Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν τη Δευτέρα, μετά το ράλι της Παρασκευής, καθώς οι ανανεωμένες ανησυχίες σχετικά με τη φθίνουσα ζήτηση στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα επιβάρυναν το κλίμα στην αγορά.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent για τον Ιανουάριο υποχωρούσαν κατά 71 σεντς ή 0,87% στα 80,72 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου West Texas Intermediate (WTI) για τον Δεκέμβριο στις ΗΠΑ βρίσκονταν στα 76,49 δολάρια, μειωμένα κατά 68 σεντς ή 0,88%.

Και οι δύο δείκτες αναφοράς βρίσκονταν πολύ κάτω από τον κινητό μέσο όρο των 100 ημερών, στα 86,61 δολάρια το βαρέλι για το WTI και στα 82,31 δολάρια το βαρέλι για το Brent.

Ανησυχίες για τη ζήτηση

Οι τιμές κέρδισαν σχεδόν 2% την περασμένη Παρασκευή, καθώς το Ιράκ εξέφρασε την υποστήριξή του στις περικοπές πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ+, αλλά έχασαν περίπου 4% για την εβδομάδα, σημειώνοντας την τρίτη εβδομαδιαία απώλειά τους για πρώτη φορά από τον Μάιο.

“Οι επενδυτές επικεντρώνονται περισσότερο στην αργή ζήτηση στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, ενώ οι ανησυχίες για τις πιθανές διαταραχές της προσφοράς από τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς έχουν κάπως υποχωρήσει”, δήλωσε ο Hiroyuki Kikukawa, πρόεδρος της NS Trading, μιας μονάδας της Nissan Securities.

Η αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (EIA) δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η παραγωγή αργού πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες φέτος θα αυξηθεί ελαφρώς λιγότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, ενώ η ζήτηση θα μειωθεί.

Το επόμενο έτος, η κατά κεφαλήν κατανάλωση βενζίνης στις ΗΠΑ θα μπορούσε να μειωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών, ανέφερε.

Τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία της περασμένης εβδομάδας από την Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού πετρελαίου στον κόσμο, αύξησαν επίσης τους φόβους για παραπαίουσα ζήτηση.

Οι τιμές καταναλωτή της Κίνας υποχώρησαν σε χαμηλά επίπεδα της εποχής της πανδημίας τον Οκτώβριο, δημιουργώντας αμφιβολίες για τη δύναμη της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας.

Διαβάστε ακόμη: