Για τέταρτη ημέρα το υπέροχο δάσος στα Βίλια καίγεται. Οικίες έχουν παραδοθεί στις φλόγες, οικισμοί έχουν εκκενωθεί. Τι φταίει που εδώ και τέσσερις ημέρες δεν έχει ελεγχθεί μια τέτοια δασική πυρκαγιά δίπλα στην πρωτεύουσα της χώρας;

Καθώς το μπαλάκι των ευθυνών για τις καταστροφικές πυρκαγιές θα ξεκινήσει να πετιέται σύντομα –αν δεν έχει ήδη ξεκινήσει–, ο Γιώργος Πατούλης περιφερειάρχης Αττικής, η οποία επλήγη σε δύο και τρία μέτωπα τις τελευταίες εβδομάδες, έθεσε σε παρέμβασή του στην ΕΡΤ1 το πρωί της Πέμπτης το θέμα των αντιπυρικών ζωνών και δασικών δρόμων.

Μιλώντας στην εκπομπή «Από τις Εξι» για την δύσκολή κατάσταση στην οποία βρέθηκαν οι πυροσβέστες με τα δάση να είναι απροσπέλαστα, ο κ. Πατούλης παραδέχθηκε ότι «αυτό είναι ένα μεγάλο, παθογενές θέμα, δεκαετιών, το οποίο πρέπει να λυθεί άμεσα».

Αναφερόμενος στις ανύπαρκτες, όπως παρατήρησε και το ertnews.gr, αντιπυρικές ζώνες ο κ. Πατούλης κατήγγειλε την στάση των δασαρχών: «Οι δασάρχες, με πενιχρά μέσα, είναι κράτος εν κράτει. Προφανώς, εκ του νόμου, έχουν εκείνοι που έχουν την ευθύνη να κάνουν τις αντιπυρικές ζώνες αλλά και να διατηρήσουν ανοιχτούς τους δασικούς δρόμους, κάτι που σε ορισμένες περιπτώσεις δεν έχει συμβεί».

Όσον αφορά την επίρριψη ευθυνών, τόνισε ότι η αρχή που προΐσταται των δασαρχείων είναι το υπουργείο Εσωτερικών. «Μετά τη μάχη πρέπει οπωσδήποτε να τεθεί επί τάπητος το θέμα». Και όπως είπε, «μια πυρκαγιά αλλιώς αντιμετωπίζεται στο πρώτο τέταρτο. Σε κάθε περίπτωση όλοι κάνουν ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν σε μια δύσκολη μάχη».