Προς εβδομαδιαία άνοδο οδεύουν οι τιμές του πετρελαίου, παρά τη σημερινή μικρή πτώση, λόγω ανησυχιών για διαταραχές στον εφοδιασμό από τη Ρωσία και της βελτιωμένης προοπτικής ζήτησης στις ΗΠΑ και την Κίνα, αλλά και της στήριξης από το ασθενέστερο αμερικανικό δολάριο.
Το Brent υποχώρησε 0,47%, στα 76,12 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό West Texas Intermediate (WTI) μειώθηκε κατά 0,5%, στα 72,08 δολάρια (ωρα 12.00 Ελλάδος). Και οι δύο δείκτες σημείωσαν αύξηση περίπου 2% αυτή την εβδομάδα, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τις αρχές Ιανουαρίου.
Ανησυχία για την προσφορά
Eιδικότερα, ο ΟΠΕΚ+ θα μπορούσε να καθυστερήσει την αύξηση της παραγωγής, ενώ η παραγωγή του Καζακστάν παραμένει διαταραγμένη μετά την επίθεση ουκρανικού drone στη Ρωσία, την ώρα που η επανέναρξη των εξαγωγών από την περιοχή του Κουρδιστάν στο Ιράκ είναι ασαφής.
Η σκέψη για αναβολή της αύξησης κατά 120.000 βαρέλια την ημέρα από τον ΟΠΕΚ+ – μια κίνηση που επισημάνθηκε ως πιθανή από τους αντιπροσώπους – θα σηματοδοτούσε την τέταρτη φορά που ο ΟΠΕΚ καθυστερεί τα σχέδια για την παραγωγή που έχει σταματήσει από το 2022. Επί του παρόντος, ο ΟΠΕΚ στοχεύει στην αποκατάσταση συνολικά 2,2 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως σε μηνιαίες αυξήσεις, αρχής γενομένης από τον Απρίλιο.
«Η ικανότητα του ΟΠΕΚ + να μειώσει σταδιακά την παραγωγή χωρίς να διαταράξει την αγορά πετρελαίου γίνεται όλο και πιο δύσκολη», ανέφεραν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της ANZ Group Holdings, Daniel Hynes και Soni Kumari. «Δεδομένων των οικονομικών και γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων και της ανάγκης του να στηρίξει τις τιμές του πετρελαίου, αναμένουμε ότι ο ΟΠΕΚ θα καθυστερήσει», αναφέρει το Bloomberg.
Αδύναμο δολάριο
Παράλληλα, ένα πιο αδύναμο δολάριο κάνει τα εμπορεύματα πιο ελκυστικά για πολλούς αγοραστές. Ο δείκτης του Bloomberg για το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο την Πέμπτη.
Σε γενικές γραμμές οι τιμές του πετρελαίου μέχρι στιγμής, δεν έχουν κάποια σαφή κατεύθυνση, επηρεασμένο από τους δασμούς του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, καθώς και από τα ερωτηματικά που δημιοργούνται σχετικά με την παγκόσια αγορά. Η απειλή αμερικανικών δασμών στις εισαγωγές ή άλλων μέτρων για το εμπόριο που θα μπορούσαν να βλάψουν την παγκόσμια ανάπτυξη, είδε τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης να διαγράφουν το μεγαλύτερο μέρος των πρώτων φετινών κερδών.