Άλμα πάνω από 1% καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, στις συναλλαγές της Δευτέρας, με φόντο το σύστημα τυφώνα πλησίαζε την αμερικανική ακτή του Κόλπου και την ανάκαμψη των αγορών από το sell off  που ακολούθησε τα ασθενέστερα του αναμενόμενου στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ την Παρασκευή.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού West Texas Intermediate αυξήθηκαν κατά 1 δολάριο, ή 1,48%, στα 68,67 δολάρια το βαρέλι . Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου τύπου Brent σημείωναν άνοδο 99 σεντς ή 1,39% στα 72,05 δολάρια το βαρέλι.

Οι αναλυτές ανέφεραν ότι η ανάκαμψη ήταν εν μέρει μια αντίδραση σε έναν πιθανό τυφώνα στις ακτές του Κόλπου των ΗΠΑ.

Ένα καιρικό σύστημα στον νοτιοδυτικό Κόλπο του Μεξικού προβλέπεται να μετατραπεί σε τυφώνα πριν φτάσει στη βορειοδυτική ακτή του Κόλπου των ΗΠΑ, ανακοίνωσε την Κυριακή το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ. Η αμερικανική ακτή του Κόλπου αντιπροσωπεύει περίπου το 60% της αμερικανικής ικανότητας διύλισης.

Ανάκαμψη μετά το sell off

«Το κλίμα ανέκαμψε κάπως από το ξεπούλημα της περασμένης εβδομάδας», σημειώνει στο investing.com η ανεξάρτητη αναλύτρια της αγοράς Tina Teng.

Στο κλείσιμο της Παρασκευής, το Brent είχε υποχωρήσει 10% σε εβδομαδιαία βάση, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2021, ενώ το WTI υποχώρησε 8% στο χαμηλότερο κλείσιμο από τον Ιούνιο του 2023.

«Το αργό πετρέλαιο κατέγραψε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση των τελευταίων 11 μηνών εν μέσω ενός δυσοίωνου οικονομικού σκηνικού. Τα αδύναμα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ την Παρασκευή αύξησαν τις ανησυχίες για την υποτονική ζήτηση πετρελαίου στον μεγαλύτερο καταναλωτή του κόσμου», έγραψαν οι αναλυτές της ANZ σε σημείωμα πελάτη.

Η πολυαναμενόμενη έκθεση της αμερικανικής κυβέρνησης για τις θέσεις εργασίας έδειξε ότι τα μη γεωργικά μισθολόγια αυξήθηκαν λιγότερο από ό,τι ανέμεναν οι παρατηρητές της αγοράς τον Αύγουστο, σημειώνοντας αύξηση κατά 142.000, ενώ ο αριθμός του Ιουλίου αναθεωρήθηκε προς τα κάτω σε αύξηση 89.000, η οποία ήταν η μικρότερη αύξηση από την απόλυτη μείωση του Δεκεμβρίου του 2020.

Διαβάστε ακόμη: