Ανοίγει η πλατφόρμα για να κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό κατά του covid-19, η ηλικιακή ομάδα 15-17 ετών, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, πριν από μερικές ημέρες

Από τις αρχές του Ιουλίου, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, λαμβάνοντας υπόψη τα επιστημονικά δεδομένα, είχε διατυπώσει τη θετική της γνώμη για τον εθελοντικό εμβολιασμό των εφήβων ηλικίας 15-17 ετών, (γεννημένοι πριν την 1η Ιανουαρίου 2006), υπογραμμίζοντας την ανάγκη της γονικής συναίνεσης μετά από ενημέρωση, παρακολουθώντας και επικαιροποιώντας όποιο θέμα ανακύπτει σχετικά με τον εμβολιασμό.

Σημειώνεται, όπως έχει αναφερθεί στις οδηγίες προς τους γονείς σχετικά για πώς θα κλείνετε το ραντεβού για τον εμβολιασμό των ανηλίκων, είναι απαραίτητη η γονική συναίνεση. Και όπως έχει διευκρινιστεί, οι έφηβοι θα κάνουν μόνο εμβόλια mRNA. Προς το παρόν, έχει εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων μόνο η χρήση του εμβολίου της Pfizer ενώ αναμένεται να ακολουθήσει και ο εμβολιασμός σε παιδιά μικρότερης ηλικίας που έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

Πόσο ασφαλής είναι ο εμβολιασμός των εφήβων;

«Ο εμβολιασμός των εφήβων είναι ένα ασφαλές βήμα προς την κανονικότητα της εκπαίδευσης και της κοινωνικής ζωής», είχε αναφέρει η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, πριν από δέκα ημέρες περίπου.

πλατφόρμα

Η καθηγήτρια, είχε παρουσιάσει τα δεδομένα που αξιολογούνται για τον εμβολιασμό του πληθυσμού κάτω των 18 ετών, εξηγώντας ότι τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν μικρό, αλλά υπαρκτό κίνδυνο νόσησης. Αποτελούν σύμφωνα με τα στοιχεία, το 14,1% του συνόλου των περιπτώσεων και σπάνια μπορούν να παρουσιάσουν το πολυσυστημικό φλεγμωνώδες σύνδρομο με θνητότητα 1,2%, ενώ είναι υπό διερεύνηση και οι βλαπτικές επιπτώσεις της νόσησης covid μετά από την νόσηση.

Τα στοιχεία για άτομα 12-17 ετών

Η συχνότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο παιδιών από 12 έως 17 ετών, είναι 2,5 έως 3 φορές μεγαλύτερη από την συχνότητα των εισαγωγών από την συνήθη εποχική γρίπη.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από τους 204 εφήβους ηλικίας 12 έως 17 ετών που νοσηλεύθηκαν κατά τη διάρκεια του τριμήνου Ιανουαρίου – Μαρτίου 2021, το 70,6% είχε υποκείμενο νόσημα, το 31,4% εισήχθη σε ΜΕΘ και 5% χρειάστηκε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Δεν σημειώθηκε κανένας θάνατος.

Είχε εξηγήσει ότι στα υποκείμενα νοσήματα περιλαμβάνονται η παχυσαρκία, σε ποσοστό 36%, χρόνιες πνευμονοπάθειες, 31%, νευρομυικά και νευρολογικά νοσήματα, 14%, όπως και άλλα χρόνια νοσήματα. Όπως είχε πει , τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι ο εμβολιασμός θα προσέφερε στα παιδιά και τους εφήβους και ιδιαίτερα με υποκείμενα νοσήματα, ένα σημαντικό ποσοστό προστασίας τη υγείας τους.