Σταθεροποιητικά διαπραγματεύονται οι τιμές του πετρελαίου στις συναλλαγές της Ασίας,  παραμένοντας κοντά σε υψηλά τεσσάρων μηνών, αφού η σημαντική μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων βενζίνης και οι επιθέσεις σε μεγάλο ρωσικό διυλιστήριο καυσίμων έδειξαν ότι οι προμήθειες καυσίμων θα είναι πιο περιορισμένες.

Οι τιμές του αργού εκτοξεύθηκαν πάνω από 3% την Τετάρτη, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό Brent και το West Texas Intermediate να διαμορφώνονται στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη Νοεμβρίου.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ που λήγουν τον Μάιο αυξήθηκαν κατά 0,2% στα 84,21 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο WTI αυξήθηκαν κατά 0,2% στα 79,44 δολάρια το βαρέλι.

Όμως, παρά τα ισχυρά κέρδη, οι τιμές του αργού παρέμειναν εντός του εύρους συναλλαγών μεταξύ 75 και 85 δολαρίων το βαρέλι που έχει καθιερωθεί τους τελευταίους μήνες, σημειώνει το Investing.com.

Τα περισσότερα κέρδη στις τιμές του πετρελαίου συγκρατήθηκαν από τις ανησυχίες για την αδύναμη κινεζική ζήτηση και την προοπτική υψηλότερων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επιτοκίων.

Οι επιθέσεις στα ρωσικά διυλιστήρια καυσίμων στηρίζουν τις τιμές του πετρελαίου

Βασικό σημείο στήριξης για τις τιμές του πετρελαίου ήταν οι επιθέσεις ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε σημαντικό ρωσικό διυλιστήριο καυσίμων, οι οποίες φέρεται να έθεσαν τις εγκαταστάσεις εκτός λειτουργίας.

Η κίνηση αυτή αναμένεται να περιορίσει την παραγωγή καυσίμων της Ρωσίας, ενώ έρχεται επίσης εν μέσω των ήδη περιορισμένων αγορών βενζίνης στη χώρα.

Η Ρωσία είχε θεσπίσει νωρίτερα αυτό το μήνα εξάμηνη απαγόρευση των εξαγωγών καυσίμων- μια κίνηση που αναμένεται να περιορίσει σημαντικά τις αγορές καυσίμων σε περιοχές της Ασίας.

Οι αυξημένες συγκρούσεις με την Ουκρανία υποδεικνύουν επίσης αυξημένους γεωπολιτικούς κινδύνους για τις αγορές πετρελαίου, οι οποίες ήδη αντιμετωπίζουν τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

Διαβάστε ακόμη: