Της Πηνελόπης Παναγιωτοπούλου*

Η Ελλάδα μέσα σε τρεισήμισι χρόνια, εν μέσω πρωτοφανών, για τα ιστορικά δεδομένα, εξωγενών κρίσεων, σοβαρών εμποδίων και στείρας αντιπολίτευσης κατάφερε να βάλει τέλος σε μακροχρόνιες δημοσιονομικές περιπέτειες, να ψηφιοποιήσει/εκσυγχρονίσει το κράτος, να θωρακίσει την υγεία και την άμυνά μας, να επηρεάσει με σοβαρές προτάσεις την οικογένεια της Ε.Ε. και να θέσει ξανά την οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά.

Η χώρα οδεύει προς τις κάλπες έχοντας υψηλό ρυθμό ανάπτυξης και την ταχύτερη μείωση του δημόσιου χρέους στην Ευρωζώνη. Οι μεταρρυθμίσεις που εφάρμοσε η κυβέρνηση από το 2019 και μετά μοιάζει να έχουν αποδώσει ιδιαίτερα. Για ποιο λόγο, λοιπόν, η επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας είναι τόσο σημαντική; Γιατί μας αφορά όλους, τι σχέση έχει με την καθημερινότητα και το μέλλον μας;

Η επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας δεν είναι απλά μία τεχνοκρατική παράμετρος που αφορά μόνον όσους ασχολούνται με τις λεπτομέρειες του ελληνικού δημόσιου χρέους και μακροοικονομικά στοιχεία, Αφορά άμεσα τους ελεύθερους επαγγελματίες, επιχειρηματίες, δανειολήπτες, τον καθημερινό πολίτη και τα νοικοκυριά. Όλους εμάς που θα μπορούμε να δανειζόμαστε, να καλύπτουμε τις ανάγκες μας και να επενδύουμε με χαμηλότερο κόστος δανεισμού μέσα σε ένα περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων αν καταφέρουμε να την κατακτήσουμε.

Αφορά την ανάπτυξη και την ευημερία μας – η επενδυτική βαθμίδα θα ανοίξει τον δρόμο στους ξένους επενδυτές για να επενδύσουν σε ελληνικούς τίτλους χωρίς υψηλό ρίσκο, θα ενισχύσει σημαντικά την ρευστότητα των τραπεζών και θα κάνει τους ξένους επενδυτές να μας εμπιστευτούν ξανά.

Το χρονικό σημείο «κλειδί» για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας, που θα επισφραγίσει η επενδυτική βαθμίδα, συμπίπτει με τις επικείμενες εκλογές. Για αυτόν τον λόγο (και πολλούς άλλους ακόμη), η επόμενη εκλογική αναμέτρηση οφείλει να αναδείξει μια σταθερή κυβέρνηση με αξιόπιστα μεταρρυθμιστικά χαρακτηριστικά. Σε καμία περίπτωση η χώρα δεν πρέπει να βυθιστεί σε καθεστώς ακυβερνησίας και σαφώς οι επόμενες εθνικές εκλογές δεν πρέπει να αναδείξουν μια κυβέρνηση εσωστρέφειας, η οποία δεν θα συνεχίσει το έως τώρα επιτυχημένο μεταρρυθμιστικό οικονομικό πρόγραμμα. Σε αυτήν την περίπτωση η επενδυτική βαθμίδα θα απομακρυνθεί σαν προοπτική. Αν κάνουμε τις σωστές επιλογές, η ελληνική οικονομία θα επιτύχει σχεδόν αυτόματα την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας κατακτώντας τον πολυπόθητο και απολύτως αναγκαίο στόχο. Αυτό είναι κάτι που χρειαζόμαστε όλοι.

Η πολιτική σταθερότητα που προσδοκάμε να συνεχίσουμε με τις επικείμενες εκλογές είναι ο καταλυτικός παράγοντας που θα παγιώσει στην ελληνική οικονομία την κερδισμένη αξιοπιστία των τελευταίων ετών στο διεθνές περιβάλλον. Η Ελλάδα απέχει μόνο μερικούς μήνες από τις κάλπες και η ελληνική οικονομία είναι μόλις ένα βήμα από την επενδυτική βαθμίδα – η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει πετύχει 11 αναβαθμίσεις την τελευταία τριετία και απομένει ακόμα μόνο μια αξιολόγηση για την ανάκτησή της.

Έχουμε περάσει πολλές περιπέτειες την τελευταία δεκαετία, δεν χρειαζόμαστε και δεν θα μπούμε σε καμία. Πλέον γνωρίζουμε.

* Η Πηνελόπη Παναγιωτοπούλου είναι εκπαιδευτικός – πολιτευτής με τη Ν.Δ.