναμένεται να φθάσει, φέτος, ο κύκλος συγκέντρωσης, που χαρακτηρίζει την εγχώρια αγορά, κατά την τελευταία 5ετία.

Κατά τη διάρκεια της χρονιάς, θα επιχειρηθούν megadeals σε ενέργεια, τράπεζες, ξενοδοχεία, τυχερά παιχνίδια και υπηρεσίες.

Τα περισσότερα από αυτά θα χρειαστούν βάσει σχεδιασμού, άντληση κεφαλαίων.

Ταυτόχρονα, την τρέχουσα διετία (2025-26), αναμένεται να δρομολογηθεί η αποεπένδυση μεγαλομετόχων, χωρίς διαδοχή, από εισηγμένες εταιρείες, ενώ είναι πιθανόν να εισαχθούν στο Χ.Α. εγχώρια venture capital, προκειμένου να δημιουργηθούν ευχερέστερες συνθήκες αποεπένδυσης.

Μέσα σε όλη αυτή την δραστηριότητα εξαγορών και συγχωνεύσεων τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα αναμένεται να βγουν πολλαπλά ωφελημένα καθώς θα επιτευχθούν ευκολότερα οι φιλόδοξοι στόχοι πιστωτικής επέκτασης, εξέλιξη που θα τις βοηθήσει να αντισταθμίσουν/υπερκαλύψουν τις απώλειες καθαρών εσόδων από τόκους, λόγω αποκλιμάκωσης των επιτοκίων.

10 δισ. νέα δάνεια

Σύμφωνα με τα business plans που έχουν ήδη καταστρώσει και επικοινωνήσει με την διεθνή επενδυτική κοινότητα οι τράπεζες, το δανειακό τους χαρτοφυλάκιο θα πρέπει να αυξηθεί την επόμενη χρονιά κατά 8 – 10 δισ. ευρώ σε επίπεδο συστήματος.

Η χρονιά βοηθά καθώς στη διάρκειά της θα κορυφωθούν οι εκταμιεύσεις δανείων επενδύσεων που έχουν υπαχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ αυξημένες προβλέπονται και οι χορηγήσεις σε εταιρείες του εξωτερικού.

Με τον τρόπο αυτό θα περιορίσουν την απώλεια στα καθαρά έσοδα από τόκους που θα προκαλέσει η μείωση των επιτοκίων λόγω ΕΚΤ, αλλά και στις προμήθειες, μετά τα πρόσφατα κυβερνητικά μέτρα.

Όπως ανέφεραν στις πρόσφατες παρουσιάσεις στο Λονδίνο, αναμένουν μέσο ρυθμό αύξησης δανείων 6-7% στην τριετία 2025-27.

Για κάθε μείωση επιτοκίων κατά 25μ.β., η απώλεια καθαρών επιτοκιακών εσόδων είναι της τάξης των 30 με 35 εκατ. ευρώ.

Για την Alpha η επίπτωση είναι μικρότερη (περί τα 12 εκατ. ευρώ), για την Eurobank, λόγω Ελληνικής, μεγαλύτερη (42 με 45 εκατ. ευρώ).

Την ίδια στιγμή και σύμφωνα με τα Business Plans με τα οποία έχουν ήδη ενημερώσει τους επενδυτές Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank οδεύουν για RoTE της τάξης του 15% φέτος.

Η παραπάνω απόδοση δικαιολογεί υψηλότερες αποτιμήσεις ( σ.σ. p/tbv κοντά στο 1x), εφόσον ο κλάδος πανευρωπαϊκά δεν διορθώσει.

Οι μερισματικές αποδόσεις

Οι Τράπεζες προγραμματίζουν να διενεργήσουν νωρίς φέτος τις τακτικές γενικές συνελεύσεις, αφενός αναδεικνύοντας τις υψηλές μερισματικές αποδόσεις τους, αφετέρου για να δρομολογήσουν προγράμματα buyback.

Ήδη η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς ανέφερε, κατά την παρουσίαση αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου χρήσης 2024, ότι θα καταβάλει προσπάθεια σύγκλησης τακτικής γενικής συνέλευσης στις αρχές Απριλίου.

Αντίστοιχη τακτική θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες συστημικές.

Εξέλιξη που αποτυπώνει τη διενέργεια σχετικής προεργασίας με τον επόπτη, με αφορμή τα προγράμματα επιτάχυνσης αποαναγνώρισης DTC που αποφάσισαν οι διοικήσεις των τραπεζών.

Η Τράπεζα Πειραιώς αναβάθμισε τον στόχο για διανομή μερίσματος στο 35% (από 25%) των κερδών του 2024 και στο 50% το 2025.

Η Eurobank είχε στόχο τη διανομή του 40% των κερδών του 2024 και πλέον αναβαθμίζει τον στόχο της στο 50% για μέρισμα το 2025.

Μέρισμα που μπορεί να είναι υψηλότερο του 40% και μπορεί να φτάσει έως 50% το 2025, από τα κέρδη του 2024, βλέπει η Εθνική Τράπεζα.

Και η Alpha Bank κάνει πρόβλεψη για διανομή μερίσματος σε ποσοστό περίπου 35% από τα κέρδη για το 2024 και 50% το 2025.

Το χαμένο έδαφος και το ασφαλές καταφύγιο

Ο δεύτερος λόγος του θετικού χρηματιστηριακού κλίματος συνδέεται με την πορεία των τραπεζικών μετοχών το 2024 καθώς υποαπέδωσαν, με αποτέλεσμα πάσης φύσεως επενδυτικά χαρτοφυλάκια να σπεύσουν να ενισχύσουν τις θέσεις τους σε τραπεζικούς τίτλους.

«Οι τράπεζες υποαπέδωσαν το 2024, λόγω υπερβάλλουσας προσφοράς, αποτελώντας έτσι την προφανέστερη επιλογή για όσους θέλουν να ενισχύσουν ή να κτίσουν θέσεις στο Χ.Α. καθώς τα υπόλοιπα bluechips διαπραγματεύονται σε απαιτητικότερες αποτιμήσεις, λόγω ήπιων ρυθμών ανάπτυξης για τη διετία 2025-26» προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Ο τρίτος, σύμφωνα πάντα με τους αναλυτές, λόγος έχει να κάνει με την γενικότερη επενδυτική στρατηγική και φιλοσοφία στην περίπτωση που τελική η Ευρώπη αποφύγει την ύφεση οδηγώντας τους επενδυτές να αναζητήσουν καταφύγιο στις ευρωπαϊκές τράπεζες.

«Παρότι η χρονιά ξεκινά με τις αναλύσεις να φωτογραφίζουν σε συντριπτικό βαθμό, αμερικανικές μετοχές, η στροφή προς την αξία είναι πιθανόν να αποτελέσει στιβαρή εναλλακτική επιλογή για όσους δεν θέλουν να αυξήσουν έκθεση στη Wall Street» τονίζει έμπειρος τραπεζικός αναλυτής.

Διαβάστε ακόμη