ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πελώνη: Γιατί είναι ανέφικτη η μείωση του ΦΠΑ

Τι είπε η Αριστοτελία Πελώνη για τη μείωση του ΦΠΑ, με αφορμή τις ανακοινώσεις της ισπανικής κυβέρνησης.

Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, μιλώντας στον ρ/σ «ΣΚΑΪ 100.3», τόνισε τους λόγους που δεν πρέπει να μειωθεί ο ΦΠΑ.

Συγκεκριμένα, η κυρία Πελώνη ανάφερε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το 2023.

Μάλιστα, απαντώντας σε ερώτηση για το ότι η Ισπανία θα καταργήσει για τους επόμενους έξι μήνες τον ΦΠΑ στα ήδη πρώτης ανάγκης, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος επισήμανε ότι «η ισπανική κυβέρνηση έχει μικρότερο χρέος» και ότι «η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί το πρωτογενές πλεόνασμα το 2023».

Ερωτηθείσα για την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ που ζητά μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, η κυρία Πελώνη απάντησε ότι θα πρέπει να αναλογιστεί κανείς τι θα σήμαινε μία μείωση του ΦΠΑ για τα δημόσια έσοδα. «Μιλάμε για απώλεια κρατικών εσόδων της τάξης των 3,5 δισεκ. για το 2023 που θα έλειπαν και από τα μέτρα στήριξης για τους πιο αδύναμους» επεσήμανε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος.

«Θα πρέπει να απαντήσει η αντιπολίτευση ποιους φόρους θα αύξανε για να το κάνει αυτό» τόνισε παράλληλα η Αριστοτελία Πελώνη.

Τέλος, η κυρία Πελώνη υπογράμμισε ότι η Ελλάδα σε ότι αφορά το ενεργειακό, το 2022 είναι με διαφορά η χώρα της ΕΕ που έχει στηρίξει περισσότερο σε όρους ΑΕΠ επιχειρήσεις και νοικοκυριά, μέσω διαφόρων σχημάτων.

Τα μέτρα στην Ισπανία

Σημειώνεται ότι χθες, Τρίτη, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, ανακοίνωσε ότι για τους επόμενους έξι μήνες «ο ΦΠΑ θα μειωθεί από το 4% στο 0% για όλα τα προϊόντα πρώτης ανάγκης», όπως το ψωμί, το γάλα, το τυρί, τα φρούτα, τα λαχανικά ή τα δημητριακά.

Ο ΦΠΑ στο μαγειρικό λάδι και στα ζυμαρικά θα μειωθεί από το 10% στο 5%.

Παράλληλα, το άλλο μέτρο που εγκρίθηκε χθες από το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο της χρονιάς αφορά μια «βοήθεια 200 ευρώ» για τις οικογένειες το ετήσιο εισόδημα των οποίων είναι μικρότερο ή ίσο των 27.000 ευρώ, προκειμένου να «αποζημιωθούν για την αύξηση των τιμών των διατροφικών προϊόντων».

Διαβάστε ακόμη: