Νέο «μπλόκο» στους ανεμβολίαστους. Νέα δέσμη των μέτρων με βασική στόχευση τους ανεμβολίαστους, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο τηλεοπτικού του μηνύματος προς τους πολίτες.

Ειδικότερα, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης,«από την επόμενη Δευτέρα όλοι οι ενήλικες ανεμβολίαστοι πολίτες, πέραν της εστίασης, δεν θα εισέρχονται και σε άλλες κλειστές αίθουσες». Και συνέχισε: «Ούτε και με την επίδειξη τεστ. Σε σινεμά, θέατρα, μουσεία ή γυμναστήρια, για παράδειγμα. Είναι μία άμεση ενέργεια προστασίας και, ασφαλώς, μία έμμεση προτροπή να εμβολιαστούν».
metra

Οι κανόνες δημόσιας υγείας και πρόσβασης σε συγκεκριμένες δραστηριότητες διαμορφώνεται ως εξής: 

  • Στις αγορές τροφίμων (σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, λαϊκές και ζαχαροπλαστεία), στα φαρμακεία και τα ΜΜΜ για τις αστικές μετακινήσεις, είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας και δεν απαιτείται έλεγχος covid pass. Μπορούν δηλαδή να έχουν πρόσβαση εμβολιασμένοι, νοσήσαντες και ανεμβολίαστοι.
  • Στα ΜΜΜ για τις υπεραστικές μετακινήσεις, στην εκπαίδευση, στους χώρους εργασίας (δημόσιους και ιδιωτικούς), στους χώρους λατρείας, στο λιανεμπόριο στα κομμωτήρια και στους ανοικτούς χώρους εστίασης είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας και θα γίνεται έλεγχος covid pass. Αρα πρόσβαση έχουν οι εμβολιασμένοι, οι νοσήσαντες και οι ανεμβολίαστοι με αρνητικό PCR -RAPID test.
  • Στους κλειστούς χώρους εστίασης, στα θέατρα και τους κινηματογράφους, στα μουσεία, τα γυμναστήρια και τα γήπεδα είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας και θα έχουν πρόσβαση μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες.

Αναλυτικός πίνακας

neo-mploko-stoys-anemvoliastoys-poy-den-tha-mpainoyn-apo-deytera0

3η δόση για τους άνω των 60 ετών

Επίσης, από τις 13 Δεκεμβρίου, οι πολίτες άνω των 60 ετών δεν θα μπορούν να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους, εφόσον έχουν παρέλθει επτά μήνες από την δεύτερη δόση του εμβολιασμού τους και δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση.

Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, «το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες από την έκδοσή του. Θα δοθεί, δηλαδή, ένας μήνας περιθώριο για τον εμβολιασμό τους με την 3η δόση μετά την πάροδο του εξαμήνου. Και αυτό γιατί τα ιατρικά δεδομένα δείχνουν ότι, με τον καιρό, μειώνεται η άμυνα του εμβολίου».

Για τους ανήλικους 4-17 ετών επιτρέπεται η είσοδος στους ανοικτούς χώρους εστίασης, στους κλειστούς χώρους εστίασης, στα θέατρα και τους κινηματογράφους, στα μουσεία, τα γυμναστήρια και τα γήπεδα με επίδειξη self test.

Τα συμπληρωματικά μέτρα

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε επίσης:

Κυλιόμενο ωράριο: Σον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο. Ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, ιδίως τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης, αλλά και ο πρόσθετος φόρτος σε συγκεκριμένες ώρες στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Βεβαίως, με ειδικές πρόνοιες για εργαζόμενους με παιδιά στο σχολείο.

Εντατικοί έλεγχοι: Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν, ακόμα πιο εντατικά. «Δεν υπάρχουν «κορόιδα» και «έξυπνοι» σε μία εθνική μάχη. Και σε αυτήν πρέπει να μπουν πιο αποφασιστικά όλοι, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους: το κράτος, η αυτοδιοίκηση, οι επιστημονικοί φορείς αλλά και οι επιμέρους επαγγελματικές ενώσεις», είπε ο πρωθυπουργός.

Ενίσχυση ΕΣΥ: Ενισχύεται κι άλλο το Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Αξιοποιούνται, ήδη, ιδιωτικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Και στις περιοχές μεγάλης πίεσης επιτάσσονται και οι υπηρεσίες ιδιωτών γιατρών. Σήμερα, μάλιστα, υπέγραψα και τη σχετική διάταξη. Ενώ γίνονται προσλήψεις στη θέση ανεμβολίαστων υγειονομικών που παραμένουν σε αναστολή».