Οι εκπτώσεις συνέπειας στα τιμολόγια ρεύματος έσωσαν την κατάσταση τον Ιανουάριο.

Σε γενικές γραμμές οι εκπτώσεις κυμάνθηκαν στο 24-35%, ενώ αν δεν υπήρχαν τότε θα καταγραφόταν σημαντική αύξηση και ακρίβεια στο ξεκίνημα του χρόνου στα τιμολόγια ρεύματος.

Χωρίς τις εκπτώσεις, η μέση τιμή των πράσινων τιμολογίων θα διαμορφωνόταν κοντά στα 18 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Συνεπώς θα ήταν 15% πάνω από τον μέσο όρο των χρεώσεων που ανακοίνωσαν οι εταιρείες (περίπου 15,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα).

Επίσης διαφορετική θα ήταν η μέγιστη διαθέσιμη τιμή πράσινου τιμολογίου, που θα διαμορφωνόταν στα 22,3 λεπτά ανά κιλοβατώρα, από 20 λεπτά ανά kWh.

Μικρή πάντως θα ήταν η διαφοροποίηση στο πιο φθηνό πράσινο τιμολόγιο, αυτό της ΔΕΗ στα 14 από 13,6 λεπτά ανά kWh επειδή ο δεύτερος φθηνότερος προμηθευτής στο ειδικό προϊόν δεν περιλαμβάνει έκπτωση.

Εν τω μεταξύ, στις διεθνείς αγορές, η τιμή του φυσικού αερίου πέφτει ραγδαία, αλλά ακόμη κι αν διατηρηθεί η πτωτική του τάση, η αγορά δεν θα συμπεριλάβει τις μειώσεις για το μήνα Φεβρουάριο.

Άρα οι πάροχοι θα αγοράζουν πολύ φθηνότερα και θα πωλούν στην ίδια τιμή στον καταναλωτή.

Στην αγορά εμφανίστηκε και ένα φαινομενικά παράδοξο γεγονός, αλλά πλέον στη χώρα μας τίποτε δεν είναι παράδοξο: ένα πράσινο τιμολόγιο να συγκαταλέγεται τον Ιανουάριο ταυτόχρονα και στα φθηνότερα και στα ακριβότερα τιμολόγια της αγοράς!

Αυτό προκύπτει από το συγκριτικό πίνακα της ΡΑΑΕΥ για τα πράσινα τιμολόγια και από την απόφαση της Αρχής για το τιμολόγιο αναφοράς προμηθευτή καθολικής υπηρεσίας.

Εκπτώσεις συνέπειας δυο ταχυτήτων

Έκπτωση στο πράσινο τιμολόγιο παρέχουν τον Ιανουάριο έξι προμηθευτές.

Από αυτούς, μόνο η ΔΕΗ δίνουν έκπτωση χωρίς κάποια προϋπόθεση, το οποίο δηλαδή θα λάβουν όλοι οι πελάτες της, χωρίς καμία προϋπόθεση. Αν δεν υπήρχε πάντως το discount, τότε η τελική τιμή για το Γ1 θα διαμορφωνόταν στα 16,83 λεπτά, από 13,63 λεπτά ανά kWh που είναι.

Από την άλλη πλευρά, οι υπόλοιποι πέντε προμηθευτές παρέχουν έκπτωση συνέπειας. Η μείωση θα ισχύσει μόνο για τους πελάτες των πέντε εταιρειών, που θα εξοφλήσουν εμπρόθεσμα τον λογαριασμό τους.

Ακόμη κι αν εξαιρεθούν οι συστηματικοί ‘φεσαδόροι’, μία σημαντική μερίδα οικιακών καταναλωτών δεν πληρώνει τους λογαριασμούς μέχρι την ημερομηνία λήξης, επειδή απλώς το ξεχνάει. Σύμφωνα με στελέχη του κλάδου προμήθειας, το ποσοστό των καθυστερούντων κινείται στα επίπεδα του 35% των νοικοκυριών.

Η έκπτωση μπορεί να εφαρμόζεται αποκλειστικά στη βασική χρέωση των πράσινων τιμολογίων, αφού βασική χρέωση και εκπτώσεις αποτελούν τις δύο από τις τρεις παράγοντες που καθορίζουν την τελική χρέωση στα ειδικά προϊόντα.

Υπάρχει ως παράγων και ο μηχανισμός διακύμανσης, ο οποίος προκαλεί μία προσαύξηση στη χρέωση, αν η χονδρεμπορική τιμή του προηγούμενου μήνα κινηθεί πάνω από ένα επίπεδο, το οποίο θα ορίσει κάθε προμηθευτής. Επίσης, στα τιμολόγια αυτά μπορεί να εφαρμόζεται και πάγιο, έως 5 ευρώ τον μήνα.

Η έκπτωση μπορεί να αλλάζει ακόμη και κάθε μήνα και η τιμή της θα πρέπει να ανακοινώνεται έως την 1η κάθε μήνα εφαρμογής, δηλαδή μαζί με την τελική χρέωση.

Η δυνατότητα τροποποίησης της έκπτωσης σε μηνιαία βάση σημαίνει πως οι τιμές που ανακοινώθηκαν τον Ιανουάριο στα πράσινα τιμολόγια, αποτυπώνουν μόνο για τον συγκεκριμένο μήνα την εμπορική εταιρεία κάθε εταιρείας σε σχέση με το ειδικό προϊόν.

«Αναπροσαρμόζοντας την έκπτωση, κάθε πάροχος μπορεί από μήνα σε μήνα να αυξάνει ή να μειώνει τη διαμόρφωση της τελικής χρέωσης. Συνεπώς δεν είναι απίθανο κάποια εταιρεία να αλλάξει τις εκπτώσεις τους για τον Φεβρουάριο. Αυτό σημαίνει πως δεν αποκλείεται τον επόμενο μήνα να αλλάξει η κατάταξη των προμηθευτών στο πράσινο τιμολόγιο από τη φθηνότερη, στην ακριβότερη» μας λένε παράγοντες της αγοράς.

Ρεύμα: Αυτές είναι οι προτάσεις των παρόχων για τα νέα τιμολόγια από 1η Οκτωβρίου

Το παράδοξο με τα πράσινα «φθηνά – ακριβά» τιμολόγια

Στην αγορά εμφανίστηκε και ένα φαινομενικά παράδοξο γεγονός, αλλά πλέον στη χώρα μας τίποτε δεν είναι παράδοξο: ένα πράσινο τιμολόγιο να συγκαταλέγεται τον Ιανουάριο ταυτόχρονα και στα φθηνότερα και στα ακριβότερα τιμολόγια της αγοράς!

Αυτό προκύπτει από το συγκριτικό πίνακα της ΡΑΑΕΥ για τα πράσινα τιμολόγια και από την απόφαση της Αρχής για το τιμολόγιο αναφοράς προμηθευτή καθολικής υπηρεσίας.

Στη σύγκριση των πράσινων τιμολογίων, ως τελική τιμή κιλοβατώρας η ΡΑΑΕΥ αποδέχεται εκείνη που προκύπτει μετά την έκπτωση συνέπειας που έχουν στο πρόγραμμά τους οι περισσότερες εταιρείες προμήθειας. Αντίθετα, όταν καλείται να αποφασίσει για το τιμολόγιο καθολικής υπηρεσίας, ως τελική τιμή κιλοβατώρας λαμβάνει εκείνη που πληρώνει ο μη συνεπής πελάτης κάθε εταιρείας. Έτσι, μπορεί μια εταιρεία να είναι μια από τις φθηνότερες στο συγκριτικό πίνακα, αλλά να είναι ταυτόχρονα η ακριβότερη και να υπολογίζεται ως τιμολόγιο αναφοράς για την καθολική υπηρεσία.

Κατά βάση υπάρχει η αποδοχή μιας παράτυπης πρακτικής, η οποία ωστόσο, ταυτόχρονα, ικανοποιεί τη βασική επιδίωξη του ΥΠΕΝ, που είναι να πιεστούν προς τα κάτω οι χρεώσεις των πράσινων τιμολογίων, γιαυτό και γίνεται αποδεκτή στα μουλωχτά, που λένε.

Η παρατυπία είναι ότι θεωρείται η έκπτωση συνέπειας ως οριζόντια έκπτωση για όλους, ενώ δεν είναι.

Ο νόμος επιτρέπει στις εταιρείες να ορίζουν ένα ποσοστό οριζόντιας έκπτωσης για όλους τους πελάτες και μάλιστα τους επιτρέπει να αλλάζουν το ποσοστό αυτό κάθε μήνα ώστε να προσαρμόζονται στις συνθήκες της αγοράς.

Αυτό έκανε, για παράδειγμα, η ΔΕΗ.

Αντίθετα, η έκπτωση συνέπειας που υιοθέτησαν πολλές εταιρείες δεν είναι χωρίς όρους, δίνεται μόνο με την εμπρόθεσμη εξόφληση και κατά συνέπεια δεν θα έπρεπε να υπολογίζεται για τον καθορισμό των τελικών συγκρίσιμων τιμών κιλοβατώρας.

Η προσμέτρησή της στις τελικές τιμές δείχνει ποιοι προμηθευτές έχουν τα φθηνότερα και ποιοι τα ακριβότερα πράσινα τιμολόγια, όχι όμως για το σύνολο των καταναλωτών.

Η τελική χρέωση όσων προμηθευτών έχουν υιοθετήσει εκπτώσεις συνέπειας είναι οικονομική για όσους καταναλωτές πληρώσουν εντός προθεσμίας τον λογαριασμό τους, αλλά ακριβότερη για όσους θα τον εξοφλήσουν έστω και λίγες ώρες αργότερα.

Την έκπτωση συνέπειας παρά το οικονομικό δέλεαρ, πληρώνουν οι δύο στους τρείς πελάτες. Το υπόλοιπο 30-35% που πληρώνει με έστω και μικρή καθυστέρηση θα κληθεί να καταβάλλει αισθητά περισσότερα χρήματα για κάθε κιλοβατώρα που θα καταναλώσει.

Η έκπτωση συνέπειας συνεπώς δεν ισχύει για όλους τους καταναλωτές. Αφορά μόνο τους συνεπείς, εκείνους που θα πληρώσουν εμπρόθεσμα, οι οποίοι δεν αντιπροσωπεύουν το 100% της αγοράς.

Οι πελάτες των παρόχων που θα εξοφλήσουν το ρεύμα του Ιανουαρίου έστω με λίγες ημέρες καθυστέρηση, άρα θα χάσουν την έκπτωση συνέπειας, θα πληρώσουν μια εντελώς διαφορετική τιμή από εκείνη που εμφανίζει ο πίνακας της ΡΑΑΕΥ.

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, τα στατιστικά της αγοράς των τελευταίων ετών έχουν δείξει ότι εμπρόθεσμα πληρώνει το 65% των καταναλωτών. Το υπόλοιπο 35% θα κληθεί να πληρώσει για τον τρέχοντα μήνα μια υψηλότερη και αρκετά διαφορετική χρέωση από αυτήν που εμφανίζει ο πίνακας.

Ρεύμα: Χαμηλές χρεώσεις στα νοικοκυριά ως το φθινόπωρο - Οι τιμές ξαφνικά τραβούν την ανήφορα

«Μην περιμένετε μείωση στα τιμολόγια το Φεβρουάριο» μας λένε από την αγορά!

Εν τω μεταξύ, στις διεθνείς αγορές, η τιμή του φυσικού αερίου πέφτει ραγδαία, αλλά ακόμη κι αν διατηρηθεί η πτωτική του τάση, η αγορά δεν θα συμπεριλάβει τις μειώσεις για το μήνα Φεβρουάριο.

Άρα οι πάροχοι θα αγοράζουν πολύ φθηνότερα και θα πωλούν στην ίδια τιμή στον καταναλωτή.

Αρκετοί πάροχοι θα δουν μειωμένα περιθώρια κέρδους με τις τιμές που έδωσαν γι’ αυτό τον μήνα, και όπως μεταφέρουν στελέχη τους, δεν είναι διατεθειμένοι ακολουθήσουν την ίδια πολιτική και τον επόμενο γι αυτό και λένε «μην περιμένετε μειώσεις τιμολογίων το Φεβρουάριο, ακόμη κι αν εμείς αγοράζουμε φθηνότερα».

Ενδεχομένως να επιλέξουν να πουλήσουν στα 16 – 17 λεπτά του ευρώ.

Θυμίζουμε πως η συντριπτική πλειοψηφία των παρόχων ακολούθησαν την χαμηλή τιμή της ΔΕΗ, θυσιάζοντας τμήμα της κερδοφορίας τους, αφού διαφορετικά κινδύνευαν να δουν μαζικές μετακινήσεις πελατών προς τον κυρίαρχο παίκτη.

Οι υπόλοιποι παρέμειναν υψηλότερα από τους άλλους. Επέλεξαν συνεπώς να μην ρισκάρουν την κερδοφορία τους, με το σκεπτικό ότι ακόμη κι να χάσουν τον Ιανουάριο κάποιες χιλιάδες πελατών, θα αντισταθμίσουν τη χασούρα με τα υψηλότερα έσοδα που θα βάλουν στο ταμείο λόγω υψηλότερης τιμής.

«Η ΔΕΗ θα βγει χαμηλά για δεύτερο συνεχή μήνα, οπότε η αγορά θα αναγκαστεί να προσαρμοστεί ξανά πάνω στη δική της τιμή, άλλη επιλογή δεν υπάρχει» μας λένε από τη Χαλκοκονδύλη.

Υπάρχει φυσικά και το θέμα των μετακινήσεων πελατολογίου μέσα στο Γενάρη.

Ο πρώτος μήνας εφαρμογής του νέου συστήματος θα εξελιχθεί σε περίοδο προσαρμογής για τους καταναλωτές. Τα νοικοκυριά δεν είναι ακόμη εξοικειωμένα με τα χρωματιστά τιμολόγια οπότε θα υπάρξει μικρή κινητικότητα και λιγοστές αποχωρήσεις.

Αν όμως οι μετακινήσεις πελατών αποδειχθούν μεγαλύτερες, τότε 5-6 πάροχοι θα πρέπει τον Φεβρουάριο να βγουν αναγκαστικά με χαμηλότερες τιμές, ώστε να εμφανιστούν ανάμεσα στους φθηνότερους.

Για να είναι εφικτό αυτό, πρέπει να συνεχίσουν να πέφτουν οι τιμές στο φυσικό αέριο κάτι που ουδείς μπορεί να διασφαλίσει.

Το κύμα ψύχους που χτύπησε μέσα στις γιορτές την Β. Ευρώπη πυροδότησε μια μικρή αύξηση τιμών, όμως αμέσως μετά αυτές υποχώρησαν δραστικά λόγω βελτίωσης των μετεωρολογικών προβλέψεων.

Πρόσφατα ο δείκτης TTF (το εικονικό Χρηματιστήριο-κόμβος αερίου στην Ολλανδία) έπεσε στα 31,6 ευρώ/ MWh, δηλαδή σε χαμηλό 12μήνου.

Όμως οι περισσότεροι, αν όχι όλοι οι πάροχοι, δεν θα συμπεριλάβουν αυτή τη φθηνότερη διεθνή τιμή στις χρεώσεις Φεβρουαρίου.

Διαβάστε ακόμη: