Πτώση κατέγραψαν οι τιμές του πετρελαίου στις ασιατικές συναλλαγές τη Δευτέρα, καθώς στις αγορές κυριαρχεί η αβεβαιότητα σχετικά με τις περαιτέρω περικοπές της παραγωγής από τον OPEC+ μετά την αναβολή της συνάντησης για τις 30 Νοεμβρίου, ενώ στο επίκεντρο βρίσκεται και η ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Οι τιμές του αργού υποχώρησαν για πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα, καθώς οι ελπίδες για περισσότερες περικοπές της προσφοράς από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και τους συμμάχους του (OPEC+) αντισταθμίστηκαν σε μεγάλο βαθμό από την καθυστέρηση της συνεδρίασης, για τις 30 Νοεμβρίου από τις 26 Νοεμβρίου, ιδίως καθώς οι αναφορές έδειξαν ότι η καθυστέρηση προκλήθηκε από διαφωνίες σχετικά με τις προγραμματισμένες περικοπές της παραγωγής.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο τύπου Brent με λήξη τον Ιανουάριο υποχώρησαν κατά 0,7% στα 79,96 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό West Texas Intermediate με λήξη τον Ιανουάριο υποχώρησαν κατά 0,8% στα 74,95 δολάρια το βαρέλι. Και τα δύο συμβόλαια έκλεισαν οριακά χαμηλότερα την προηγούμενη εβδομάδα.

Στο επίκεντρο ο OPEC+

Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία- δύο από τους κορυφαίους παραγωγούς του OPEC+, αναμένεται σε μεγάλο βαθμό να επεκτείνουν ή να εμβαθύνουν τις τρέχουσες μειώσεις της προσφοράς τους. Οι δύο αυτές χώρες ηγήθηκαν του ΟPEC+ στον περιορισμό της προσφοράς φέτος, εν μέσω αυξανόμενων φόβων ότι τα υψηλά επιτόκια και η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών θα πλήξουν την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου.

Ωστόσο, η παραγωγή σε άλλα μέλη του OPEC+ θεωρήθηκε ότι αυξήθηκε τους τελευταίους μήνες. Δημοσιεύματα του Reuters ανέφεραν επίσης ότι ορισμένα αφρικανικά κράτη σχεδίαζαν να αυξήσουν την παραγωγή στην επικείμενη συνάντηση, γεγονός που συγκρούστηκε με τα σχέδια του de facto ηγέτη του OPEC+, Σαουδική Αραβία.

Διαβάστε ακόμη: