Απεβίωσε σήμερα το πρωί στο κάστρο του Ουίνσδορ σε ηλικία 99 ετών ο Δούκας του Εδιμβούργου, πρίγκιπας Φίλιππος.

Την είδηση μετέδωσε μέσω ανακοίνωσής του το παλάτι του Μπάκιγχαμ.

«Είναι με μεγάλη της λύπη που η Αυτού Μεγαλειότης η βασίλισσα ανακοινώνει τον θάνατο του αγαπημένου της συζύγου, του Δούκα του Εδιμβούργου, Φίλιππου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ακόμη, σημειώνεται στην ανακοίνωση πως ο Δούκας του Εδιμβούργου, Φίλιππος, απεβίωσε ειρηνικά αυτό το πρωϊνό και πως αναμένονται περισσότερες ανακοινώσεις. Η βασιλική οικογένεια συμπάσχει με όλο τον κόσμο και θρηνεί για την απώλειά του.

Να σημειωθεί ότι ο πρίγκιπας Φίλιππος αποφάσισε να αποσυρθεί από τα βασιλικά του καθήκοντα το 2017 και έκτοτε είχε κάνει ελάχιστες δημόσιες εμφανίσεις. Μία από τις τελευταίες ήταν στο γάμο της εγγονής του, πριγκίπισσας Βεατρίκης ενώ πιο πρόσφατη είναι η φωτογραφία από την επέτειο γάμου του, όπου μαζί με την σύζυγό του, χαμογελούν βλέποντας την κάρτα που τους έκαναν τα τρία τους εγγόνια, πρίγκιπας Τζορτζ, πριγκίπισσα Σάρλοτ και πρίγκιπας Λούις.

Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα, ο πρίγκιπας Φίλιππος ήταν ο μακροβιότερος σύζυγος στη βασιλική οικογένεια στην βρετανική ιστορία, έχοντας πραγματοποιήσει 22.219 σόλο εμφανίσεις από τότε που η Ελισάβετ έγινε βασίλισσα το 1953.

Πέθανε ο Δούκας του Εδιμβούργου, Φίλιππος, σε ηλικία 99 ετών

Τι λέει το πρωτόκολλο

Όπως είχε αποκαλύψει ο Guardian πριν δυο χρόνια, με το θάνατο του Φίλιππου το ανάκτορο του Μπάκιγχαμ έχει ήδη έτοιμο ένα αυστηρό πρωτόκολλο. Το BBC είναι το πρώτο μέσο ενημέρωσης που θα ανακοινώσει την είδηση του θανάτου του. Εάν πεθάνει στον ύπνο του, κατά την διάρκεια της νύχτας, η ανακοίνωση πιθανότατα θα γίνει στις 8 π.μ. το επόμενο πρωί.

Ο πρίγκιπας Φίλιππος της Αγγλίας έχει ήδη ζητήσει από τον κόσμο να μην κάνουν «φασαρία» σχετικά με την κηδεία του και έχει πει πως δεν είναι απαραίτητο η σορός του να τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στο Γουεστμίνστερ Χολ.

Ως σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ η κηδεία θα γίνει με τιμές. Ωστόσο, σύμφωνα με τα κοινοβουλευτικά έγγραφα, δεν υπάρχει κάποια «επίσημη διαδικασία» προκειμένου να «αποφασιστεί εάν θα πραγματοποιηθεί κρατική κηδεία για άτομο διαφορετικό από την Μονάρχη».

Το φέρετρο δεν θα είναι ανοιχτό για λαϊκό προσκύνημα και η κηδεία πιθανότατα θα περιλαμβάνει μόνο την οικογένεια, τους φίλους και αρχηγούς κρατών από χώρες της Κοινοπολιτείας.

Πού θα ταφεί ο πρίγκιπας Φίλιππος της Αγγλίας

Ο πρίγκιπας Φίλιππος θα ταφεί στους κήπους του Φρόγκμορ, στο κάστρο Γουίνδσορ. Ο απομονωμένος κήπος των 35 στρεμμάτων είναι ένα καλά κρυμμένο στολίδι της βασιλικής οικογένειας. Σύμφωνα με την The Telegraph, «εκεί κάνει βόλτα τα corgis της η βασίλισσα Ελισάβετ». Μάλιστα, ήταν τόσο μεγάλη η αγάπη του πρίγκιπα Φίλιππου για το μέρος αυτό, που στο Φρόγκμορ Χάουζ έχει μεταφέρει την τραπεζαρία από το βασιλικό γιοτ, Μπριτάνια.

Επίσης, στο Φρόγκμορ, η βασίλισσα Βικτόρια έχτισε ένα μαυσωλείο για τον σύζυγό της και ετάφη εκεί κι αυτή δίπλα του μετά τον θάνατό της. Τα περισσότερα άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας έχουν ταφεί στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ και στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, αλλά πιθανότατα ο Φίλιππος ίσως να επέλεξε τους κήπους του Φρόγκμορ λόγω της σημασίας τους για την οικογένειά του.

Πόσο καιρό πρέπει να θρηνήσει η βασίλισσα Ελισάβετ;

Η βασίλισσα Ελισάβετ θα κηρύξει μια περίοδο πένθους για 8 ημέρες, κατά την οποία δεν θα εκτελέσει κανένα από τα καθήκοντά της. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι κρατικές υποθέσεις και οι νόμοι που χρειάζονται την έγκρισή της, θα τεθούν σε αναμονή.

Η βασίλισσα Ελισάβετ, μετά την 8ήμερη περίοδο πένθους, θα μπορέσει να συνεχίσει τα καθήκοντά της πίσω από κλειστές πόρτες. Και ύστερα από 30 ημέρες θα μπορέσει να επιστρέψει κανονικά στα καθήκοντά της.

Υπενθυμίζεται ότι όταν ήταν στην εξουσία η βασίλισσα Βικτόρια, ο σύζυγός της, πρίγκιπας Αλβέρτος, πέθανε ξαφνικά. Η βασίλισσα απομονώθηκε στο κάστρο Μπαλμόραλ, όπου πέρασε τα επόμενα 40 χρόνια σε πένθος. Το μόνιμο πένθος της σχεδόν οδήγησε στην κατάρρευση της βρετανικής μοναρχίας.

Πέθανε ο Δούκας του Εδιμβούργου, Φίλιππος της Αγγλίας, σε ηλικία 99 ετών

Τι θα συμβεί στην μοναρχία;

Τίποτα δεν θα αλλάξει αναφορικά με τους διαδόχους του θρόνου – η σειρά παραμένει ίδια: πρίγκιπας Κάρολος, πρίγκιπας Γουίλιαμ, πρίγκιπας Τζορτζ, πριγκίπισσα Σάρλοτ, πρίγκιπας Λούις, πρίγκιπας Χάρι και Άρτσι.

Οι τίτλοι και οι θέσεις των μελών της βασιλικής οικογένειας θα παραμείνουν οι ίδιοι όσο η βασίλισσα Ελισάβετ είναι ζωντανή και φοράει το στέμμα.

 

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις από την  Ελλάδα και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.