Το κακό «ποδαρικό» στις αγορές μετά το κλείσιμο του Σουέζ, το πλήγμα κατά ηγετικού στελέχους της Χαμάς στην Βηρυτό και την περίεργη επίθεση με εκατόμβη νεκρών στο Ιράν φέρνει στην επιφάνεια εν έτει 2024 τις δεισιδαιμονίες των ρωμαϊκών χρόνων ότι τα δίσεκτα έτη συνδέονται με την κακοτυχία.

Προφανώς και αιτία του κακού δεν είναι οι λίγο περισσότερες ώρες με τις οποίες επιβαρύνεται το γρηγοριανό ημερολόγιο κατ’ έτος, οι οποίες συμποσούνται στην 29 Φεβρουαρίου, μέρα που διορθώνει κάθε τέσσερα χρόνια τις αστοχίες της μέτρησης του χρόνου.

Αιτία του κακού είναι οι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί που ταράζουν τα νερά και προκαλούν αλυσιδωτές αντιδράσεις στις διεθνείς σχέσεις, στην οικονομία και στις αγορές.

Ήδη η κρίση στη Μέση Ανατολή είναι έτοιμη να διαταράξει σοβαρά την παγκόσμια οικονομία καθώς και την περιφερειακή σταθερότητα εξαιτίας των Χούθι, μιας επαναστατικής σιιτικής ομάδας στην Υεμένη, και της επιτυχούς προσπάθειάς τους να διακόψουν τη ναυσιπλοΐα μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, από την οποία «περνά» το 30% του παγκόσμιου εμπορίου.

Ως εναλλακτική λύση επιλέγεται ο διάπλους των πλοίων μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδος στη Νότια Αφρική, κάτι που σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις εκτός των καθυστερήσεων στο διεθνές εμπόριο μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές αυξήσεις στο διεθνές εμπόριο.
Τι σημαίνει αυτό;

Αν η κατάσταση αυτή παραταθεί, κατά τους ειδικούς κινδυνεύουν με ανατροπή τα μέχρι χθες θετικά σενάρια στις οικονομίες διεθνώς αφού όπως αναφέρει το Time διατυπώνονται πολλά ερωτήματα για τα μέχρι σήμερα δεδομένα περιορισμού των πληθωριστικών πιέσεων και πτώσης των επιτοκίων.

Με αυτά ως δεδομένα θα πορεύεται στο εξής και το ελληνικό χρηματιστήριο. Οι διεθνείς συνθήκες αλλά και οι ελληνικές ιδιαιτερότητες καθορίζουν στο εξής και την πορεία των δεικτών.

Διώρυγα Σουέζ – Ιστορικό ρεκόρ εσόδων 63 δισ. δολ.

Ζορίζονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Δύο εκ διαμέτρου αντίθετες ειδήσεις περιέχουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για την κατάσταση στην οικονομία: Τον Νοέμβριο και για δεύτερο συνεχόμενο μήνα οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων μειώθηκαν κατά 156 εκατ. ευρώ, έναντι μείωσης κατά 100 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Επίσης μείωση κατά 748 εκατ. ευρώ παρουσίασαν τον Νοέμβριο του 2023 οι καταθέσεις των επιχειρήσεων, έναντι μείωσης κατά 2.044 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -1,6% από -0,4% τον προηγούμενο μήνα. Συνολικά οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα κατέγραψαν μείωση κατά 904 εκατ. ευρώ, έναντι μείωσης κατά 2.143 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Η θετική είδηση είναι ότι καταγράφεται αύξηση της χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα κατά 792 εκατ. ευρώ, έναντι πτώσης κατά 856 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο.

Αξιοσημείωτο ότι στη συντριπτική πλειονότητα (777 εκατ.) τα δάνεια αφορούσαν σε επιχειρήσεις.

Αντίθετα, στους επαγγελματίες η αύξηση του υπόλοιπου των δανείων ήταν μόλις 8 εκατ. ευρώ, ενώ για τα νοικοκυριά 7 εκατ. ευρώ.

Επίκεινται εξελίξεις στο ζήτημα της Ασφάλειας - Η αρθρογραφία τριών κορυφαίων κυριακάτικων (Πρώτο Θέμα, Βήμα, Καθημερινή) προαναγγέλλει το τέλος του Γιάννη Οικονόμου - Ο πρωθυπουργός αναζητεί πολιτική προσωπικότητα με ειδικό βάρος, εμπειρία και τεχνογνωσία για να αντιμετωπιστούν εγκληματικότητα, οπαδική βία και τρομοκρατία!

Τι σημαίνουν οι αλλαγές στην κυβέρνηση

Να κλείσει το τεράστιο πρόβλημα στον τομέα της ασφάλειας που παρόξυνε η παρουσία του Γιάννη Οικονόμου πριν κακοφορμίσει ακόμη περισσότερο επιχειρεί ο πρωθυπουργός με την μετακίνηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη από το υπουργείο Υγείας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Το στοίχημα μεγάλο τόσο για την ίδια την κυβέρνηση όσο και για τον ίδιο τον νέο υπουργό προσωπικά.

Το ζητούμενο είναι να γίνει έργο ώστε το τρωθέν από πολλές και διαφορετικές αιτίες αίσθημα ασφαλείας του πολίτη να επανακτηθεί και να πιστωθεί στην κυβέρνηση.

Όμως επαναφέροντας τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει πολύ καλά ότι και ο ίδιος θα κριθεί από τη συγκεκριμένη επιλογή, αναγνωρίζοντας ότι η μετεκλογική βιαστική (ως απεδείχθη) επιλογή του Γιάννη Οικονόμου που αντικατέστησε τον Νότη Μηταράκη δεν ήταν και η καλύτερη δυνατή.

Από τις περαιτέρω εξελίξεις θα κριθεί και αν το ζήτημα της αστυνόμευσης και της ασφάλειας στη χώρα είναι απλά θέμα προσώπων.

Αν αυτό συμβαίνει, τότε ο νέος υπουργός αποτελεί ίσως την καλύτερη επιλογή μεταξύ του πολιτικού προσωπικού του κυβερνώντος κόμματος.

Αντίθετα, σε περίπτωση που το πρόβλημα είναι βαθύτερο και συνδέεται με δομές και νοοτροπίες που έχουν επικρατήσει στην ΕΛ.ΑΣ. τότε πιθανόν ο κ. Χρυσοχοΐδης δεν καταφέρει να κάνει πολλά. Ίδωμεν, λοιπόν.

Προχωρώντας σε αυτήν επιλεκτική κίνηση που είχε ως αποτέλεσμα και τις «καραμπόλες» στα υπουργεία Υγείας και Εργασίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει ότι δεν έχει κατά νου άλλες άμεσες αλλαγές στο πολυπληθές κυβερνητικό σχήμα που ο ίδιος επέλεξε μετά τις εκλογές του περασμένου Ιουλίου.

Από τη μία πλευρά αυτό εξασφαλίζει ηρεμία στην κυβέρνηση ώστε να προχωρήσει απερίσπαστη στις αλλαγές που έχουν προγραμματιστεί μέσα στο επόμενο εξάμηνο μέσω του πολυδιάστατου εκσυγχρονισμού, των μεταρρυθμίσεων αλλά και της αντιμετώπισης των χρόνιων παθογενειών της κρατικής μηχανής.

Από την άλλη πολύ δύσκολα στο εξής θα γίνουν δεκτές από την κοινή γνώμη δικαιολογίες αν η κυβέρνηση «σκοντάψει» στα βασικά θέματα αιχμής που εκτός της ασφάλειας περιλαμβάνουν τους τομείς της υγείας, της παιδείας και της ακρίβειας στην αγορά.

Ιδιαίτερα με την διατήρηση της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης ο πρωθυπουργός φαίνεται να δίνει την τελευταία ευκαιρία στον Κώστα Σκρέκα. Το «ταμείο» θα γίνει μετά τις ευρωεκλογές…

Ντόναλντ Τραμπ: Προσφεύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά της απόφασης του Κολοράντο

Επιτόκια και Τραμπ τρομάζουν τις ΗΠΑ

Από μαζικές ρευστοποιήσεις των σημαντικών κερδών που επιτεύχθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες με τον Nasdaq να χάνει κοντά στο 3% χαρακτηρίστηκαν οι δύο πρώτες συνεδριάσεις της εβδομάδας στη Wall Street.

Με την αμερικανική οικονομία να κινείται σε ασταθές έδαφος και να παραμένει αβεβαιότητα σχετικά με το πότε η Federal Reserve θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, οι επενδυτές φαίνεται να έχουν περιορίσει τον ενθουσιασμό τους.

Άλλωστε, τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας τον Δεκέμβριο έδειξαν ότι ενώ βλέπει τα επιτόκια να μειώνονται το 2024, θεωρεί την τρέχουσα πολιτική της κατάλληλη.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Ρίτσμοντ Thomas Barkin εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η οικονομία βρίσκεται καθ’ οδόν προς μια ήπια προσγείωση, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν εμπόδια που θα απαιτήσουν προσοχή από τη Federal Reserve.

Ο ίδιος είπε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων παραμένουν «στο τραπέζι», παρόλο που στελέχη της Fed στην πιο πρόσφατη συνάντησή τους τον Δεκέμβριο ανέφεραν ότι αυτός ο γύρος σύσφιγξης πολιτικής μάλλον έχει τελειώσει.

Οι βραχυπρόθεσμες διορθώσεις δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο σε μια αγορά που έρχεται από νέα υψηλά και εισέρχεται στη νέα σεζόν, σχολίασε ο Chris Verrone της Strategas, σημειώνοντας ότι η πιο μακροπρόθεσμη τάση φαίνεται θετική σε ορίζοντα έξι έως δώδεκα μηνών.

Σύμφωνα με το Bloomberg, που απηχεί κυρίως τις απόψεις των Δημοκρατικών, το μεγαλύτερο οικονομικό γεγονός του 2024 θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.

Αν συμβεί αυτό θα προκαλέσει κύματα σοκ στην παγκόσμια οικονομία, καθώς οι αγορές θα χωνέψουν το γεγονός ότι οι Αμερικανοί ήταν πρόθυμοι να επαναφέρουν στην εξουσία έναν άνθρωπο που -μεταξύ των υποτιθέμενων εγκλημάτων του- ενέκρινε την εισβολή στο ίδιο τους το Καπιτώλιο.

Θα εγκαινιάσει επίσης μια περίοδο παγκόσμιας αναταραχής, καθώς ο Τραμπ θα υψώσει παγκόσμιους φραγμούς, θα παραδώσει την Ουκρανία στον Βλαντιμίρ Πούτιν και πιθανότατα θα αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ.

Διαβάστε ακόμη: