Με υψηλές «διψήφιες» ταχύτητες εξακολουθούν να «τρέχουν» τα έσοδα των εταιρειών πληροφορικής στην Ελλάδα, με το άτυπο «Top-10» του κλάδου να πλησιάζει ή και να ξεπερνά ετησίως αθροιστικά το ποσό των 1,3 δισ. ευρώ, με ισχυρή μέση κερδοφορία.
Κάτι που θα γίνει πιο ξεκάθαρο όταν όλες, εισηγμένες και μη, θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματά τους για το σύνολο της περασμένης χρήσης, δηλαδή αυτής του 2024.
Στην… πρόσθεση «μπήκε» τα προηγούμενα 24ωρα ο κύκλος εργασιών της Netcompany- Intrasoft, θυγατρικής της εισηγμένης στη Δανία Netcompany, συνεισφέροντας σημαντικά στην ανοδική πορεία της, καταγράφοντας αύξηση +10,4%, με επίδοση που κινείται πάνω από το «φράγμα» των 300 εκατ. ευρώ.
Η «δύναμη πυρός» της ελληνικής αγοράς πληροφορικής ενισχύεται με ένα αντίστοιχο ποσό από την πλευρά της Uni Systems, που ανήκει στον όμιλο Quest, με τζίρο 214+ εκατ. ευρώ το 2023 και στόχο τα 300 εκατ. ευρώ έως το 2026.
Με βάση τα μέχρι στιγμής καταγεγραμμένα οικονομικά στοιχεία για την πορεία του 2024, δείχνει εφικτή η επίτευξή του και για το περσινό 12μηνο υπολογίζεται κατά προσέγγιση ότι οι πωλήσεις της θα κινηθούν κάπου «στη μέση» αυτής της διαφοράς (250 εκατ. ευρώ, συν, πλην).
Η διοίκηση της Epsilon Net, η οποία βρέθηκε εκτός ταμπλό μετά την εξαγορά του ποσοστού μειοψηφίας των μετοχών της από το αμερικανικό mega fund της General Atlantic και την Εθνική Τράπεζα, εκτιμά ότι θα επιβεβαιωθεί η πρόβλεψή της για έσοδα 150 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2025.
Αντίστοιχα, Entersoft-SoftOne, οι οποίες ανακοίνωσαν πρόσφατα τη συγχώνευσή τους μετά την εξαγορά της πρώτης από τον όμιλο Olympia, το άλλο «χρυσό» deal του 2024, κάνουν λόγο για έσοδα και των δυο μαζί ύψους 120 εκατ. ευρώ.
Βέβαιο, θεωρείται ότι μια άλλη εισηγμένη του κλάδου, η Space Hellas θα υπερβεί κατά πολύ το «όριο» των 150 εκατ. ευρώ στη χρήση του 2024, όταν το 2023 έφτασε στα 148,1 εκατ. ευρώ, με το ρεκόρ των 200 εκατ. ευρώ φαινομενικά να μην αργεί πολύ. Στο εξάμηνο τα ενοποιημένα έσοδά της ανήλθαν σε 78,9 εκατ. ευρώ, με αύξηση 34,53%.
Η συμβολή του τομέα της πληροφορικής (Byte, Bluestream και οι Adacom, Netbull σε κυβερνοασφάλεια) στα έσοδα της εισηγμένης εταιρείας συμμετοχών Ideal Holdings άγγιξαν τα 100,8 εκατ. ευρώ σε όλο το 2023. Μόνο στο εννεάμηνο του 2024 ο πήχης πήγε ήδη στα 111,5 εκατ. ευρώ (+ 61% στα συγκρίσιμα έσοδα), μετά και την εξαγορά του 75% της Bluestream, με προοπτική για αντίστοιχη περαιτέρω αύξηση τους.
Ο μη εισηγμένος όμιλος της Cosmos Business Systems «βλέπει» έσοδα 75 εκατ. ευρώ για το 2024 και προχώρησε σε εκτίμηση για 93 εκατ. ευρώ το 2025, 105 εκατ. ευρώ το 2027, με φιλόδοξο στόχο τα 115 εκατ. ευρώ έως το 2030.
Τη δεκάδα των βασικών «παικτών» συμπληρώνουν 3 δυναμικά αναπτυσσόμενες εισηγμένες, οι Performance Technologies, Profile Software και Real Consulting, αν και υπάρχουν μη εισηγμένες οι οποίες παρουσιάζουν γενικά υψηλά έσοδα και ως εκ τούτου οι επίσημες ανακοινώσεις των επικαιροποιημένων μεγεθών τους αναμένονται από την αγορά με εξαιρετικό ενδιαφέρον.
Αυτονόητα, αν συνυπολογιστούν τα έσοδα ορισμένων άλλων εταιρειών του κλάδου με σημαντική ανάπτυξη, το προαναφερόμενο άθροισμα ανεβαίνει αρκετά πιο πάνω.
Ως προς τους 3 αυτούς ομίλους, στη χρήση του 2023 η Performance Technologies, «έγραψε» έσοδα 57,7 εκατ. ευρώ και στο εξάμηνο του 2024 τα εκτίναξε τον τζίρο της σε ποσοστό 40,2%, στα 34,258 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας μια τάση που προσδοκά να συνεχιστεί και στις επόμενες ανακοινώσεις της.
Εκ μέρους της Profile Software έγιναν εκτιμήσεις για έσοδα 40 εκατ. ευρώ στη χρήση του 2024, από 30,1 εκατ. ευρώ το 2023, με ανάπτυξη 30% και 60 εκατ. ευρώ έως το 2026.
Στη Real Consulting ανακοίνωσε κύκλο εργασιών 30,265 εκατ. ευρώ το 2023 (+24%) και στο πρώτο εξάμηνο του 2024 τον είδε να διαμορφώνεται στα 19,789 εκατ. ευρώ, με νέα αύξηση της τάξης του 43,41% και ανάλογες προσδοκίες για την πορεία όλου του έτους.
Ενδεικτικά, οι «3» φαίνεται να «πιάνουν» αθροιστικά ένα τριψήφιο αποτέλεσμα σε εκατομμύρια, κατά προσέγγιση κοντά σε άλλα 150 ευρώ τουλάχιστον για το 2024, πλην όμως την πλήρη και ακριβή εικόνα θα παρέχουν μόνο τα υπό ανακοίνωση νέα επίσημα οικονομικά στοιχεία τους.
Θα πρέπει δε να σημειωθεί ότι στην «πίτα» δεν συμπεριλαμβάνονται, πέρα από τα έσοδα των μικρών εισηγμένων ή πολλών μη εισηγμένων εταιρειών με αντικείμενο την πληροφορική, ούτε αυτά των ομίλων του κλάδου των τηλεπικοινωνιών (OTE, Nova, Vodafone) από τις ICT δραστηριότητές τους.
Πηγές εσόδων και εξωστρέφεια
Στα χρόνια του ψηφιακού μετασχηματισμού ο κλάδος γνωρίζει ισχυρή ανάπτυξη και φαίνεται να έχει υπερδιπλασιάσει τον τζίρο του, σε αυτό το διάστημα των τελευταίων 4 ετών.
Εύλογα όμως, όσο πλησιάζει το «τέλος του RRF», πολλοί όμιλοι εξετάζουν ή αναζητούν νέες πηγές εσόδων. Οι περισσότερες εταιρείες (ιδίως η μη εμπλεκόμενες σε διαγωνισμούς για ψηφιακά έργα, χρηματοδοτούμενα από το Ταμείο Ανάκαμψης) κάθε άλλο παρά με… φόβο αντιμετωπίζουν, πάντως, την επόμενη μέρα τους.
Οι αυξημένες ανάγκες για την ψηφιοποίηση των διαδικασιών πολλών χιλιάδων επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα σε όλους τους τομείς, η μελλοντική συντήρηση των ψηφιακών έργων, η ανάπτυξη νέων πεδίων με τη χρήση της ΑΙ, το fintech, η «πίτα» της κυβερνοασφάλειας, το ανεκτέλεστο-μαμούθ και η αυξανόμενη εξωστρέφεια των ελληνικών εταιρειών πληροφορικής αποτελούν επιμέρους πηγές εσόδων, που εξασφαλίζουν το «αύριο» τους.