Το φυσάει και δεν κρυώνει ο Μπεν Ουάλας. Ο Βρετανός Υπουργός Αμυνας πιάστηκε… κορόιδο από Ρώσους φαρσέρ, τους οποίους και ενημέρωσε άθελα του πως υπάρχουν προβλήματα στην προμήθεια αντιαρματικών πυραύλων NLAW που παράγονται στο Μπέλφαστ.

Η ιστορία φέρεται να διαδραματίστηκε κατά τη διάρκεια κλήσης με τον Ουάλας να μιλά σε ηθοποιούς που προσποιήθηκαν ότι ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας βρισκόταν στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου του.

Βίντεο δείχνει τον υπουργό Αμυνας να μιλά από την Πολωνία. Σύμφωνα με το σενάριο των φαρσέρ, υποτίθεται ότι τον καλούσε ο Ντενίς Σμιχάλ, πρωθυπουργός της Ουκρανίας, για να του ζητήσει περισσότερους πυραύλους, επειδή “αυτοί που στείλατε νωρίτερα απέτυχαν”, κάτι που σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης θεωρείται ψευδές.

“Δεν νομίζω ότι οι δικοί μας απέτυχαν. Σας δώσαμε πάνω από 4.000. Ερχονται και άλλα. Ξεμένουμε από τα δικά μας. Αλλά μιλάω με τον Ουκρανό υπουργό Αμυνας κάθε ημέρα”, λέει ο Ουάλας.

Οι NLAW κατασκευάζονται στο Μπέλφαστ από τη γαλλική εταιρεία κατασκευής όπλων Thales, που θεωρείται πιθανό να αύξησε την παραγωγή για να αντιμετωπίσει τυχόν προβλήματα εφοδιασμού.

Το βίντεο ήταν το δεύτερο teaser που κυκλοφόρησαν οι Ρώσοι φαρσέρ Βλαντιμίρ Κουζνέτσοφ, Αλεξέι Στολιάροφ, οι οποίοι έχουν στοχοποιήσει στο παρελθόν και τον πρίγκιπα Χάρι. Και οι δύο έχουν δηλώσει ανοιχτά ότι συμπαθούν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και θεωρούνται ότι είναι πράκτορες, μια ιδιότητα που οι ίδιοι την αρνούνται.

“Ψεύτικα βίντεο… “

Ο Ουάλας προσπάθησε να περάσει στην αντεπίθεση, λέγοντας ότι “πρέπει να πηγαίνουν άσχημα τα πράγματα για το Κρεμλίνο αν καταφεύγει σε ψεύτικα βίντεο”.

Η Ντάουνινγκ Στριτ κατηγόρησε δημόσια το Κρεμλίνο ότι βρίσκεται πίσω από κλήσεις φάρσες, με στόχο τρεις υπουργούς την περασμένη εβδομάδα. Στο πρώτο απόσπασμα, ο φαρσέρ λέει ότι η Ουκρανία θέλει να συνεχίσει ένα “πυρηνικό πρόγραμμα” για να προστατευτεί από τη Ρωσία, έναν ισχυρισμό που τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίστηκαν στο παρελθόν.

Στην αρχή ο Ουάλας είναι διστακτικός, αλλά καταλήγει ότι η χώρα του θα στηρίξει ως φίλη την Ουκρανία. Πάντως, διευκρίνισε ότι είναι ζητήματα για τα οποία θα πρέπει να συζητήσει με τον πρωθυπουργό της χώρας.

Πηγή του υπουργείου Αμυνας ανέφερε ότι το βίντεο είναι “σκουπίδι” και ότι είναι επεξεργασμένο, επικαλούμενη και τη δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου στη Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, κάτι που είπε ο υπουργός Αμυνας σημειώνοντας ότι η χώρα του “δεν μπορεί να έχει σχέση με υποτιθέμενες ουκρανικές πυρηνικές φιλοδοξίες”.

“Προσεχώς πλήρες βίντεο… “

Τα teaser αναρτήθηκαν στο κανάλι που διατηρούν οι φαρσέρ στο YouTube, με πάνω από 121.000 συνδρομητές, ενώ έχουν υποσχεθεί πλήρες βίντεο τις επόμενες ημέρες. Πάντως, θεωρείται ότι υπάρχουν συνομιλίες με τη διαδικτυακή πλατφόρμα για να κατέβει το βίντεο.

Σύμφωνα με την περιγραφή του πρώτου κλιπ, “στις 17 Μαρτίου ο Βόβαν και ο Λέξους είχαν μία βιντεοκλήση με τον Βρετανό υπουργό Αμυνας Μπεν Ουάλας, εκ μέρους του πρωθυπουργού της Ουκρανίας, Ντενίς Σμιχάλ”. Οι Βόβαν και Λέξους έχουν ξεγελάσει πολλούς διάσημους πολιτικούς, όπως ο Μπέρνι Σάντερς, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρωθυπουργός της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Αν και αρνούνται ότι είναι όργανα του Κρεμλίνου παραδέχονται ότι δεν θα έκαναν φάρσα στον Πούτιν, καθώς δεν θέλουν να βλάψουν τη χώρα τους.

Παράλληλα, η Ντάουνινγκ Στριτ υποστηρίζει ότι οι φάρσες στους Βρετανούς υπουργούς ήταν μια απόπειρα του καθεστώτος Πούτιν να αποπροσανατολίσει από τα στρατιωτικά προβλήματα στην Ουκρανία. “Βλέπουμε μια σειρά από αποπροσανατολιστικές ιστορίες και ψέματα από το Κρεμλίνο, που αντανακλούν την απελπισία του Πούτιν καθώς προσπαθεί να κρύψει το μέγεθος της σύγκρουσης και τις αποτυχίες της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης”, είπε εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού.

Παράλληλα, ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων επέμεινε ότι ο Ουάλας ακολούθησε τα πρωτόκολλα και δεν συζήτησε μυστικά ζητήματα. Ωστόσο, υπάρχουν κατά τη γνώμη του σκληρές ερωτήσεις για τους βοηθούς του, αφού οι φαρσέρ ενδεχομένως κατάφεραν να παρακάμψουν την ασφάλεια ορισμένων τμημάτων.

“Συνωμοσία… “, λένε οι Βρετανοί

Βρετανικές κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για ρωσική συνωμοσία, επικαλούμενες το επίπεδο πολυπλοκότητας της φάρσας.

Η βιντεοκλήση έγινε μετά από ένα email που υποτίθεται ότι εστάλη από βοηθό της πρεσβείας της Ουκρανίας σε κυβερνητικό τμήμα και στη συνέχεια προωθήθηκε στο υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με τους Times, ο Ουάλας ρωτήθηκε για τις πιθανότητες να μεταβούν βρετανικά πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα και εάν η Ουκρανία πρέπει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα ή να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Ανώτερες πηγές πάντως του υπουργείου Αμυνας εκφράζουν φόβους ότι η Μόσχα ενδέχεται να επιχειρήσει να συνδυάσει τα σχόλια του Ουάλας σε μια προσπάθεια να τον φέρει σε δεινή θέση. Ηδη, διεξάγεται έρευνα για να διαπιστωθεί πώς οι φαρσέρ κατάφεραν να μιλήσουν μαζί του.