Πτώση σχεδόν 5% καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου την Τρίτη, λόγω των ανησυχιών για τη ζήτηση που τροφοδοτήθηκαν από τα πρόσφατα στοιχεία του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και από ειδήσεις σχετικά με τη διαβεβαίωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου ότι οι δυνάμεις του Ισραήλ δεν θα στοχεύσουν τις ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

Το διεθνές αργό τύπου Brent σημείωσε πτώση 4,8% στα 73, 4 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το αμερικανικό West Texas Intermediate αργού υποχωρεί κατά ή 5% στα 70,1 δολάρια ανά βαρέλι.

Ανησυχία για τη ζήτηση

Σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση του ΟΠΕΚ για την αγορά πετρελαίου που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, η πρόβλεψη για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης αργού πετρελαίου για το 2024 αναθεωρείται πτωτικά κατά 106.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) από την εκτίμηση του προηγούμενου μήνα. Η συνολική παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,93 εκατ. βαρέλια ημερησίως και να φθάσει τα 104,14 εκατ. βαρέλια ημερησίως φέτος.

Ο ΟΠΕΚ αναθεώρησε επίσης προς τα κάτω την πρόβλεψή του για την αύξηση της ζήτησης για το 2025 κατά 100.000 βαρέλια ημερησίως. Το καρτέλ αναμένει ότι η ζήτηση θα αυξηθεί κατά 1,64 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2025.

Κίνα

Η επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου αναμένεται να προέλθει κυρίως από την Κίνα. Η ζήτηση στην Κίνα, τη μεγαλύτερη χώρα εισαγωγής πετρελαίου στον κόσμο, προβλέπεται να αυξηθεί κατά 580.000 βαρέλια την ημέρα φέτος, 70.000 κάτω από την αύξηση που προέβλεπε ο ΟΠΕΚ στην έκθεση του περασμένου μήνα.

Οι αναλυτές ανησυχούν ότι η αδύναμη ζήτηση αργού πετρελαίου στη μεγαλύτερη χώρα εισαγωγής πετρελαίου στον κόσμο θα μειώσει περαιτέρω την παγκόσμια ζήτηση.

Οι διαβεβαιώσεις Νετανιάχου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου διαβεβαίωσε τις ΗΠΑ ότι το Ισραήλ είναι πρόθυμο να πλήξει στρατιωτικούς στόχους του Ιράν και όχι πυρηνικούς ή πετρελαϊκούς, σύμφωνα με την Washington Post, γεγονός που οδηγεί τις τιμές του μαύρου χρυσού σε ραγδαία αποκλιμάκωση.