Με «πλαστικό» χρήμα αγοράζουν ακόμα και ένα μπουκαλάκι νερό από το περίπτερο οι Ελληνες, καθώς οι περισσότεροι και δη οι νεαρότερες ηλικίες έχουν καταργήσει τα μετρητά από τις καθημερινές συναλλαγές τους.

Και ταυτόχρονα επωφελούνται και από τα προγράμματα επιβράβευσης που προσφέρουν οι τράπεζες.

Τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν τη σαφή στροφή του καταναλωτικού κοινού να συναλλάσσεται χρησιμοποιώντας τις χρεωστικές κάρτες, που έχουν αντικαταστήσει το φυσικό χρήμα.

Από το βενζινάδικο, μέχρι το σούπερ μάρκετ, τις πληρωμές για υπηρεσίες το πλαστικό χρήμα κυριαρχεί.

Τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν ότι στο τέλος του 2021 στην ελληνική αγορά κυκλοφορούσαν και ήταν ενεργές 19,7 εκατομμύρια κάρτες πληρωμών (όλων των κατηγοριών). Οι καταναλωτές τις χρησιμοποίησαν 1,7 δισεκατομμύρια φορές για τις συναλλαγές τους οι οποίες ήταν ύψους 83 δισ. ευρώ.

Eurostat: Το 2020 μία στις πέντε επιχειρήσεις στην ΕΕ και στην Ελλάδα, πραγματοποίησαν πωλήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου

Τα νούμερα αναλυτικά

Ο αριθμός των καρτών πληρωμών αυξήθηκε κατά 6% το 2021 στα 19,7 εκατ κάρτες.

Στο πλαστικό χρήμα κυριαρχούν πλέον οι χρεωστικές κάρτες, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται στα 16,8 εκατ. κάρτες, αυξημένος κατά 7% σε σχέση με το 2020.

Εδαφος κερδίζουν και οι προπληρωμένες κάρτες, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια και σήμερα στην αγορά κυκλοφορούν 1,9 εκατ. κάρτες (σημειώνοντας αύξηση 13% σε σχέση με το 2020).

Και ενώ πριν από μία 10ετία στην αγορά κυριαρχούσαν οι πιστωτικές κάρτες –ήταν περισσότερες από 10 εκατ. οι ενεργές– μέσα στην κρίση «κόπηκαν» από τους καταναλωτές.

Σήμερα οι ενεργές πιστωτικές κάρτες είναι 2,9 εκατομμύρια (αυξηση κατά 2%).

Τέλος στη ζωή των καταναλωτών έχουν μπει και οι εικονικές κάρτες –που χρησιμοποιούνται για αγορές μέσω του κινητού και του internet– με τον αριθμό τους να διαμορφώνεται στις 107 χιλιάδες εικονικές κάρτες (αύξηση 7% σε σχέση με το 2020).

Σύμφωνα τώρα με τα στοιχεία της ΤτΕ το 2021 καταγράφηκε κυρίως στις συναλλαγές με χρεωστικές κάρτες πτώση της μέσης αξίας ανά συναλλαγή καθώς περιορίστηκε στα 50 ευρώ, από 59 ευρώ το 2020.

Μόλις κατά 1 ευρώ –δηλαδή στα 45 ευρώ– μειώθηκε η μέση αξία ανά συναλλαγή στις πιστωτικές κάρτες.

«Η συνεχιζόμενη διαχρονική μείωση της μέσης αξίας ανά συναλλαγή ενδεχομένως οφείλεται αφενός μεν στη μείωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που προκλήθηκε από την παγκόσμια υγειονομική κρίση, αφετέρου δε στην εκτενέστερη χρήση των χρεωστικών καρτών για αγορές προϊόντων και υπηρεσιών χαμηλής αξίας» σημειώνει χαρακτηριστικά η Τράπεζα Ελλάδος στην τελευταία Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι πληρώνουμε με πλαστικό χρήμα τουλάχιστον 7 φορές τον μήνα.

Συγκεκριμένα: Πέρυσι πραγματοποιήθηκαν συνολικά 1,658 δισ. συναλλαγές με κάρτες πληρωμών, αριθμός αυξημένος κατά 44% σε σχέση με το 2020.

Τη μερίδα του λέοντος είχαν οι χρεωστικές κάρτες καθώς με αυτές πραγματοποιηθήκαν 1,523 δισ. συναλλαγές (από 1,029 δισ. συναλλαγές το 2020 παρουσιαζοντας αύξηση 48%)

Δηλαδή το 92% των συναλλαγών που έγιναν με «πλαστικό» χρήμα ήταν με χρεωστικές κάρτες. Και το υπόλοιπο 8% έγινε με πιστωτικές κάρτες (135 εκατ. συναλλαγές).

Τράπεζες: Πάνω από 1 δισ. οι φετινές συναλλαγές με κάρτες

Αξία συναλλαγών

Στα 83 δισ. ευρώ ήταν ο συνολικός τζίρος των συναλλαγών με πλαστικό χρήμα (+25% σε σχέση με το 2020).

Και όπως είναι φυσικό κυριαρχούν οι χρεωστικές κάρτες, με συμμετοχή 93% (δηλαδή τα 77,2 δισ. ευρώ), και το 7% ανήκει στις πιστωτικές κάρτες.

Ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά κάρτα αυξήθηκε κατά 35% σε 84 συναλλαγές, από 62 συναλλαγές το προηγούμενο έτος.

Βάσει των δεικτών στις επιμέρους κατηγορίες καρτών, η μεταβολή του μέσου αριθμού συναλλαγών ανά κάρτα οφείλεται αφενός μεν στη σημαντική αύξηση του μέσου αριθμού συναλλαγών ανά χρεωστική κάρτα σε 90 συναλλαγές, από 65 συναλλαγές το 2020, αφετέρου δε στην αύξηση του μέσου αριθμού συναλλαγών ανά πιστωτική κάρτα σε 46 συναλλαγές, από 42 συναλλαγές το προηγούμενο έτος.

Να σημειωθεί ότι η μέση αξία συναλλαγών ανά χρεωστική κάρτα παρουσίασε αύξηση κατά 18% σε 4.546 ευρώ, από 3.845 ευρώ το 2020, ενώ η μέση αξία συναλλαγών ανά πιστωτική κάρτα αυξήθηκε κατά 9% σε 2.117 ευρώ, από 1.938 ευρώ το προηγούμενο έτος.

Τα περιστατικά απάτης

Τα στοιχεία δείχνουν ότι στο 1,657 δις συναλλαγές τα περιστατικά απάτης ήταν 392 χιλιάδες, συνολικής αξίας 13,44 εκατ ευρώ.

Όπως σημειώνει η ΤτΕ ο λόγος του αριθμού των περιστατικών απάτης προς τον αριθμό των συναλλαγών μειώθηκε συγκριτικά με το 2020 στο χαμηλό επίπεδο του 0,02%, αντιστοιχώντας σε 1 συναλλαγή απάτης ανά 4,2 χιλ. συναλλαγές.

Αντίθετα, η αξία των συναλλαγών απάτης αυξήθηκε κατά 4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, παρά ταύτα ο λόγος της αξίας των περιστατικών απάτης προς την αξία των συναλλαγών εξακολούθησε να διατηρείται στο χαμηλό επίπεδο του 0,02%, αντιστοιχώντας σε 1 ευρώ αξία απάτης ανά 6,1 χιλ. ευρώ αξία συναλλαγών.

Αναλύοντας την απάτη ανά τύπο συναλλαγής διαπιστώνεται ότι η πλειονότητα του αριθμού των περιστατικών απάτης εξακολουθεί να εκδηλώνεται στις εξ αποστάσεως (card not present – CNP) συναλλαγές μέσω Διαδικτύου ή ταχυδρομείου/τηλεφώνου.