Πτώση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές κατοχύρωσαν κέρδη μετά τη μεγάλη άνοδο της προηγούμενης εβδομάδας, με την προσοχή τώρα να στρέφεται στις εξελίξεις στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

Ο όγκος συναλλαγών ήταν ισχνός λόγω των αργιών της αγοράς στο μεγαλύτερο μέρος της Ασίας, για την κινεζική Πρωτοχρονιά.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο Brent με λήξη τον Απρίλιο υποχώρησαν κατά 0,5% στα 81,78 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό West Texas Intermediate υποχώρησαν κατά 0,6% στα 76,35 δολάρια το βαρέλι.  Και τα δύο συμβόλαια σημείωσαν άνοδο περίπου 5% έως 6% την περασμένη εβδομάδα.

Ισραήλ – Χαμάς

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν σημαντικά μετά την απόρριψη από το Ισραήλ της πρότασης εκεχειρίας από τη Χαμάς και συνέχισε τις φονικές αεροπορικές επιδρομές του στο  Λωρίδα της Γάζας. Η κίνηση αυτή οδήγησε του traders να τιμολογούν ένα μεγαλύτερο ασφάλιστρο κινδύνου από τον πόλεμο.

Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς αποτέλεσε βασικό σημείο στήριξης για την τιμή πετρελαίου τους τελευταίους μήνες, ιδίως καθώς οι traders άρχισαν να τιμολογούν την
πιθανότητα αυξημένων διαταραχών στις παγκόσμιες προμήθειες πετρελαίου από τη σύγκρουση.

Οι επιθέσεις από την ομάδα Χούτι που πρόσκειται στο Ιράν στην Ερυθρά Θάλασσα προκάλεσαν επίσης διαταραχές στη ναυτιλιακή δραστηριότητα. Οι αγορές περίμεναν τώρα για οποιαδήποτε άλλη ένδειξη από την περιοχή.

Οι ανησυχίες για τη Μέση Ανατολή είδαν τις τιμές του πετρελαίου να αυξάνονται σε μεγάλο βαθμό πέρα από την ανάκαμψη της αμερικανικής παραγωγής, η οποία αυξήθηκε σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ το Φεβρουάριο μετά τις διαταραχές στην παραγωγή που οφείλονται στις ψυχρές καιρικές συνθήκες. Ωστόσο, οι προμήθειες καυσίμων στις ΗΠΑ περιορίστηκαν από αρκετά διυλιστήρια που παρέμειναν κλειστά για συντήρηση.

Διαβάστε ακόμη: