Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες επισκευής και αναβάθμισης των τριών κτιρίων της Εκκλησίας της Ελλάδος που βρίσκονται στο οικοδομικό συγκρότημα του πρώην 401 Νοσοκομείου, στο κέντρο της Αθήνας,  με χρηματοδότηση της Περιφέρειας συνολικού προϋπολογισμού 14 εκατ. ευρώ.

Στα νέα κτίρια ξεναγήθηκαν ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος συνοδευόμενοι από τον αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα Γ. Βλάχο και τον διευθυντή Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Α. Καλογερόπουλο.

Σε δηλώσεις που ακολούθησαν ο Αρχιεπίσκοπος χαρακτήρισε ιστορικής σημασίας το χώρο. Όπως είπε, ανήκε και ανήκει στη Μονή Πετράκη και κατά τους Πολέμους 1912-13 χρησιμοποιήθηκε για να είναι στρατιωτικό νοσοκομείο. «Ερειπώθηκε, εγκαταλείφθηκε, αλλά υπήρξε πάντοτε μία θέληση να ανάπαλαιωθεί  αυτός ο χώρος και να γίνει ένα μνημείο, σύγχρονο όπως ταιριάζει στην ιστορία μας και στην αρχιτεκτονική της χώρας», επισήμανε ο Αρχιεπίσκοπο.

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Σήμερα λοιπόν είμαστε σε μία ευχάριστη θέση να το επισκεφτούμε για να δούμε πού είμαστε και πώς θα συνεχίσουμε. Είναι ευκαιρία λοιπόν να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ πρώτα από όλα σε όσους είχαν την έμπνευση να μην γκρεμιστούν αυτοί οι χώροι αλλά να αναπαλαιωθούν ώστε να καλύψουν σύγχρονες ανάγκες, όπως είναι η Βιβλιοθήκη της Εκκλησίας με αίθουσα πολλαπλών χρήσεων  για τις διάφορες ανάγκες, επιστημονικές,  καλλιτεχνικές  της εκκλησίας στην περιοχή των Αθηνών, και γενικότερα θα δούμε ότι μπορεί να καλύψει το ιστορικό αρχείο της Εκκλησίας και όλες τις ανάγκες τις αρχειακές της Εκκλησίας της Ελλάδος.  Θα μπορούσαμε λοιπόν να πούμε ότι εδώ θα γίνουν έργα τα οποία θα συντελέσουν ώστε αυτός ο χώρος να αποτελέσει το κέντρο της Εκκλησίας μας, το κτιριακό, στο οποίο θα γίνονται όλες οι εκδηλώσεις».

Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τους συντελεστές της υλοποίησης αυτής της ιδέας, όπως τον κ. Πατούλη, ο οποίος συνέβαλε πέραν από το οικονομικό σκέλος και με προσωπικό κόπο, επιμονή και ενδιαφέρον, όπως και όλους τους εκπροσώπους της πολιτείας, “κυρίως το τεχνικό αλλά και το εργατικό προσωπικό που συνετέλεσαν σημαντικά ώστε να ολοκληρωθεί αυτό το έργο», αλλά και την πρώην περιφερειάρχη Ρένα Δούρου η οποία, όπως είπε, «κατάλαβε ποιο είναι το πνεύμα και ο σκοπός αυτού του Μνημείου και το ένταξε στο Πρόγραμμα, εγκρίνοντας το.

Από την πλευρά του, ο κ. Πατούλης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υλοποίηση του «οράματος του Αρχιεπισκόπου», όπως σημείωσε αναφερόμενος στο πολύπλευρο αυτό έργο το οποίο «θα αποτελέσει μια ιστορική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, αλλά και γιατί θα φιλοξενηθούν σε αυτούς τους χώρους-κόσμημα, τα αρχειακά κειμήλια της εκκλησίας, το αναγνωστήριο, η βιβλιοθήκη αλλά και πολιτιστικές εκδηλώσεις».

Ο κ. Πατούλης ανέφερε ότι όλα τα κτίρια σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν από την Περιφέρεια Αττικής με απόλυτη συνεργασία με την Εκκλησία ώστε «να συνδυαστεί με απόλυτη αρμονία το χθές με το αύριο» και εξέφρασε την πίστη ότι οι χώροι θα λειτουργήσουν με τον καλύτερο τρόπο, σε όφελος όλων των πολιτών και της εκκλησίας και έκλεισε ευχαριστώντας όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες της εκκλησίας.

Διαβάστε ακόμη: