Ως γνωστόν οι 2 κραυγαλέες και καραμπινάτες υποθέσεις χειραγώγησης, υποτιμητικής κερδοσκοπίας και κατάχρησης εσωτερικής πληροφόρησης στις μετοχές των τραπεζών Πειραιώς και Alpha λίγο πριν ανακοινωθούν επισήμως οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, αναστάτωσαν το επενδυτικό κοινό και προκάλεσαν ζήτημα ομαλής λειτουργίας της αγοράς, κλονίζοντας την εμπιστοσύνη των μικρομετόχων, αλλά και των ξένων θεσμικών επενδυτών!

Στο βαθμό που να απειληθούν ακόμη και οι ίδιες οι αυξήσεις κεφαλαίου, υπό το βάρος της κερδοσκοπίας, των ανοιχτών πωλήσεων και του «ξεφορτώματος» που πραγματοποιήθηκε από μεγάλα χαρτοφυλάκια στα οποία περιήλθε μυστηριωδώς η εσωτερική πληροφόρηση για την αύξηση κεφαλαίου, της οποίας έκαναν κατάχρηση!

Οι 2 κραυγαλέες αυτές υποθέσεις μετά από τις σχετικές έρευνες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, έφτασαν στο Διοικητικό Συμβούλιο για την απόδοση ποινών και ευθυνών, όπου επιβλήθηκαν ποινές – χάδι, στις ίδιες τις τράπεζες, χωρίς ωστόσο να έρθουν στο ΔΣ τα ονόματα των φυσικών προσώπων που «κελάηδησαν» και διέρρευσαν με δόλο και σκοπιμότητα τις εμπιστευτικές πληροφορίες, ούτε φυσικά τα ονόματα των «παικτών» ιδιωτών και θεσμικών, που «ξεφόρτωσαν» πριν την αύξηση, κάνοντας κατάχρηση εσωτερικής πληροφόρησης.

Και φυσικά ουδέποτε αποκαλύφθηκαν οι κερδοσκόποι που στη συνέχεια προέβησαν σε ανοιχτές πωλήσεις, προκαλώντας ζήτημα στην ομαλή λειτουργία της αγοράς!

Παρά την αγωνία της αγοράς λοιπόν να αποκαλυφθούν οι ένοχοι, οι δράστες του βρώμικου χρηματιστηριακού παιχνιδιού, στους οποίους θα έπρεπε να επιβληθούν βαρύτατα πρόστιμα και οι Φάκελοι τους να αποσταλούν στον εισαγγελέα για τα περαιτέρω, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποσιώπησε το ζήτημα και ουδείς γνωρίζει με σαφήνεια εάν πράγματι υπήρξε εμπεριστατωμένη έρευνα αντίστοιχη με αυτή της υπόθεσης Ελλάκτωρ…

Επί του προκειμένου τώρα, το μείζον ζήτημα που αναδύεται από την δυσώδη υπόθεση εσωτερικής πληροφόρησης, χειραγώγησης και υποτιμητικής κερδοσκοπίας στις 2 συστημικές τράπεζες, είναι ότι την ώρα τούτη παραμένει «θαμμένο», δεν ήρθε ποτέ επί της ουσίας στο ΔΣ, δεν αποκαλύπτονται οι ένοχοι, ποιοι δηλαδή μέσα από τις τράπεζες μίλησαν και ποιοι «παίκτες» πούλησαν πριν την ανακοίνωση της αύξησης!

Και όσο οι 2 καραμπινάτες υποθέσεις κατάχρησης εσωτερικής πληροφόρησης δεν έρχονται στο ΔΣ της Επ. Κεφαλαιαγοράς, τόσο και αυξάνουν οι πιθανότητες παραγραφής τους, μετά μάλιστα τον πρόσφατο νόμο Σταικούρα που μειώνει τον χρόνο παραγραφής για χρηματιστηριακές απάτες από τα 10 χρόνια στα 5!!!

Ένα big deal στο μικροσκόπιο του IRS!

Φύλλο και φτερό μαθαίνω ότι έχουν κάνει οι «πράκτορες» του IRS (Internal Revenue Service) τις διεθνείς συναλλαγές ραγδαία ανερχόμενης ελληνικής επιχείρησης που εσχάτως βρέθηκε στο φως της δημοσιότητας και απασχόλησε την κοινή γνώμη, λόγω αγοραπωλησίας που έσπασε όλα τα ρεκόρ!

Στον αμερικανικό ΣΔΟΕ, ο οποίος εξετάζει περιπτώσεις οικονομικού εγκλήματος, χρηματιστηριακής απάτης και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, έφτασαν πληροφορίες – καταγγελίες ότι στις διεθνείς αγορές βρίσκεται σε εξέλιξη ένα νέο φαινόμενο Folli folli, άλλη μια υπόθεση δηλαδή εικονικών πωλήσεων και συναλλαγών, μέσω μαϊμού σημείων πώλησης και ψεύτικων αντισυμβαλλομένων!

Ότι δηλαδή η ελληνική επιχείρηση δια μέσω πλαστών συναλλαγών μέσω ανύπαρκτων σημείων πώλησης εμφανίζει έναν ιλιγγιώδη τζίρο «μαϊμού» που εκτινάσσει στα ύψη την αποτίμηση της, παραπλανώντας την αγορά, τις αρχές και τους επενδυτές, ιδιώτες και θεσμικούς, μικρούς και μεγάλους!

Και οι «αδιάφθοροι» του IRS, το οποίο υπάγεται στο Αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών και διευθύνεται από τον Επίτροπο Εσωτερικών Εσόδων τον οποίο ορίζει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, καλούνται να αποδείξουν εάν οι διεθνείς πωλήσεις της εταιρίας είναι πραγματικές και νόμιμες ή εικονικές και παράνομες!

Η υπόθεση αδιαμφισβήτητα έχει μεγάλο ενδιαφέρον και σε κάθε περίπτωση θα παρακολουθήσουμε με την δέουσα προσοχή τις εξελίξεις …

Ο πολιτικός – οικονομικός παράγων και το ξέπλυμα! Τα ύποπτα εμβάσματα, ο κοινός λογαριασμός, η κρατική τράπεζα και ο έλεγχος από τις αρμόδιες Αρχές!

Μία υπόθεση ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, που αφορά πολιτικό – οικονομικό παράγοντα και το πρόσωπο με το οποίο συμβιώνει, μαθαίνω ότι απασχολεί εσχάτως την αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή!

Κατά τις πληροφορίες, αλλεπάλληλες καταθέσεις και εμβάσματα στον κοινό λογαριασμό που φέρεται να διατηρεί μαζί με το πρόσωπο που συμβιώνει, προκάλεσαν το ενδιαφέρον μεγάλης κρατικής τράπεζας, η οποία του ζήτησε εξηγήσεις ως προς την προέλευση του χρήματος.

Ωστόσο ο πολιτικός – οικονομικός παράγων αγνόησε τις οχλήσεις και ούτε καν καταδέχτηκε να απαντήσει, αντιμετωπίζοντας το ζήτημα αφ’ υψηλού, θεωρώντας τον εαυτό του πανίσχυρο και ότι βρίσκεται στο απυρόβλητο…

Υπό αυτά τα δεδομένα η κρατική τράπεζα, τον διευθύνοντα σύμβουλο της οποίας το Μαξίμου σκοπεύει να οδηγήσει στην έξοδο λίαν συντόμως, είδε κι απόειδε και αναγκάστηκε, να απευθυνθεί στις αρμόδιες αρχές, δηλαδή την Τράπεζα της Ελλάδος και την Αρχή για το ξέπλυμα, δια τα περαιτέρω!

Την ώρα τούτη, όπως μαθαίνω, η έρευνα από τις Ανεξάρτητες Αρχές διεξάγεται διακριτικά, χωρίς τυμπανοκρουσίες!

Και μπορεί στην Τράπεζα της Ελλάδος ο εν λόγω να αντιμετωπίζεται με μια σχετική συμπάθεια, ωστόσο δεν είναι καθόλου βέβαιον ότι τα ίδια συναισθήματα τρέφει η άλλη Ανεξάρτητη Αρχή, που είναι πιο απρόσωπη …

Τα «κρυφά» και φανερά ραντεβού εργολάβων – τραπεζιτών!

Μαθαίνω ότι έχουν πυκνώσει κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα οι επαφές μεταξύ εργολάβων και τραπεζιτών!

Τα ραντεβού δίνουν και παίρνουν, τόσο σε επίπεδο «γεύματος εργασίας», όσο και σε συναντήσεις εντός αλλά και εκτός γραφείου.

Οι εξελίξεις στα μεγάλα έργα, στους διαγωνισμούς του Δημοσίου, στα ΣΔΙΤ και τις παραχωρήσεις, αλλά και στα εμβληματικά επενδυτικά project, δημιουργούν πρόσθετες ανάγκες ρευστότητας, χρηματοδότησης καθώς και έκδοσης εγγυητικών επιστολών!

Η έξαρση στο κατασκευαστικό κομμάτι με την ευρεία έννοια προϋποθέτει ισχυρή πιστοληπτική ικανότητα για τους μεγάλους εργοληπτικούς ομίλους – και όχι μόνο- της χώρας, οι οποίοι επιδίδονται την ώρα τούτη σε μια επίπονη προσπάθεια άντλησης κεφαλαίων είτε απευθείας από τις τράπεζες με δανεισμό, είτε μέσω χρηματιστηρίου με αυξήσεις κεφαλαίου, ή ακόμη και μέσα από την έκδοση ομολογιακών δανείων!

Εάν σκεφτεί κανείς ότι η ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας οδού έφτασε το ποσόν ρεκόρ των 1,5 δις. ευρώ για τον ανάδοχο του έργου ΓΕΚ Τέρνα, αντιλαμβάνεται κανείς τι λεφτά πρέπει να σηκώσουν από τις τράπεζες ή την αγορά οι εργολάβοι – υποψήφιοι για τον διαγωνισμό της σύμβασης παραχώρησης της Αττικής οδού, που κατά τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης θα ξεπεράσει τα 3 δις. ευρώ!!!

Και παράλληλα τρέχουν διαγωνισμοί εκατοντάδων εκατομμυρίων που βγαίνουν είτε με ΣΔΙΤ, είτε ως συμβάσεις παραχώρησης (πχ επεκτάσεις Αττικής οδού περίπου 1,5 δις) με εξαίρεση την επέκταση της Λεωφόρου Κύμης που βγήκε ήδη ως δημόσιο έργο!

Υπό αυτή την έννοια, αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες των εργοληπτικών ομίλων είναι κατά πολύ αυξημένες τούτη την περίοδο, γεγονός που δικαιολογεί τα αλλεπάλληλα ραντεβού, τα τραπεζώματα και τις μυστικές συναντήσεις μεταξύ εργολάβων και τραπεζιτών που βρίσκονται σε εξέλιξη και σχεδόν σε ημερήσια διάταξη …