Ο 21χρονος εθνοφρουρός, Jack Teixeira, ο οποίος συνελήφθη χθες, Πέμπη, στο σπίτι που διέμενε με την οικογένειά του στο Dighton(επαρχία Μασαχουσέτης), αναμένεται να βρεθεί σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου στη Βοστώνη.

Υπενθυμίζεται ότι ο 21χρονος κατηγορείται για το σκάνδαλο Pentagon Leaks και τη διαρροή των απόρρητων στρατιωτικών πληροφοριών των ΗΠΑ που αφορούν τον πόλεμο στην Ουκρανία και συγκεκριμένα, για μη εξουσιοδοτημένη αφαίρεση και μετάδοση απόρρητων πληροφοριών.

Ο Jack Teixeira έχει εργαστεί ως ειδικός πληροφορικής στην πτέρυγα πληροφοριών της Εθνικής Φρουράς της Μασαχουσέτης, που εδρεύει στη Βάση Εθνικής Φρουράς Otis Air στο δυτικό Cape Cod. Παράλληλα, συμμετείχε σε ένα διαδικτυακό chat room που αποτελείται κυρίως από άντρες έφηβους, με τους οποίους φέρεται να μοιραζόταν άκρως απόρρητες πληροφορίες για μήνες.

Αναφορικά με το κίνητρο του 21χρονου δεν είναι γνωστό καθώς φίλοι του αναφέρουν πως δεν είναι ούτε πληροφοριοδότης, ούτε ξένος πράκτορας.

Σύμφωνα με το ιστορικό υπηρεσίας του, ο 21χρονος εντάχθηκε στην Εθνοφρουρά το 2019 και ο επίσημος τίτλος της θέσης που κατέχει είναι τεχνίτης Cyber ​​Transport Systems με βαθμό Airman 1st Class – μια σχετικά κατώτερη θέση.

Οι διαρροές προκάλεσαν ανησυχία στην αμερικανική κυβέρνηση καθώς έφεραν στην επιφάνεια απόρρητες πληροφορίες σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς και ευαίσθητα μυστικά για τους Αμερικανούς συμμάχους, που φέρνουν σε δύσκολη θέση την Ουάσιγκτον και θέτουν κινδύνους για την εθνική ασφάλεια.

Διαβάστε περισσότερα