Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, εξειδίκευσε, σήμερα το πρωί, τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην συνέντευξη Τύπου, μαζί με τον κ. Πλεύρη, ήταν ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος.

Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «δεν έχουν τιμωρητικό αλλά προστατευτικό χαρακτήρα προς τους ανεμβολίαστους και έχουν ως κύριο στόχο να κρατήσουν την κοινωνία ανοιχτή», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Η κοινωνία δεν θα κλείσει, «παίρνουμε όλα τα μέτρα ώστε να μπορέσει το ΕΣΥ να ανταποκριθεί στην πίεση», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. «Πάνω από το 85% όσων νοσηλεύονται στις ΜΕΘ ή χάνουν τη ζωή τους είναι ανεμβολίαστοι. Οι κλίνες ΜΕΘ έχουν υπερδιπλασιαστεί και διατίθενται 12.000 άτομα προσωπικό», πρόσθεσε.

«Το ΕΣΥ βρίσκεται σε πίεση, αλλά αντέχει. Έχουν υπερδιπλασιαστεί οι ΜΕΘ που λειτουργούν ενώ έχουν εξασφαλιστεί αναπνευστήρες και υποδομή ώστε να μπορεί, αν χρειαστεί, να γίνει διασωλήνωση, εκτός ΜΕΘ».

Ως προς τους εμβολιασμούς, τα προγραμματισμένα ραντεβού ξεπερνούν τις 900.000. Το 75% του ενηλίκου πληθυσμού έχει ήδη εμβολιαστεί, ενώ στον γενικό πληθυσμό είναι 65%.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι στοχευμένα. Υπάρχουν τρία στάδια:

  1. Οι χώροι προσβάσιμοι σε όλους (φαρμακεία, προμήθεια τροφίμων),
  2. μόνο για εμβολιασμένους ή με έλεγχο για τους ανεμβολίαστους (λιανεμπόριο, χώροι εργασίας, χώροι λατρείας). Στους χώρους εργασίας θα ακολουθηθεί κυλιόμενο ωράριο που θα ξεκινά από τις 07:00 έως τις 09:30, ενώ θα υπάρξει και αλλαγή ωραρίου στο λιανεμπόριο και τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 10:00 έως τις 21:00.
  3. διασκέδαση σε κλειστούς χώρους που θα είναι μόνο για εμβολιασμένους (σινεμά, θέατρα, γυμναστήρια).

Επιπλέον, για την είσοδο των ανηλίκων στους κλειστούς χώρους θα υπάρχει, όπου απαιτείται, σελφ τεστ και όχι εργαστηριακός έλεγχος.

Παράλληλα, από τις 13 Δεκεμβρίου όποιος είναι άνω των 60 θα πρέπει να έχει κάνει την τρίτη δόση για να απολαμβάνει τα προνόμια των πλήρως εμβολιασμένων.