Το ελληνικό χρηματιστήριο αδυνατεί να βγάλει αντίδραση, κλείνοντας σε πτωτικό έδαφος για πέμπτη διαδοχική ημέρα. Στο επίκεντρο βρέθηκε η Εθνική Τράπεζα, η οποία ηγήθηκε των σημερινών απωλειών, ανεβάζοντας ταυτόχρονα τον τζίρο σε πρωτοφανή επίπεδα λόγω των πακέτων που πέρασαν -για τους επενδυτές που συμμετείχαν στη διεθνή προσφορά- σχετικά με το placement για το 10% του ΤΧΣ.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Πέμπτης (3/10) ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 10,39 μονάδες ή -0,73% και έκλεισε στις 1.418,42 μονάδες, κινούμενος μεταξύ των 1.416,19 (χαμηλό ημέρας) και των 1.427,24 μονάδων (υψηλό ημέρας). Ο ΓΔ έχει χάσει συνολικά -3,59% το τελευταίο 5ήμερο και βρέθηκε στο χαμηλότερο σημείο από τις 12 Σεπτεμβρίου (1.406,91 μονάδες). Η απόδοση του Χ.Α. φέτος περιορίζεται πλέον στο +9,69%.

Από τους επιμέρους κλάδους, ισχυρότερες πιέσεις δέχθηκαν οι τράπεζες και η βιομηχανία. Στο «κόκκινο» έκλεισαν η ΕΤΕ και η Eurobank, με την πρώτη να κινείται κάτω από την τελική τιμή διάθεσης του placement (7,55 ευρώ). Πτωτικές τάσεις για τα blue chips, αλλά σε πιο ήπιο βαθμό, με τις Cenergy, Coca Cola, ΔΕΗ και Titan να υποχωρούν σημαντικά.

Η Εθνική Τράπεζα μονοπώλησε και σήμερα το ενδιαφέρον, καθώς τα πακέτα της οδήγησαν τον ημερήσιο τζίρο του Χ.Α. σε επίπεδα άνω των 800 εκατ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, λίγο πριν τη λήξη της σημερινής συνεδρίασης άλλαξαν «χέρια» 19 πακέτα άνω των 80 εκατ. τεμαχίων (αθροιστικά), συνολικής αξίας 604,4 εκατ. ευρώ.

Στο εβδομαδιαίο του σχόλιο για το Χρηματιστήριο, ο πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής κ. Πέτρος Στεριώτης επισημαίνει τις ανησυχητικές τάσεις «κορεσμού» που δείχνει το ΧΑ λίγο κάτω από το πολυετές υψηλό των 1.500 μονάδων. Μετά από το πρόσφατο, διάρκειας ενός και κάτι μήνα «άνευρο» trading σε στενό εύρος 1.400-1.450 το οποίο τελικά ο ΓΔ διέσπασε ανοδικά σκορπώντας «χαμόγελα» σε momentum traders και αναλυτές της αγοράς, εσχάτως «επανήλθε» εντός αυτού, μετατρέποντας για την ώρα την υπέρβαση των 1.450 σε ύπουλη «αγοραστική παγίδα» (bull trap) και τις 1.400 σε στήριξη-«κλειδί», προσθέτει ο κ. Στεριώτης.

Πού έχουν στραμμένη την προσοχή τους οι επενδυτές

Οι traders συνεχίζουν να αποφεύγουν την ανάληψη ρίσκου, αν και πλέον παρατηρείται αποκλιμάκωση των πιέσεων, κυρίως στις διεθνείς αγορές που έχουν βγάλει ήδη αντίδραση, επιδεικνύοντας μεγαλύτερη ψυχραιμία σε σχέση με τις εγχώριες. Η νευρικότητα διατηρείται λόγω της γεωπολιτικής κρίσης στη Μέση Ανατολή, με την προσοχή των επενδυτών σε παγκόσμιο επίπεδο να στρέφεται στην αυριανή έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ, η οποία αναμένεται να δώσει ορισμένα σημάδια σχετικά με το μέγεθος της επόμενης μείωσης των επιτοκίων από τη Fed.

Τα «φώτα» έπεσαν στο placement για το 10% των μετοχών της Εθνικής που κατείχε το ΤΧΣ. Στα 7,55 ευρώ «κλείδωσε» η τιμή διάθεσης, σε μία μέση λύση συγκριτικά με το αρχικό εύρος των 7,3 με 7,95 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο placement της ΕΤΕ έγινε στην τιμή των 5,3 ευρώ. Πλέον το ποσοστό του ΤΧΣ ανέρχεται σε 8,39% από 40,4% πριν την έναρξη της αποεπένδυσης. Στα 7,2 δισ. ευρώ υπολογίζεται η συνολική ζήτηση. Το διεθνές βιβλίο προσφορών καλύφθηκε κατά 12 φορές και το ελληνικό κατά 1,5 φορές. Αναλυτές εκτιμούν ότι η ολοκλήρωση της παραπάνω διαδικασίας θα «ξεκλειδώσει» ρευστότητα στην αγορά.

Στο road show που πραγματοποίησε σήμερα η ΕΧΑΕ σε συνεργασία με την Société Générale στο Παρίσι, στράφηκε επίσης η προσοχή των επενδυτών. Στο συνέδριο θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιαστούν οι εξής 8 εισηγμένες: Eurobank, Τρ. Πειραιώς, Alpha Bank, ΔΕΗ, Metlen, HELLENiQ ENERGY, Titan και ΕΧΑΕ. Για την ερχόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα για τις 9 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένο το roadshow με αιχμή τη μεσαία κεφαλαιοποίηση στη Φρανκφούρτη με τη συμμετοχή 12 εταιρειών. Αναλυτικότερα, στο mid cap road show θα δώσουν το παρών οι ΑΔΜΗΕ, Austriacard, Lamda Development, OΛΠ, Profile, ΕΧΑΕ, Πλαστικά Θράκης, Optima Bank, Metlen, OΠΑΠ, Μotor Oil και HELLENiQ ENERGY.

Σε άλλα εταιρικά νέα, οι μέτοχοι της Cenergy Holdings εξουσιοδότησαν χθες το Διοικητικό Συμβούλιο να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά έως 200 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα πραγματοποιήσει έκτακτη γενική συνέλευση στις 23 Οκτωβρίου προκειμένου να δοθεί το τελικό «πράσινο φως» για την πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στη Masdar.

«Ασκήσεις» ψυχραιμίας στις διεθνείς αγορές

Με μεικτά πρόσημα εκκίνησε η Wall Street, μετά το μίνι rebound της Τετάρτης. Οι επενδυτές αντιδρούν με ψυχραιμία στην έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή. Μπαράζ ανακοινώσεων τις τελευταίες ημέρες για την απασχόληση στις ΗΠΑ, με τα στοιχεία να δημιουργούν συγκρατημένη ανησυχία. Κατά -0,3% υποχωρεί ο Dow Jones, ενώ αντίθετα ο Nasdaq κερδίζει +0,5%.

Με απώλειες πραγματοποιείται η σημερινή συνεδρίαση για τις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές. Πτώση -0,8% καταγράφει ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600. Ο ιταλικός FTSE MIB διολισθαίνει κατά -1%, ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά -0,9% και ο γερμανικός DAX χάνει -0,4%. Από την άλλη πλευρά, ο ισπανικός IBEX 35 σημειώνει άνοδο +0,3% και ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται οριακά κατά +0,05%.

«Βίοι αντίθετοι» στα ασιατικά χρηματιστήρια για Ιαπωνία και Χονγκ Κονγκ, με τον Nikkei να «σκαρφαλώνει» κατά +2%, ενώ ο Hang Seng ακολουθεί αντιστρόφως ανάλογη πορεία (-1,5%) διορθώνοντας μετά το υψηλό 22 μηνών. Κλειστές παρέμειναν οι αγορές σε Κίνα (έως τις 8 Οκτωβρίου), Ταϊβάν και Νότια Κορέα.

Διαβάστε ακόμη: