Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, η κεντρική τράπεζα της χώρας, ανακοίνωσε μείωση του δείκτη υποχρεωτικών αποθεματικών την Πέμπτη, δίνοντας ένα σαφές μήνυμα ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εντείνουν την πολιτική υποστήριξη για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Η PBOC θα μειώσει το RRR, το οποίο αναφέρεται στο ποσοστό των χρημάτων που πρέπει να διατηρούν οι δανειστές ως αποθεματικά, κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες, με ισχύ από την Παρασκευή, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα.

Η κίνηση σηματοδοτεί τη δεύτερη μείωση του RRR μέχρι στιγμής φέτος.

Με στόχο την εδραίωση των θεμελίων της οικονομικής ανάκαμψης και τη διατήρηση της ρευστότητας της αγοράς αρκετά άφθονη, η περικοπή θα φέρει το μέσο σταθμισμένο RRR των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε περίπου 7,4%, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα.

Οι ειδικοί είπαν ότι η κίνηση θα απελευθερώσει μεσοπρόθεσμη έως μακροπρόθεσμη ρευστότητα άνω των 500 δισεκατομμυρίων γιουάν (68,7 δισεκατομμύρια δολάρια), θα μειώσει το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών και θα δώσει περισσότερα περιθώρια για μειώσεις στα επιτόκια και το κόστος χρηματοδότησης.

Η PBOC πρόσθεσε ότι θα στηρίξει καλύτερα βασικούς τομείς και αδύναμους κρίκους στην οικονομία και θα παράσχει σταθερή υποστήριξη για την ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας, διατηρώντας παράλληλα τις συναλλαγματικές ισοτιμίες του ρενμίνμπι γενικά σταθερές.

Και οι 33 παρατηρητές της αγοράς που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση αυτή την εβδομάδα προέβλεψαν ότι η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) θα αφήσει αμετάβλητο το επιτόκιο των μονοετών δανείων της μεσοπρόθεσμης διευκόλυνσης δανεισμού (MLF) όταν πρόκειται να ξεπεράσει τα 400 δισεκατομμύρια γιουάν (54,98 δισεκατομμύρια δολάρια) αξίας αυτών των ληξιπρόθεσμων δανείων αυτόν τον μήνα.

Μεταξύ αυτών, 27, ή το 82% των ερωτηθέντων, εκτίμησαν ότι οι προβλεπόμενες προσφορές κεφαλαίων θα υπερέβαιναν τη λήξη.

«Η ήπια απόσυρση ή έγχυση ρευστότητας μέσω MLF μπορεί να μην είναι ουσιαστική σε σύγκριση με τα μέτρα στήριξης που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής· ωστόσο, θα θέτουμε το δυνητικό ποσό MLF στα 400-420 δισεκατομμύρια γιουάν», δήλωσε η Frances Cheung, αναλυτής επιτοκίων στην OCBC Bank.

Διαβάστε ακόμη: