Οι τιμές του χαλκού αναμένεται να εκτοξευθούν περισσότερο από 75% τα επόμενα δύο χρόνια εν μέσω διαταραχών στον εφοδιασμό εξόρυξης και υψηλότερης ζήτησης για το μέταλλο, που τροφοδοτείται από την ώθηση για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η αύξηση της ζήτησης λόγω της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια και η πιθανή πτώση του δολαρίου ΗΠΑ το δεύτερο εξάμηνο του 2024 θα ωθήσει τις τιμές του χαλκού υψηλότερα, σύμφωνα με έκθεση της BMI, μιας ερευνητικής μονάδας της Fitch Solutions.

Οι αγορές βασίζονται στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ για να μειώσει τα επιτόκια φέτος, γεγονός που θα αποδυναμώσει το δολάριο και στη συνέχεια θα κάνει τον χαλκό που αποτιμάται σε δολαρίο πιο ελκυστικό για τους ξένους αγοραστές.

«Η θετική άποψη για τον χαλκό βασίζεται περισσότερο σε μακροοικονομικούς παράγοντες», δήλωσε στο CNBC ο επικεφαλής βασικών υλικών Asia-Pacific της Bank of America Securities, Matty Zhao, επικαλούμενος πιθανές μειώσεις των επιτοκίων της Fed και ασθενέστερο δολάριο ΗΠΑ.

Επιπλέον, στην πρόσφατη διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή COP28, περισσότερες από 60 χώρες υποστήριξαν ένα σχέδιο για τον τριπλασιασμό της παγκόσμιας χωρητικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030, μια κίνηση που η Citibank λέει ότι «θα ήταν εξαιρετικά ανοδική για τον χαλκό».

Σε έκθεση του Δεκεμβρίου, η επενδυτική τράπεζα προέβλεψε ότι οι υψηλότεροι στόχοι για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα ενισχύσουν τη ζήτηση χαλκού κατά 4,2 εκατομμύρια τόνους επιπλέον έως το 2030.

Αυτό θα ωθούσε δυνητικά τις τιμές του χαλκού στα 15.000 δολάρια ανά τόνο το 2025, πρόσθεσε η έκθεση, πολύ υψηλότερα από το ρεκόρ των 10.730 δολαρίων ανά τόνο που κλιμακώθηκε τον Μάρτιο του περασμένου έτους.

Σημειώνεται ότι μια αναπτυσσόμενη οικονομία τείνει να ενισχύει τη ζήτηση για χαλκό, ο οποίος χρησιμοποιείται σε ηλεκτρικό εξοπλισμό και βιομηχανικά μηχανήματα. Η ζήτηση του μετάλλου θεωρείται υποκατάστατο για την οικονομική υγεία.

Ο χαλκός στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου διαπραγματεύτηκε κοντά στα 8.559 δολάρια ο τόνος. Το βασικό μέταλλο είναι ένας κρίκος στο σύστημα της ενεργειακής μετάβασης και είναι αναπόσπαστο μέρος της κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων, δικτύων ισχύος και ανεμογεννητριών.

Διαβάστε ακόμη: