Οι γεωπολιτικές ανησυχίες σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα στις αγορές μετοχών και ομολόγων δημιουργούν προϋποθέσεις για νέες αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου και του χρυσού που ήδη κινούνται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Το πετρέλαιο Brent διαμορφώνεται στα 81 δολάρια το βαρέλι από τα 76 δολάρια που ήταν στις αρχές του Αυγούστου και πλέον υπάρχει πιθανότητα να ξεπεράσει τα 90 δολάρια μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου

Πρόκειται για αύξηση 12% σε σύγκριση με τις σημερινές τιμές. Οι τιμές στο χρυσό διαμορφώνονται στα 2.460 δολάρια η ουγκιά και πλέον διαφαίνονται προοπτικές για να κινηθούν προς τα 2.700 δολάρια η ουγκιά μέχρι τα μέσα του 2025. Πρόκειται για αύξηση 9,7%.

Τις προβλέψεις αυτές κάνει σε νέα έκθεσή της η ελβετική τράπεζα UBS, η οποία όπως και οι υπόλοιποι μεγάλοι ξένοι οίκοι έχουν βάλει στο μικροσκόπιο της αντίστοιχες αγορές ενόψει των εξελίξεων.

Όπως αναφέρει η τράπεζα, οι τιμές του αργού πετρελαίου Brent συνέχισαν να διατηρούνται στα επίπεδα των 80 δολαρίων το βαρέλι αυτή την εβδομάδα και βρίσκονται σε τροχιά για νέα ανοδική πορεία εν μέσω συνέχισης των γεωπολιτικών εντάσεων.

Την ίδια στιγμή οι τιμές του χρυσού αυξήθηκαν ελαφρά στα επίπεδα πάνω από 2.400 δολάρια η ουγκιά σε αναμονή νέων στοιχείων για τον αμερικανικό πληθωρισμό που αναμένεται να επηρεάσει την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τα επιτόκια δανεισμού σε δολάρια.

Καίνε οι εξελίξεις στα γεωπολιτικά

Όσον αφορά τα γεωπολιτικά, η UBS κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην απόφαση από τον υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν να δώσει εντολή για να βρίσκεται σε ετοιμότητα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής υποβρύχιο με κατευθυνόμενους πυραύλους στη Μέση Ανατολή. Η κίνηση αυτή ακολούθησε πληροφορίες πως το Ισραήλ αναμένει αντεπίθεση από το Ιράν «εντός των ημερών».

Η στροφή προς συμβόλαια πετρελαίου και χρυσού αποτελεί το κύριο μέσο για να προσθέσουν οι επενδυτές προστασία στα χαρτοφυλάκιά τους

Την ίδια στιγμή στο μέτωπο του πολέμου Ουκρανίας και Ρωσίας εκδηλώθηκαν φωτιές στον πυρηνικό σταθμό Zaporizhzhia που ελέγχεται από τη Ρωσία εν μέσω εκρήξεων. Επίσης ο κυβερνήτης της περιφέρειας Μπέλγκοροντ της Ρωσίας έκανε λόγο για εκκενώσεις σε ορισμένα τμήματα λόγω πολεμικής δραστηριότητας από την Ουκρανία.

Οι εκτιμήσεις για πετρέλαιο και χρυσό

Η UBS θεωρεί πως η στροφή προς συμβόλαια πετρελαίου και χρυσού αποτελεί το κύριο μέσο για να προσθέσουν οι επενδυτές  κάποια προστασία στα χαρτοφυλάκιά τους έναντι περαιτέρω κλιμάκωσης των γεωπολιτικών εντάσεων.

Ο κίνδυνος ευρύτερου περιφερειακού πολέμου στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να επηρεάσει τις προμήθειες πετρελαίου και αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε πιθανόν να οδηγήσει σε αυξήσεις τιμών μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο χρυσός, εν τω μεταξύ, αναμένεται να συνεχίσει να έχει ρόλο ως πιο συντηρητικό περιουσιακό στοιχείο. Με την αύξηση της προσφοράς πετρελαίου να υπολείπεται της αύξησης της ζήτησης, τα αποθέματα πετρελαίου θα πρέπει να μειωθούν περαιτέρω και αυτό να οδηγήσει σε νέα αύξηση των τιμών, εκτιμά η UBS.

Η ελβετική τράπεζα δεν βλέπει να έχει όρεξη ο ΟΠΕΚ+ να αυξήσει την ημερήσια παραγωγή για να μην μειωθούν οι τιμές. Πιθανή αύξηση της προσφοράς από τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες θα γίνει μόνο εάν μια αύξηση της ζήτησης πετρελαίου παραμείνει υγιής και εάν τα αποθέματα συνεχίζουν να μειώνονται τις επόμενες εβδομάδες, αναμένεται ακόμη.

Για το λόγο αυτό η UBS προβλέπει τις τιμές του Brent στα 91 δολάρια ΗΠΑ έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ οι τιμές στο χρυσό αναμένεται να αυξηθούν προς τα 2.700 δολάρια/ουγκιά μέχρι τα μέσα του 2025.

Διαβάστε ακόμη: