Οι τιμές του αργού πετρελαίου αυξήθηκαν σχεδόν 2% την Πέμπτη, ανακάμπτοντας μετά από ένα διήμερο σερί απωλειών, καθώς η Λιβύη επιβεβαίωσε τελικά σημαντικές περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου της παρά τις αρχικές δηλώσεις για σταδιακό περιορισμό. Την ίδια στιγμή όπως έγινε γνωστό και το Ιράκ σχεδιάζει να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου.

Η παραγωγή στη Λιβύη μειώθηκε κατά 1,5 εκατ. βαρέλια τις τελευταίες τρεις ημέρες με συνολική απώλεια 120 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με την Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του μέλους του ΟΠΕΚ. Η εταιρεία συμβούλων Rapidan Energy εκτίμησε ότι οι διαταραχές της παραγωγής στη Λιβύη θα ανέλθουν σε τουλάχιστον 900.000 έως 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως και θα διαρκέσουν αρκετές εβδομάδες.

Εν τω μεταξύ, το Ιράκ σχεδιάζει να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου από 4,25 εκατομμύρια bpd τον Ιούλιο σε περίπου 3,9 εκατομμύρια bpd τον Σεπτέμβριο, δήλωσε πηγή στο Reuters. Το Ιράκ παράγει περισσότερο από την ποσόστωσή του των 4 εκατομμυρίων bpd βάσει συμφωνίας με τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του, σύμφωνα με το Reuters.

Ακολουθούν οι τιμές για το αργό πετρέλαιο την Πέμπτη:

West Texas Intermediate Συμβόλαιο Οκτωβρίου: 75,91 δολάρια ανά βαρέλι, αύξηση 1,39 δολάρια ή 1,87%. Μέχρι σήμερα από τις αρχές του χρόνου, το αμερικανικό αργό πετρέλαιο έχει κερδίσει 5,9%.

Brent συμβόλαιο Οκτωβρίου: 79,94 δολάρια ανά βαρέλι, με άνοδο 1,29 δολάρια ή 1,64%. Μέχρι σήμερα, ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς κερδίζει 3,7%.

«Η κατάρρευση της παραγωγής αργού πετρελαίου στη Λιβύη, η αυξανόμενη απειλή ενός ευρύτερου πολέμου στη Μέση Ανατολή και οι αποθήκες αργού πετρελαίου της EIA σε χαμηλό οκτώ μηνών, λειτουργούν ως ουρά για το αργό πετρέλαιο», έγραψε όπως μεταδίδει το cnbc σε απογευματινό σημείωμα ο Bob Yawger, εκτελεστικός διευθυντής ενεργειακών συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης στη Mizuho Securities.

«Ωστόσο, οι ταύροι του αργού πετρελαίου θα πρέπει να προχωρήσουν με προσοχή», έγραψε ο Yawger. «Όσο περισσότερο διαρκεί το ράλι του αργού πετρελαίου και όσο υψηλότερη είναι η τιμή, τόσο πιο πιθανό είναι ο ΟΠΕΚ+ να προσθέσει τις 500.000 και πλέον πίσω στην αγορά από τον Οκτώβριο».

Διαβάστε ακόμη: