Πέθανε, σε ηλικία 67 ετών, η Αγγελική Ιονάτου, γνωστή διεθνώς ως Anqelique Ionatos.

Η Αγγελική Ιονάτου, Ιωαννάτου ή Anqelique Ionatos, Eλληνίδα τραγουδοποιός, τραγουδίστρια και κιθαρίστρια, γεννημένη στην Αθήνα το 1954, πέθανε στο Παρίσι, σε ηλικία 67 ετών, μετά από μακρά ασθένεια, όπως ανακοίνωσε ο γιός της στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Anqelique Ionatos: Η μουσικός που κοινώνησε στο γαλλικό κοινό ελληνική ποίηση

Κατάγεται από οικογένεια ναυτικών οι οποίοι κατέφυγαν στο Βέλγιο, πριν την δικτατορία.

Ωστόσο η ίδια επέλεξε να ζήσει πάνω από τρεις δεκαετίες στη Γαλλία αποτελώντας μια ιδιαίτερη περίπτωση μουσικού, συνθέτριας και ερμηνεύτριας καθώς μελοποίησε και κοινώνησε στο γαλλικό κοινό ελληνική ποίηση, αλλά και τη Σαπφώ.

Ελύτης, Ρίτσος, Παλαμάς, Σαχτούρης, Βάρναλης, Καβάφης είναι ορισμένοι από τους ποιητές που είχε μελοποιήσει, δημιουργώντας τραγούδια που είναι ερμηνευμένα στα ελληνικά.

Ξεχωριστή στιγμή η ερμηνεία της στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη, «Μια θάλασσα» σε ποίηση Δήμητρας Μαντά (1994).

Το 2004 κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα κυκλοφόρησαν δύο δίσκοι της.

Ο πρώτος με τον τίτλο «Ανθολογία» περιλαμβάνει μια εκλογή από τη δισκογραφία της που αριθμεί περισσότερους από δεκαπέντε δίσκους, με κεντρικό άξονα, όπως είπαμε, τα μελοποιημένα ποιήματα. Έτσι, στο δίσκο αυτό, συναντάμε ποιήματα των Ελύτη, Σαπφώς, Μαντά, Χουλιαρά, Μορτόγια κ.ά.

Το δεύτερο άλμπουμ, το οποίο κυκλοφόρησε την ίδια εποχή και στην Γαλλία, είναι μελοποιήσεις (ποιητικών) αποσπασμάτων από το ημερολόγιο της Μεξικάνας ζωγράφου, Frida Kahlo, σε μουσική και ενορχήστρωση του Christian Boissel. Το 2008 μελοποίησε Νερούδα και Παλαμά.

Πέθανε, σε ηλικία 67 ετών, η Αγγελική Ιονάτου, γνωστή διεθνώς ως Anqelique Ionatos.

«Ένα είδος μούσας της εναλλακτικής αριστεράς»

Η βουλευτής Αχαΐας και Τομεάρχης Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σία Αναγνωστοπούλου, αναφέρει σε δήλωση της για την απώλεια της Αγγελικής Ιονάτου:

«Για είκοσι χρόνια, ήταν, με τον αδερφό της Φώτη, ένα είδος μούσας της εναλλακτικής αριστεράς της Λιέγης. Πόλη στην οποία έζησαν αυτοεξόριστοι εκείνη και η οικογένεια της πριν εγκατασταθούν στη Γαλλία , αφήνοντας πίσω τους την Ελλάδα την περίοδο της δικτατορίας των συνταγματαρχών.

Κιθαρίστρια, συνθέτρια, δωρική φιγούρα. Με μια λεπτή τραγικότητα στη χροιά και στην ερμηνεία της η Αγγελική Ιονάτου, Angélique Ionatos όπως ήταν διεθνώς γνωστή , ανέπτυξε ένα ρεπερτόριο εμπνευσμένο σε μεγάλο βαθμό από Έλληνες σύγχρονους ποιητές, ενώ έκανε ακόμα πιο διάφανη την ποίηση της Σαπφούς με τη μουσική της.

Για όσους ζήσαμε στη Γαλλία, οι συνθέσεις της τραγουδισμένες και στις δύο γλώσσες αποτελούσαν και τη δική μας πολιτισμική γέφυρα με τη χώρα που μας φιλοξένησε, αυτά τα ιδιαίτερα χρόνια των σπουδών μας. Έφυγε από τη ζωή εχθές, στο Παρίσι, αφήνοντας πίσω της ένα προσωπικό ταξίδι Έρωτα, Θανάτου, Θάλασσας, με έμπνευση ριζωμένη στη Μεσόγειο».