Άλλο ένα εμβολιαστικό ορόσημο αναμένεται να υπερβεί σήμερα η χώρα, καθώς όπως είπε κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, «οι εμβολιασμοί αναμένεται να ξεπεράσουν σήμερα τα 10 εκατομμύρια». 

Παράλληλα, η κ. Πελώνη  σημείωσε ότι έχει παρατηθεί ότι «πολίτες επιφυλακτικοί αναθεωρούν τη στάση και προσέρχονται να εμβολιαστούν».

Κληθείσα να σχολιάσει αν θεωρεί η κυβέρνηση ότι υπάρχει πολιτική υποκίνηση στις συγκεντρώσεις των αντιεμβολιαστών, η κ. Πελώνη αφού επανέλαβε ότι «καλούμε όλους να εμβολιαστούν», είπε: «Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει μια μερίδα που έχει την δική της αντίληψη και δεν θα προστρέξει στον εμβολιασμό».

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η κ. Πελώνη «μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας για το Freedom Pass από την Τρίτη, έχουν ήδη συμπληρώσει την αίτηση  για παραλαβή της κάρτας, 140.000 νέοι 18-25 ετών που έχουν εμβολιαστεί, μέσω του gov.gr, και 4.500 νέοι μέσω ΚΕΠ. Πρόκειται -όπως είχε ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- για μια  ψηφιακή προπληρωμένη χρεωστική κάρτα 150 ευρώ που  μπορεί να αξιοποιηθεί, μέχρι την 31 Δεκεμβρίου, για αγορές από ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του τουρισμού, του πολιτισμού και των μεταφορών».

Όπως σημείωσε η κ. Πελώνη αυτή τη στιγμή μπορούν να κλείσουν ραντεβού και να εμβολιαστούν άμεσα -ακόμη και αυθημερόν- με όποιο εμβόλιο θέλουν, όλοι οι συμπολίτες μας ηλικίας 18 ετών και άνω. Μπορούν επίσης να κλείσουν ραντεβού οι γονείς ή κάποιος που ανήκει στην ίδια οικογενειακά μερίδα για τον εμβολιασμό των εφήβων ηλικίας 15 έως 17 ετών με το εμβόλιο της Pfizer.

Αυστηρές κυρώσεις για ανεμβολίαστους, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Συνεχίζοντας υπενθύμισε ότι χθες κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία που ορίζει ως υποχρεωτικό τον εμβολιασμό σε όλο το προσωπικό των δημόσιων και ιδιωτικών δομών πρόνοιας και υγείας και θέτει ως καταληκτικές ημερομηνίες για την πρώτη δόση την 16η Αυγούστου και την 1η Σεπτεμβρίου αντίστοιχα.

Όπως τόνισε η κ. Πελώνη, στην περίπτωση μη εμβολιασμού εργαζομένων σε φορείς του δημοσίου τομέα, με απόφαση του επικεφαλής του φορέα επιβάλλεται, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, το ειδικό διοικητικό μέτρο της αναστολής καθηκόντων. Σε ό,τι αφορά τον ιδιωτικό τομέα, για όσο διάστημα ο εργαζόμενος δεν ανταποκρίνεται στην υποχρέωση εμβολιασμού, ο εργοδότης υποχρεούται να μην κάνει δεκτή την παροχή της εργασίας του εργαζομένου και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών για το χρονικό διάστημα μη παροχής εργασίας εξαιτίας του μη εμβολιασμού του.

Για την επίσκεψη Τσίπρα στη Μύκονο

Στην κ. Πελώνη ζητήθηκε να σχολιάσει τη σημερινή επίσκεψη Τσίπρα στην Μύκονο, αφού τόνισε ότι στο «νησί δεν έχει επιβληθεί lockdown», κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «να είναι πιο προσεκτικός και να μην δυσφημίζει την χώρα στο εξωτερικό».

Για τις επιθέσεις στη Νίκη Κεραμέως

Τόνισε δε ότι καταδικάζει εκ μέρους της κυβέρνησης τις επιθέσεις εναντίον της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως.