Στην πρόοδο που έχει σημειώσει ο εγχώριος τραπεζικός κλάδος, αλλά και η ελληνική οικονομία στο σύνολό της και τις προοπτικές που εμφανίζει το Χρηματιστήριο εστίασαν ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Χρήστος Μεγάλου και ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, κ. Αλέξης Πατέλης, στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εποπτικών Αρχών Κεφαλαιαγοράς που πραγματοποιείται στην Αθήνα, με θέμα «Climate in the center of Economy”.
Σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου, ο τραπεζικός κλάδος πέρασε μέσα από μεγάλες αλλαγές, βρέθηκε από το ναδίρ στο σήμερα. «Το καλύτερο παράδειγμα για την πρόοδο που έχει γίνει είναι η Τράπεζα Πειραιώς. Συνολικά, όμως, ο κλάδος είχε πριν μερικά χρόνια κεφάλαια κοντά στο μηδέν. Πλέον οι δείκτες κυμαίνονται στο 15%. Τα “κόκκινα” δάνεια είχαν φτάσει σε ιστορικό υψηλό και τώρα ο δείκτης NPE έχει μειωθεί στο 3%, υπήρχε ο ELA”, σχολίασε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως σήμερα οι τράπεζες είναι σε θέση να κάνουν αυτό που πρέπει, δηλαδή, να χρηματοδοτήσουν την οικονομία. “Είμαστε σε καλύτερη θέση. Σαφώς και μένουν πολλά να γίνουν, αλλά είμαστε στη σωστή κατεύθυνση», πρόσθεσε.
Όσον αφορά στις προτεραιότητες για το αμέσως επόμενο διάστημα, ο κ. Μεγάλου έθεσε ως βασική την πιστωτική επέκταση, τονίζοντας πως το +5% ετησίως δεν είναι εύκολο, αλλά σημαντικό. Εξίσου σημαντική προτεραιότητα είναι και η ανάπτυξη και η αύξηση του βάθους των capital markets, με τον CEO της Τράπεζας Πειραιώς να υπογραμμίζει τη σπουδαιότητα των IPOs, όπως αυτή του αεροδρομίου, εκτιμώντας πως θα έρθουν και άλλες.
Από την πλευρά του, ο κ. Πατέλης αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που έχει ολοκληρώσει η κυβέρνηση, με προεξάρχουσα την ψηφιοποίηση, αλλά και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, με την πρόσφατο project της διασύνδεσης των PΟS με τις ταμειακές μηχανές, το IRIS κ.λπ.
Παράλληλα, ο κ. Πατέλης εστίασε στο επενδυτικό κενό της χώρας που είναι μεγάλο, μετά από τη 10ετια της κρίσης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης των ξένων επενδύσεων, της τραπεζικής ενοποίησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως και της ενοποίησης των χρηματοοικονομικών αγορών επίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Αξίζει να αναφερθεί πως νωρίτερα σε ομιλία του στο ίδιο συνέδριο ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξουν κοινές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να κινητοποιηθούν πόροι για το «ευρωπαϊκό κοινό καλό», ενώ, αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας σημείωσε πως έχει ξεπεράσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ανάπτυξης μετά από μια μεγάλη περίοδο κρίσης. «Έχουμε μία ποιότητα που προκαλεί το ενδιαφέρον των επενδυτών, οι αγορές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και την κυβέρνηση», τόνισε.
Διαβάστε ακόμη:
- Νύχτα των Μεγάλων Μαχαιριών περιμένει τον Κασσελάκη το βράδυ των Ευρωεκλογών
- Μοντέλο του OnlyFans αποκάλυψε το αστρονομικό ποσό που κερδίζει κάθε μήνα
- Αυτός ο ελληνικός δρόμος βρίσκεται ανάμεσα στους 20 ομορφότερους στον κόσμο
- Χρύσα Χατζηθεοδώρου: Η υποψήφια με το κόμμα του Πέτρου Κόκκαλη κερδίζει τις εντυπώσεις