Εν μέσω της μεγάλης αναταραχής στις παγκόσμιες αγορές για τους δασμούς Τραμπ, οι τιμές του πετρελαίου κατέγραφαν σημαντική βουτιά φτάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από 2021. Το αργό τύπου Brent που είναι το συμβόλαιο αναφοράς μαύρου χρυσού για την Ευρώπη και το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate –WTI υποχωρούσαν κατά 16% περίπου μετά την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ να επιβάλλει υψηλούς δασμούς σε όλο τον κόσμο.
Το αργό τύπου Brent στην Ευρώπη έφτασε να υποχωρεί στα 62,70 δολάρια στο άνοιγμα της Δευτέρας (7/4) ενώ στις 2 Απριλίου άγγιζε τα 75 δολάρια (74,95) το βαρέλι. Στη συνέχεια της ημέρας οι τιμές κινήθηκαν πάνω από τα 66 δολάρια το βαρέλι. Το πετρέλαιο τύπου WTI έπεφτε ακόμη και κάτω από τα 60 δολάρια, στα 59,2 δολάρια το βαρέλι, ενώ στις αρχές του μήνα η τιμή διαπραγματευόταν στα 71,70 δολάρια το βαρέλι. Στη συνέχεια οι τιμές κινήθηκαν στα 62,4 δολάρια το βαρέλι.
Πρόκειται, εν μέσω της μεγάλης αναστάτωσης για τις εξελίξεις στο μέτωπο του παγκόσμιου εμπορίου, για ανάσα για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις που αναμένεται να δουν το κόστος της ενέργειας να γίνεται πιο φθηνό. Σε αυτό συνηγορεί και η υποχώρηση του δολαρίου ΗΠΑ έναντι του ευρώ, καθώς ο μαύρος χρυσός τιμολογείται στο αμερικανικό νόμισμα. Η ισοτιμία του ενός ευρώ ξεπερνά πλέον το 1,1 δολάρια από 1,75 δολάρια που ήταν στα τέλη Μαρτίου. Μάλιστα στις αρχές του έτους η ισοτιμία του ευρώ δεν ξεπερνούσε τα 1,03 δολάρια.
Το γεγονός ότι οι τιμές του πετρελαίου έχουν πέσει τόσο γρήγορα αντανακλά την έντονη ανησυχία που έχει αρχίσει να δημιουργείται στις αγορές ότι οι υψηλοί δασμοί θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη -ίσως ακόμη και να προκαλέσουν ύφεση στις Ηνωμένες Πολιτείες και στις χώρες με τις οποίες συναλλάσσονται, σχολίαζαν αναλυτές στους Τάιμς της Νέας Υόρκης.
Η βουτιά μετά τους δασμούς
Στην πτώση των τιμών του πετρελαίου συνέβαλε και η στάση του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του )ΟΠΕΚ+). Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου υποχώρησαν σε χαμηλά τεσσάρων περίπου ετών, αφού ο Οργανισμός ανακοίνωσε μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση της παραγωγής στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.
Η απόφαση του ΟΠΕΚ ακολούθησε την ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για αύξηση δασμών, με τον αμερικανό πρόεδρο να αποκαλεί τη 2α Απριλίου ως «Ημέρα της Απελευθέρωσης».
Οι επενδυτές φοβήθηκαν ότι τα μέτρα θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο, οδηγώντας την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση. Οι τιμές κρίσιμων εμπορευμάτων και πρώτων υλών, συμπεριλαμβανομένου του χαλκού και του αργού πετρελαίου. Είναι ενδεικτικό ότι οι τιμές του μαύρου χρυσού είχαν υποχωρήσει την Παρασκευή έως 8% πριν να ανακάμψουν στη συνέχεια.
Καταναλωτές εναντίον πετρελαϊκών
Η πτώση των τιμών είναι καλή για τους καταναλωτές, οι οποίοι επωφελούνται σημαντικά όταν η βενζίνη, το ντίζελ και τα άλλα καύσιμα κοστίζουν λιγότερο. Προβληματίζει επίσης τις εταιρείες ενέργειας, ιδιαίτερα αυτές στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο. Αποτελεί όμως πρόκληση και για τις ευρωπαϊκές ενεργειακές καθώς και για αυτές από τη Μέση Ανατολή –αν και οι τελευταίες έχουν μικρότερο κόστος στην εξόρυξη και κατά συνέπεια μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους.
Στις ΗΠΑ εάν οι τιμές παραμείνουν χαμηλές ή πέσουν περαιτέρω, ο κλάδος, οι παραγωγοί στο Τέξας και σε άλλες πολιτείες θα μπορούσαν να αναγκαστούν να περιορίσουν τις επενδύσεις και να περικόψουν θέσεις εργασίας. Αυτό θα αποτελούσε μια επιπλέον πίεση προς τον Τραμπ.
Η πτώση των τιμών του πετρελαίου υπογραμμίζει επίσης ορισμένες αντιφάσεις στους ενεργειακούς στόχους της κυβέρνησης του αμερικανού προέδρου. Ο Τραμπ έχει ζητήσει περισσότερες εξορύξεις από εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι οποίες στήριξαν την εκστρατεία του με συνεισφορές δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Αλλά ο ίδιος και οι συνεργάτες του έχουν αναφέρει επίσης ότι θα ήθελαν οι τιμές του πετρελαίου και της βενζίνης να πέσουν πολύ – έως και 50 δολάρια το βαρέλι – για να διατηρήσουν τον πληθωρισμό υπό έλεγχο στις ΗΠΑ.
Διαβάστε ακόμη:
- Εμφύλιος στην Εκκλησία για το φιλόδοξο σχέδιο της ψηφιακής τράπεζας
- Ο Τζον Κατσιματίδης έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα
- Οι επιχειρηματικοί κολοσσοί που πλήττονται από τους δασμούς Τραμπ
- Κωνσταντίνος Κυρανάκης: Επαναφέρει στο προσκήνιο το φαύλο καθεστώς των πελατειακών προσλήψεων