*** Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα, κυρίες και κύριοι.

Πριν περάσουμε στην καθιερωμένη μακροοικονομική ανάλυση (αρχή της εβδομάδας βλέπετε, οπότε πρέπει να δώσουμε το στίγμα των καιρών), να σημειώσω ότι αυτή την εβδομάδα έχουμε προγραμματισμένο ΔΣ της Επ. Κεφαλαιαγοράς!

Και όπως αντιλαμβάνεστε θέλω να ελπίσω ότι οι περίφημες «κυρίες ντετέκτιβ» θα φέρουν στο ΔΣ πρώτον, το θέμα του πρώην εργολάβου Σάκη, όσον αφορά την χειραγώγηση του Ελλάκτωρα και την κατάχρηση εσωτερικής πληροφόρησης πριν την αύξηση κεφαλαίου τον Δεκέμβριο του 2020! Αλήθεια, τι άποψη έχουν για το ζήτημα αυτό οι έγκριτοι νομικοί της Επ. Κεφαλαιαγοράς;

Δεύτερον, το ζήτημα του πρώην (και νυν και αεί και εις τους αιώνες των αιώνων αμήν) μεγαλοτραπεζίτη όσον αφορά τη χειραγώγηση συστημικής τράπεζας στην αύξηση κεφαλαίου του 2015!
Τρίτον, όσον αφορά την ανοιχτή υπόθεση του Ελλάκτωρα, όπου ως γνωστόν οι «εφοπλιστές» Μπακοκαυμενάκηδες – και οι συν αυτώ- τα κονόμησαν χοντρά, εγώ απλώς εύχομαι «καλά ξεμπερδέματα»…

Μια Ιερά Μονή, ένας μεγαλοδικηγόρος – συγγενής πολιτικού- και ένας πασίγνωστος εφοπλιστής στο κάδρο της Επιτροπής για το ξέπλυμα!

Κατά πάσα πιθανότητα αυτή την εβδομάδα η Αρχή για το ξέπλυμα δεν θα συνεδριάσει. Αλλά η Ολομέλεια της Επιτροπής θα συνέλθει, επί όλων των εκκρεμών ζητημάτων, την αμέσως επόμενη Τετάρτη! Και τούτο διότι, όπως με πληροφορούν οι πηγές μου, βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες οι οποίες αφορούν:

Πρώτον, σε ζήτημα μείζονος σημασίας που αφορά Ιερή Μονή στο Άγιον Όρος και ύποπτης προέλευσης χρήμα, πιθανότατα ρωσικό!

Δεύτερον, υπόθεση μεγαλοδικηγόρου, που έχει παραπεμφθεί στο ΣΔΟΕ, στενού συγγενούς επωνύμου πολιτικού ανδρός!

Τρίτον, πασίγνωστου εφοπλιστή, που εμπλέκεται με ακίνητα, ενέργεια και νταραβέρια στην Αίγυπτο…
Αυτά προς το παρόν… Θα τα αναλύσουμε τα ζητήματα αυτά ένα προς ένα! Και πιστέψτε με, έχουν πολύ, μα πάρα πολύ, ενδιαφέρον…

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Μπάιντεν εν μέσω γεωπολιτικής, ενεργειακής και οικονομικής κρίσης!

Εισερχόμαστε σε μία λίαν ενδιαφέρουσα εβδομάδα, σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, σε Ελλάδα, Ευρώπη και διεθνώς. Ο πρωθυπουργός βρίσκεται στις ΗΠΑ και θα έχει κρίσιμες συνομιλίες με τον Μπάιντεν, σε ένα καθοριστικό για τα επόμενα χρόνια ταξίδι. Η Ευρώπη βρίσκεται σε δίνη, λόγω των ενεργειακών προβλημάτων και της αδυναμίας να ληφθεί κοινή απόφαση για το εμπάργκο κατά της Ρωσίας, ειδικά μετά τις αποκαλύψεις (επί αμερικανικού εδάφους) του Μάριο Ντράγκι. Πληθωρισμός και ακρίβεια χτυπάνε κόκκινο και μαζί με το ευρισκόμενο στα ύψη ενεργειακό κόστος, εξανεμίζουν οικογενειακούς και επιχειρηματικούς προϋπολογισμούς. Τα ομόλογα, με σκαμπανεβάσματα μεν, αλλά με δεδομένη την ζημία στο δημόσιο χρέος που έχουν ήδη προκαλέσει. Και τέλος, η αύξηση των επιτοκίων είναι αυτή που σέρνει τον χορό του Ζαλόγγου των οικονομιών διεθνώς…

Η ύφεση, η ανοδική κίνηση των κρατικών ομολόγων, η διεύρυνση του spread

*** Ο παγκόσμιος κίνδυνος ύφεσης αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, καθώς συγκεκριμένοι παράγοντες συντελούν στην επικράτησή της στις περισσότερες οικονομίες: Είναι κατ΄ αρχήν η ύφεση στην Ευρώπη και η ανοδική διαταραχή στις αγορές κρατικών ομολόγων, ειδικά στην λεγόμενη περιφέρεια της ευρωζώνης και τις χώρες με μεγάλα δημόσια χρέη, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει το κόστος του δημόσιου δανεισμού για τους πιο αδύναμους κρίκους και να διευρύνεται το spread αποδόσεων έναντι του γερμανικού bund. Αλλά και η άνοδος των πραγματικών αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, παρασύρει και τις αναδυόμενες αγορές. Αρνητική συμβολή φυσικά στο ζοφερό κλίμα που έχει δημιουργηθεί έχει και η υποτίμηση του εθνικού νομίσματος της Κίνας, προφανώς λόγω της εκτίναξης των μεταλλάξεων της Ομικρον

Το ΤΧΣ, οι μετοχές των τραπεζών, τα placements!

*** Ρεπορτάζ Σαββατοκύριακου, φρέσκο-φρέσκο. Από που θα ξεκινήσει το ΤΧΣ να διαθέτει ποσοστά τραπεζών; Οι περισσότεροι στοιχηματίζουν για την Εθνική Τράπεζα (συμμετοχή 40,3%), αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχουν διάφορα “σοβαρά εμπόδια, εσωτερικά (πολλοί μανατζαρέοι) και…εξωτερικά (βλέπε εκλογές), οπότε μην το δένετε κόμπο”. Για την Πειραιώς (συμμετοχή 27,3%) είναι πολύ πιθανό να έχει την πρωτιά, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση των σχεδιασμών στα “ψηλά πατώματα” και σε κάποια “διάσημα ισόγεια”, καθώς “ο Μεγάλου παίζει πολύ έξυπνα το παιχνίδι και στρώνει αθόρυβα το έδαφος”, όπως μου λένε. Αλλά, “η τρέχουσα τιμή είναι πρόβλημα»…

*** Η Alpha Bank (με συμμετοχή ΤΧΣ 9%), δεν έχει λόγο να βιάζεται, έχει τα δικά της πολύ σοβαρά εσωτερικά προβλήματα (έντονη υπόγεια διαμάχη με παλιά και νέα στελέχη) και ας μην έχουν πάρει δημοσιότητα. Αυτή που δεν έχει απολύτως κανένα λόγο να βιάζεται είναι η Eurobank (συμμετοχή 1,45%) και για το λόγο αυτό ίσως προηγηθεί όλων και να ανοίξει το χορό. Εδώ υπάρχει Γουάτσα.

Η Attica bank και το ενδεχόμενο να μπουν και άλλοι παίκτες!

*** Πλην των συστημικών τραπεζών, το Ταμείο ελέγχει και το 62,9 % της μη συστημικής Attica Bank, στην οποία θέση έχει πάρει το δίδυμο ΤΜΕΔΕ – Elligton, αλλά μην αποκλείεται καθόλου το ενδεχόμενο να υπάρξουν και άλλοι “συμπράττοντες”, καθώς είναι πολλά τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν για την πλήρη εξυγίανση της, ενώ ο “Ηρακλής” τελειώνει τον Οκτώβριο. Όπως και να έχει, πάντως, τα πράγματα δείχνουν να έχουν πάρει το δρόμο τους

*** Σχετικά με την τιμή διάθεσης και το ελάχιστο ποσοστό κάλυψης, το λόγο θα έχει το Δ.Σ. του ΤΧΣ, έχοντας ως βάση την αποτίμηση του Συμβούλου που θα έχει προσλάβει, αλλά και την έκθεση του ανεξάρτητου χρηματοοικονομικού οίκου. Προκειμένου βέβαια να δοθεί το «πράσινο φως» για πώληση μετοχών, θα πρέπει το Ταμείο να έχει καταθέσει προηγουμένως στο υπουργείο επιχειρησιακό σχέδιο για την αποεπένδυση και να έχει λάβει τη σχετική έγκριση.

«Άντε να τελειώνουμε» με τα ποσοστά των τραπεζών, λένε στο ΤΧΣ…

*** Πηγή καλά πληροφορημένη για τα όσα συζητούνται πίσω από… κλειστές πόρτες (αν και είναι μονίμως μισάνοιχτες) του ΤΧΣ, μου μεταφέρει ένα κλίμα μεταξύ ορισμένων μελών του, του στυλ “άντε να τελειώνουμε”. Δηλαδή, βιάζονται να… απαλλαγούν από τα ποσοστά των τραπεζών! Ελπίζω αυτοί που θα μετέχουν στο νέο όργανο, το Δ.Σ., να έχουν πιο συγκροτημένες και συγκρατημένες απόψεις και να σέβονται περισσότερο τα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων. Η πώληση των συμμετοχών, θυμίζω, με βάση το νέο νόμο, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2025.

Ερώτημα

*** Πως σας φάνηκε η πρόταση για αύξηση κεφαλαίου και όχι διανομή μερίσματος που έγινε στην Ιντεάλ; Ακούω, μαθαίνω διάφορα αντικρουόμενα, αλλά δεν σπεύδω, μέχρι να έχω έγκυρη πληροφόρηση

Το Ιράν (που μπαίνει στο κάδρο), τα «στραβά μάτια», η προμήθεια πετρελαίου και η διστακτικότητα των Αραβικών χωρών

*** Διαφωτιστική η συνομιλία με παράγοντα του ενεργειακού χώρου και δη αυτού των πετρελαίων. “Όλοι οι Ευρωπαίοι πήγαμε στις αραβικές χώρες, προκειμένου να κλείσουμε βραχυπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες συμφωνίες, οι περισσότερες ανοιχτές. Αλλά, δυστυχώς, αυτές ή δεν μπορούν πράγματι κάποιες ή δεν θέλουν όλες”. Οπότε, τι γίνεται, η απορία μου. “Κοίταξε, για να είμαστε δίκαιοι, το 25% της ροής ρωσικού φυσικού αερίου, το Κίεβο την έκοψε και όχι η Ρωσία. Αυτά βλέπουν οι χώρες που δεν συμφωνούν για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Και η δήλωση του Ιράν, ότι μπορεί να διπλασιάσει την παραγωγή πετρελαίου, ξαναβάζει τη χώρα αυτή στο κάδρο της Ευρώπης”. Δηλαδή, θα παρακαμφθούν απαγορεύσεις κατά του Ιράν ή θα δουλέψει πάλι η οδός, μέσω άλλων ενδιάμεσων χωρών; “Αυτό, ουσιαστικά ποτέ δε σταμάτησε, ακόμα και η Σ. Αραβία έκανε τα στραβά μάτια. Απλώς τώρα, οι ανάγκες είναι άμεσες και μεγάλες, οπότε αντιλαμβάνεσαι ότι κάποιοι κανόνες και απαγορεύσεις θα υποσταλλούν…”

Χαράς ευαγγέλια για τους εφοπλιστές, λέω εγώ!

Οι μεγάλοι Σουπερμαρκετάδες παίρνουν κεφάλι… Οι κινήσεις Μασούτη, Σκλαβενίτη, My Market και η επάνοδος της Carrefour!

*** Σε περιόδους, όπου τα περιθώρια κέρδους για τους μικρούς, ουσιαστικά μηδενίζονται, καθώς η αγοραστική τους δύναμη μειώνεται και οι δυνατότητες θετικών συμφωνιών με τους προμηθευτές τους περιορίζονται δραστικά, τότε οι ισχυρότεροι του κλάδου έχουν τις ευκαιρίες τους. Κλασικό παράδειγμα όσα συμβαίνουν στο χώρο των αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Ήδη, ο Μασούτης, αφού…απέφυγε την εξαγορά από την CVC, κινήθηκε επιθετικά και εξαγόρασε τη ΣΥΝΚΑ Κρήτης, με παρουσία 70 καταστημάτων, σε περιοχές όπου δεν μπορούσε ο ίδιος να φτάσει. Εξαγορά έκανε και ο Σκλαβενίτης, παίρνοντας την SEP Market στα Γιάννενα, ενώ το Market In εξαγόρασε το “Χαρά” στη Χίο.

*** Τα νεότερα είναι ότι το my Market της οικογένειας Παντελιάδη, αφού…απέφυγε την φιλική επίθεση από μία αγγλική αλυσίδα και ένα μεγάλο fund, ετοιμάζει τη δική του επιθετική κίνηση, την οποία όπως μαθαίνω προετοιμάζει μήνες, αλλά αναμένει να γίνουν οι απαραίτητες εσωτερικές ανακατατάξεις του στόχου. Περισσότερα, δυστυχώς, δεσμεύομαι.

*** Μην ξεχάσω να αναφέρω και την επάνοδο της Carrefour, μέσω της Retail and More του ομίλου Βαρδινογιάννη, συγκεκριμένα του Νίκου Βαρδινογιάννη του Θόδωρου. Ο γαλλικός όμιλος έχει συγκεκριμένο επενδυτικό πλάνο και στόχους μαζί με τον ισχυρό συνέταιρό του, αλλά μην περιμένετε άμεσα φοβερές επεκτάσεις, τα παθήματα έγιναν μαθήματα βλέπετε.

 Το «Πράσινο Ταμείο», οι ελάχιστες δωρεές, η ιδέα για δάνεια 80 δις. και οι παρενέργειες της απολιγνιτοποίησης…

*** Συζητώντας με Έλληνα ευρωβουλευτή, που έχει και μία σχετική αρμοδιότητα, έμαθα ότι το περίφημο Πράσινο Ταμείο του αρχικού σχεδίου των 100 και πλέον δισ ευρώ, μέχρι στιγμής έχει συγκεντρώσει μόλις 18,7 δισ από δωρεές. Και επειδή δεν υπάρχει φως για τα υπόλοιπα, έπεσε η ιδέα να συναφθούν δάνεια της τάξης των 80 δισ. Και αυτή όμως δεν προχωράει, γιατί η περίοδος είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και το χρήμα ακρίβηνε, ενώ σοβεί και νέα κρίση χρέους, γενικότερα και ειδικότερα στις πιό αδυναμες οικονομικά χώρες.

*** Είναι όνειρο θερινής νυκτός, άλλωστε, ότι η παγκόσμια οικονομία, που είναι εξαρτημένη κατά 80% από τα ορυκτά καύσιμα, θα μπορέσει γρήγορα να αναχαιτίσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, επενδύοντας στις ΑΠΕ και κάθε είδος φιλική προς το περιβάλλον πηγή ενέργειας. “Βιαστήκαμε και εμείς, είναι αλήθεια, να σταματήσουμε τις λιγνιτικές μονάδες, άσχετα αν δε μπορούσε κανείς να πιθανολογήσει με βεβαιότητα τις δυσμενείς εξελίξεις και τον πόλεμο” είναι το συμπέρασμά του, ενώ δεν βλέπει γρήγορα λύση στο ενεργειακό πρόβλημα όλης της Ευρώπης, καθώς “έχουμε φτάσει πλέον, δυστυχώς, στο να κοιτάζει η κάθε μία χώρα μόνη της, το δικό της συμφέρον”. Τα είπε όλα, δεν προσθέτω τίποτα.

Κουίζ

*** Με τραπεζικό διαμεσολαβητή, μία εισηγμένη βρίσκεται κοντά σε deal με μη εισηγμένη, του ευρύτερου κλάδου της. Και οι δύο έχουν δάνεια στην ίδια τράπεζα, αν ενώσουν δυνάμεις όμως, μπορούν να έχουν πολύ καλύτερη και κερδοφόρο πορεία, στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε η σχετική μελέτη, πάλι από στελέχη της άμεσα ενδιαφερόμενης τράπεζας.

*** Αυτά και για σήμερα, κυρίες μου και κύριοι, καλή σας μέρα και καλή εβδομάδα!