Έφυγε από τη ζωή σήμερα σε ηλικία 89 ετών, ο Γουέιν Σόρτερ, ο αμερικανός βραβευμένος με Grammy σαξοφωνίστας και ένας από τους σπουδαιότερους συνθέτες που βοήθησε στη διαμόρφωση του ήχου της σύγχρονης jazz.

Η εκπρόσωπός του Άλις Κίνγκσλεϊ επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ότι ο Σόρτερ άφησε σήμερα, Πέμπτη (02/03) την τελευταία του πνοή στο Λος Άντζελες, χωρίς να διευκρινίσει την αιτία θανάτου.

Γεννημένος στο Νιούαρκ το 1933, ο Γουέιν Σόρτερ άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στη μουσική. Στη διάρκεια της 64χρονης καριέρας του συνεργάστηκε με θρύλους της jazz και όχι μόνο, ενώ βραβεύθηκε με 12 Grammy.

Ο Shorter, αναφέρει ο Guardian, ήταν η κεντρική δύναμη σε τρία από τα μεγαλύτερα jazz γκρουπ του 20ου αιώνα: τους Jazz Messengers, με επικεφαλής τον ντράμερ Art Blakey, ο οποίος καθιέρωσε το στυλ «hard bop» στα μέσα του αιώνα. η δεύτερη επανάληψη του κουιντέτου του Miles Davis στα μέσα έως τα τέλη της δεκαετίας του 1960 που οδήγησε τον Davis στην ηλεκτρική του περίοδο και την εξαιρετικά επιτυχημένη ομάδα σύντηξης Weather Report, που δημιουργήθηκε το 1970.

Είχε επίσης μια μακρά και γόνιμη συνεργασία με την Joni Mitchell, εμφανιζόμενη σε 10 από τα άλμπουμ της και συνεργάστηκε με μουσικούς της ροκ όπως ο Carlos Santana και ο Steely Dan.