Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στον ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε στις δηλώσεις του καθηγητή Άγγελου Συρίγου και την ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, λέγοντας ότι η Συνθήκη της Λωζάνης αποτελεί το «στέρεο νομικό θεμέλιο» που διευθετεί συνολικά τις σχέσεις της περιοχής.

Ο κ. Μαρινάκης άσκησε κριτική στον κ. Κασσελάκη, ο οποίος είχε σχολιάσει ότι οι δηλώσεις του κ. Συρίγου «δίνουν τροφή στους Τούρκους».

Όπως είπε, στη Διακήρυξη των Αθηνών γίνεται σαφής αναφορά στο Διεθνές Δίκαιο, καίριο σημείο του οποίου είναι η Συνθήκη της Λωζάνης.

Ακόμη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι ο κ. Συρίγος μίλησε με την επιστημονική του ιδιότητα και δεν αναφέρθηκε σε κυριαρχικά δικαιώματα, καθιστώντας σαφές ότι δεν τίθεται θέμα παραίτησης του κ. Συρίγου.

«Ο κ. Κασσελάκης γίνεται επισπεύδων μια κατάστασης που δεν δημιουργήθηκε θέμα όλη την ημέρα», σημείωσε και πρόσθεσε: «Ο κ. Κασσελάκης δεν είναι σχολιαστής των social media. Όταν δεν υπάρχει θέμα και δια στόματος πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών, είναι σαφές ότι το πρόβλημα το δημιούργησε ο κ. Κασσελάκης».

Ερωτηθείς να σχολιάσει εάν θεωρείται «παρωχημένη» η Συνθήκη της Λωζάνης, ο κ. Μαρινάκης απάντησε ότι η κυβέρνηση τη θεωρεί «ως το πιο στέρεο θεμέλιο που διευθετεί συνολικά τις σχέσεις της περιοχής» και πρόσθεσε ότι ενδεχομένως να υπήρχε προβληματική διατύπωση ή έγινε με τρόπο που θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα.

Επιπλέον, είπε ότι ο καθηγητής δεν έκανε λόγο για αποστρατικοποίηση των νησιών και έκανε ανάλυση για επιμέρους όρους που από το 1974 έως το 2023 έχουν αλλάξει κατά τον ίδιο. «Ήταν μια επιστημονική ανάλυση», σημείωσε.

Για τα ομόφυλα ζευγάρια

Αναφερόμενος στο ζήτημα των ομόφυλων ζευγαριών, ο κ. Μαρινάκης είπε ότι στην «ατζέντα της κυβέρνησης για τη νέα χρονιά, υπάρχουν θέματα που δεν υπήρχε συναίνεση. Ένα από τα νομοσχέδια μέσα στην τετραετία είναι και αυτό»

Σχετικά με το χρονικό πλαίσιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις. Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο κάποιος βουλευτής, απάντησε: «καλό είναι να περιμένουμε να έρθει το κείμενο και να δούμε ποιοι είναι οι κανόνες», ενώ, αναφορικά με τις αντιδράσεις της Εκκλησίας είπε ότι «σεβόμαστε τις απόψεις της, αλλά δεν νομοθετεί».

Διαβάστε ακόμη: