Πτώση 6% στα πράσινα τιμολόγια αναμένεται τον Μάιο, εκτός εάν οι πάροχοι αλλάξουν τις εκπτώσεις για να επωφεληθούν οι ίδιοι.

Μεταξύ 9,5 και 10,6 λεπτά ανά Κιλοβατώρα θα κυμανθούν τα τιμολόγια ρεύματος.

Μικρή μείωση των πράσινων τιμολογίων υπολογίζεται για τον Μάιο, με βάση τα έως τώρα στοιχεία της χονδρεμπορικής αγοράς.

Είναι ενδεικτικό ότι, από την επεξεργασία των πράσινων τιμολογίων των προμηθευτών που δεν παρέχουν εκπτώσεις (ή προσφέρουν discount για ένα μικρό μέρος της μηνιαίας κατανάλωσης), προκύπτει πως η μεγαλύτερη τιμή δεν θα ξεπεράσει τα 10,6 λεπτά του ευρώ ανά kWh.

Εν τω μεταξύ κυρίαρχος με 50% μερίδιο στη λιανική παραμένει η ΔΕΗ ενώ παρατηρείται άνοδος 10% στην παραγωγή από πέρυσι.

Επίσης, στα 3 εκατομμύρια πλέον τα ρολόγια με μηνιαία καταμέτρηση και 40% των καταναλωτών σε πανελλαδική κάλυψη με αυξητικά κρούσματα ρευματοκλοπών να εντοπίζει ο ΔΕΔΔΗΕ

Οι τιμές Απριλίου – Μαΐου στο ρεύμα

Συγκριτικά, τον Απρίλιο το πιο ακριβό ειδικό προϊόν είχε διαμορφωθεί σε υψηλότερα επίπεδα, στα 11,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Επίσης, με βάση και πάλι τα ειδικά προϊόντα που δεν συνοδεύονται από discount, προκύπτει πως η φθηνότερη χρέωση θα κινείται στα επίπεδα των 9,5 λεπτών ανά κιλοβατώρα.

Οι υπολογισμοί των πράσινων τιμολογίων που δεν περιλαμβάνουν εκπτώσεις αποτελεί ένα ασφαλή «δείκτη» για την εκτίμηση των τιμών του επόμενου μήνα, καθώς οι χρεώσεις τους εξαρτώνται αποκλειστικά από τη διακύμανση της χονδρεμπορικής αγοράς τους αμέσως δύο προηγούμενους μήνες. Έτσι, οι μειώσεις προκύπτουν κατ΄ αρχάς από το γεγονός ότι η ΤΕΑ αναμένεται να κλείσει χαμηλότερα τον Απρίλιο, έναντι του Μαρτίου.

Μέχρι το τέλος Απριλίου, η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώνεται για τον Απρίλιο στα 60,16 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, 11% χαμηλότερα από τον Μάρτιο (67,54 ευρώ ανά Μεγαβατώρα). Παράλληλα, θα μειωθούν οι χρεώσεις Μαΐου, καθώς το δίμηνο Απρίλιος – Μάρτιος η μείωση της ΤΕΑ έως και σήμερα διαμορφώνεται σε μεγαλύτερα επίπεδα (-11%), έναντι αυτής του διμήνου Μάρτιος – Φεβρουάριος (-8%), η οποία επηρέασε τις χρεώσεις του Απριλίου.

Στην περίπτωση των παρόχων που προσφέρουν εκπτώσεις, οι τελικές τιμές θα εξαρτηθούν από το ύψος στο οποίο οι εταιρείες θα καθορίσουν τα discount για τον Μάιο. Στο σενάριο που διατηρήσουν την ίδια εκπτωτική πολιτική, προκύπτει πως η μέση χρέωση στο πράσινο τιμολόγιο θα είναι στα 10,1 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Επομένως, θα είναι 6% μικρότερη από τη μέση τιμή των ειδικών προϊόντων τον Απρίλιο, η οποία είχε διαμορφωθεί στα 10,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Αν μείνουν έτσι τα πράγματα, με εξαίρεση ένα προμηθευτή, όλες οι εταιρείες θα «γράψουν» μειώσεις στα πράσινα τιμολόγιά τους, οι οποίες θα φτάσουν μέχρι και το 10%. Οι τιμές θα επανέλθουν στα επίπεδα του Μαρτίου, όταν και καταγράφηκε ιστορικό χαμηλό στις χρεώσεις των ειδικών προϊόντων, από την έναρξη εφαρμογής τους στις αρχές του έτους.

ΔΕΔΔΗΕ: Ραγδαία αύξηση στη μηνιαία καταμέτρηση – Τι σημαίνει για τα νοικοκυριά

Στα 3 εκατομμύρια πλέον τα ρολόγια με μηνιαία καταμέτρηση, στο 40% των καταναλωτών η πανελλαδική κάλυψη – Αυξητικά κρούσματα ρευματοκλοπών εντοπίζει ο ΔΕΔΔΗΕ

Ακριβώς επειδή «πυκνώνει» η συχνότητα των μετρήσεων, αυξάνονται, όπως λένε οι πληροφορίες, και τα περιστατικά ρευματοκλοπών που εντοπίζουν τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος προσεχώς θα είναι σε θέση να δώσει ακριβή ποσοτικά στοιχεία.

Σε μηνιαία καταμέτρηση έχει πλέον «περάσει» ένα στα τέσσερα ρολόγια πανελλαδικά, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΝ, γεγονός που σημαίνει ότι για τους καταναλωτές αυτές τελειώνουν οι έναντι λογαριασμοί και στο εξής θα λαμβάνουν μόνο εκκαθαριστικούς.

Στις 3 αυτές εκατομμύρια παροχές, ακριβώς επειδή οι λογαριασμοί γίνονται εκκαθαριστικοί, σημαίνει ότι οι καταναλωτές αποκτούν τη δυνατότητα να επιλέξουν τιμολόγιο που να ανταποκρίνεται σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό στις ανάγκες τους, γεγονός που με τη σειρά του θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό στην αγορά.

Στα τέλη Μάρτιου, οι παροχές με μηνιαία καταμέτρηση ήταν περίπου 2 εκατομμύρια, μέσα σε ένα μήνα αυξήθηκαν στα 3 εκατομμύρια, με πηγές του ΥΠΕΝ να εκτιμούν ότι είτε στα τέλη εξαμήνου, όπως είχε εκτιμήσει ο ΔΕΔΔΗΕ ή το αργότερο μετά το καλοκαίρι, θα έχει καλυφθεί ολόκληρη η χώρα.

Αφού οι χρεώσεις στα περισσότερα τιμολόγια είναι κυμαινόμενες, είναι εξαιρετικά σημαντικό οι καταναλώσεις κάθε μήνα να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Συχνά μέχρι σήμερα παρατηρούνταν το φαινόμενο, ειδικά αν ο εκκαθαριστικός συνέπιπτε με μήνα υψηλότερων τιμών και είχαν υποεκτιμηθεί οι καταναλώσεις των τριών προηγούμενων μηνών, η «φουσκωμένη» κατανάλωση να διογκώνει περαιτέρω τη συνολική χρέωση. Το τέλος των έναντι λογαριασμών γι’ αυτές τις τρεις εκατομμύρια παροχές πανελλαδικά και η έκδοση ενός και μόνο λογαριασμού σε μηνιαία βάση αλλάζει τη συγκεκριμένη εικόνα.

Κάθε μήνα που περνάει με το νέο καθεστώς των μηνιαίων μετρήσεων, εντοπίζεται πολλαπλάσιος αριθμός από λαθροχειρίες, εξέλιξη αναμενόμενη, όταν ο τεχνικός επισκέπτεται μία παροχή κάθε τριάντα μέρες, αντί για 3 φορές το χρόνο (δηλαδή ανά 4μηνο), όπως έκανε μέχρι πρόσφατα.

Όσο αυξάνεται ο έλεγχος πάνω στο ρολόι, τόσο μεγαλώνουν και οι πιθανότητες να εντοπιστεί αποσύνδεση εξαρτημάτων από το ρολόι, αλλοίωση ενδείξεων, τοποθέτηση κάποιου μεταλλικού αντικειμένου στο δίσκο ώστε αυτός να μην περιστρέφεται, πάγωμα ενδείξεων μετά από ψεκασμό με ειδικό σπρέι, όπως μερικές από τις πιο συνήθεις πρακτικές.

Τα πάντα θα τελειώσουν με τους έξυπνους μετρητές μέσα σε κάθε σπίτι και επιχείρηση. Όταν ο κάθε καταναλωτής θα έχει εγκατεστημένο ένα ψηφιακό smart meter, που αφενός δύσκολα «πειράζεται», αφετέρου θα δίνει τη δυνατότητα άμεσου εντοπισμού των παραβάσεων. Η οποιαδήποτε απόπειρα θα γίνεται αντιληπτή από το κέντρο τηλεδιαχείρισης του ΔΕΔΔΗΕ.

Το άλλο στοιχείο που εκτιμάται ότι θα σφίξει το κλοιό για τις ρευματοκλοπές και τα κυκλώματα που αποκομίζουν απ’ αυτές κέρδη, πέρα από τις αυστηρότερες ποινές για τους ηλεκτρολόγους που εντοπίζονται να παρανομούν, είναι η δυνατότητα διασταύρωσης των ΑΦΜ και των μετρητών, η οποία παρέχεται στον ΔΕΔΔΗΕ μέσω των στοιχείων από την ΑΑΔΕ.

Η διάταξη ψηφίστηκε πριν από μια εβδομάδα με το νομοσχέδιο του υπ. Εθνικής Οικονομίας για το Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας και προβλέπει ότι ο ΔΕΔΔΗΕ και οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, θα έχουν πρόσβαση σε απόρρητα στοιχεία και πληροφορίες φορολογούμενων, όπως ισχύει για τις διωκτικές και δικαστικές αρχές, τις φορολογικές αρχές του εξωτερικού, την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Τα στοιχεία θα τους χορηγούνται εντός του τελευταίου τριμήνου κάθε έτους, έπειτα από την ολοκλήρωση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και θα αφορούν στα μεν φυσικά πρόσωπα, ΑΦΜ, ΔΟΥ υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, όνομα, επώνυμο, ΤΚ, καθώς και τους αριθμούς παροχής που το φυσικό πρόσωπο δηλώνει, είτε ως κύριος του ακινήτου, είτε ως κάτοχος αυτού.

Στα νομικά πρόσωπα, τα στοιχεία θα αφορούν ΑΦΜ, ΔΟΥ υποβολής της δήλωσης, επωνυμία, διακριτικό τίτλο, έδρα επιχείρησης, καθώς και τους αριθμούς παροχής που το νομικό πρόσωπο δηλώνει είτε ως κύριος του ακινήτου, είτε ως κάτοχος αυτού.

ΔΕΗ: κυρίαρχος στη λιανική με πάνω από 50%

Προσεγγίζει το 50% το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική, όπου παραμένει κυρίαρχος.
Παράλληλα, η κατάταξη των εναλλακτικών προμηθευτών διατηρήθηκε αμετάβλητη, με μικρές αλλαγές στα μερίδια, ως εξής:
Mytilineos: 15,59%
Ήρων: 12,03%
Elpedison: 5,80%
nrg: 5,31%
Φυσικό Αέριο: 3,33%
ZeniΘ: 2,56%
Volterra: 1,80%
Volton: 1,22%

Σε ότι αφορά τα μερίδια στη Μέση Τάση, η ΔΕΗ διατηρεί το 33,7%. Αξίζει να αναφερθεί ότι, η Mytilineos πέρασε στη δεύτερη θέση με 17,6% και διαφορά μόλις 0,1% από τον Ήρωνα, που κατέχει ποσοστό 17,4%.

Χωρίς δραματικές μεταβολές διαμορφώθηκε και η εικόνα σε Χαμηλή και Υψηλή Τάση. Συγκεκριμένα, στην ΥΤ η Mytilineos κρατάει τα ηνία με ποσοστό 35%.

Ακολουθεί η ΔΕΗ με 29,4%, ανακτώντας έδαφος σε σχέση με τον Φεβρουάριο και ο Ήρων με 24,6%, που επίσης σημείωσε αύξηση.

Στη ΧΤ, η ΔΕΗ κατέχει το 62,7%, ο Mytilineos το 9,2%, ενώ τα μερίδια των υπολοίπων παρόχων παραμένουν αμετάβλητα.

Η ζήτηση διαμορφώθηκε στις 3.891 GWh τον Μάρτιο, υποχωρώντας κατά 2,93% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2023. Ταυτόχρονα μειώθηκε και σε σχέση με τον περασμένο Φεβρουάριο, κατά 2,99%.

Επιπλέον, η συνολική παραγωγή ανήλθε στις 3.793 GWh, αυξημένη κατά 10% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα και κατά 4% σε σύγκριση με το Φεβρουάριο.

Διαβάστε ακόμη: