Έφυγε σήμερα από τη ζωή, σε ηλικία 97 ετών, ο Πέτρος Μολυβιάτης, ένας από τους τελευταίους εκπροσώπους της μεταπολεμικής σχολής των Ελλήνων διπλωματών και πολιτικών, με καθοριστική συμβολή στη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής της χώρας για πάνω από μισό αιώνα. Στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή, με μακρά υπηρεσία στο υπουργείο Εξωτερικών, στο διπλωματικό σώμα και στον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας, υπήρξε οπαδός της συνέχειας του κράτους και της μετριοπάθειας.

Μια ζωή δίπλα στον Καραμανλή – Μια πορεία θεσμικής συνέπειας

Ο Πέτρος Μολυβιάτης γεννήθηκε στη Χίο το 1928 και σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εντάχθηκε νωρίς στο διπλωματικό σώμα, υπηρετώντας σε σημαντικές θέσεις: ΟΗΕ, ΝΑΤΟ, Μόσχα, Άγκυρα, Πρετόρια. Από το 1974 έως το 1980 ήταν διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ενώ διατέλεσε γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας σε δύο διαφορετικές περιόδους (1980–1985 και 1990–1995).

Η εμπιστοσύνη που του έδειχναν οι θεσμικοί παράγοντες δεν ήταν τυχαία: αντιπροσώπευε ένα ύφος πολιτικής χωρίς κραυγές και εντυπώσεις, με προσήλωση στο εθνικό συμφέρον, την ευρωπαϊκή κατεύθυνση της χώρας και τον ήπιο, αλλά αποτελεσματικό πατριωτισμό.

Τρεις φορές υπουργός Εξωτερικών – Ο θεματοφύλακας της εθνικής γραμμής

Από το 2004 έως το 2006, στην πρώτη κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, ορίστηκε υπουργός Εξωτερικών, με σταθερή προσήλωση στη γραμμή ευθύνης και αξιοπρέπειας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και στο Κυπριακό. Ανέλαβε εκ νέου την ίδια θέση σε δύο υπηρεσιακές κυβερνήσεις (2012 και 2015), αποδεικνύοντας την εμπιστοσύνη που ενέπνεε διαχρονικά.

Συγκαταλέγεται στους πολιτικούς που δεν επιδίωξαν προσωπική προβολή, αλλά παρέμειναν ενεργοί στην προώθηση εθνικών θέσεων. Ενδεικτική είναι η πρωτοβουλία του 2005, από κοινού με τον Κώστα Καραμανλή, για την αποστολή επιστολών προς ηγέτες των ΗΠΑ και της Ε.Ε. για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ με διπλή φόρμουλα, σε μία κρίσιμη φάση για την ελληνική διπλωματία.

Η σιωπηλή επιρροή του θεσμικού πατριωτισμού

Ο Πέτρος Μολυβιάτης υπήρξε βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ από το 1996 έως το 2004, ενώ ήταν και πρόεδρος του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής, διατηρώντας ενεργή παρουσία στον δημόσιο διάλογο για την εξωτερική πολιτική και τα εθνικά θέματα.

Ανήκε σε μια παλαιά γενιά κρατικών λειτουργών, που δεν επένδυσε στον θόρυβο αλλά στη θεσμική συνέχεια και την ευθύνη λόγων και πράξεων. Ήταν ο άνθρωπος που δεν δίχασε, δεν προκάλεσε, αλλά υπηρέτησε.

Ο θάνατός του δεν είναι απλώς το τέλος μιας ζωής – είναι το κλείσιμο ενός κύκλου θεσμικής μνήμης και διαχρονικής προσφοράς στην ελληνική διπλωματία.

Δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την απώλεια του Πέτρου Μολυβιάτη

«Η Ελλάδα, η Νέα Δημοκρατία και όλοι όσοι τον γνωρίσαμε, αποχαιρετούμε με σεβασμό τον Πέτρο Μολυβιάτη. Ένα πρόσωπο που σφράγισε με τη δράση του την ελληνική διπλωματία. Ενώ με τη σκέψη του συνόδευσε την εξέλιξη της Κεντροδεξιάς στη χώρα μας επί πολλές δεκαετίες. Υπηρέτησε την πατρίδα ως βουλευτής, υπουργός και στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Υπηρέτησε, όμως, και το δημόσιο ήθος με τη διακριτική παρουσία του, τους χαμηλούς τόνους και το ενωτικό του πνεύμα. Ενας άξιος Έλληνας περνά στην Ιστορία. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του.»

Διαβάστε ακόμη: