Αύριο ξεκινά η Μεγάλη Εβδομάδα και πολλοί είναι εκείνοι που προσπαθούν να υπολογίσουν τα έξοδα για το πασχαλινό τραπέζι. Η τιμή του αρνιού στα κρεοπωλεία της γειτονιάς έχει πάρει την ανιούσα και αναμένεται να κυμανθεί γύρω στα 14 ευρώ το κιλό, ενώ πέρυσι η τιμή ήταν γύρω στα 12,5 ευρώ το κιλό.

Την ίδια στιγμή στα σούπερ μάρκετ το αρνί και το κατσίκι έχουν μπει στο καλάθι του Πάσχα και φτάνουν στα 10 ευρώ το κιλό.

«Πετύχαμε να έχουμε ίδιες τιμές με πέρσι στο αρνί χάρη στο καλάθι του Πάσχα» ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με τους κρεοπώλες, οι παραγγελίες στα συνοικιακά καταστήματα σε σχέση με το Σάββατο του Λαζάρου πέρσι καταγράφουν μείωση κατά 20%.

«Τα ελληνικά νοικοκυριά υποφέρουν έχουν σταματήσει οι παραγγελίες για ολόκληρα αρνιά, πολλοί παίρνουν κομμάτια, ενώ πολλοί θα κάνουν mix greel με παϊδάκια κοτόπουλο, παϊδάκια χοιρινά», σημείωσε η Σταυρούλα Αποστόλου, υπεύθυνη κρεοπωλείου.

Το πασχαλινό τραπέζι, φέτος, σύμφωνα με την τιμοληψία του Ινστιτούτου Καταναλωτών, θα είναι ακριβότερο κατά 38 ευρώ, δηλαδή κατά 12,6% σε σχέση με πέρσι, έτσι οι καταναλωτές περιορίζουν τις αγορές τους.

Το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού

Σύμφωνα με την τιμοληψία του ινστιτούτου καταναλωτών μια οικογένεια θα ξοδέψει 140 ευρώ για τον οβελία, 21 ευρώ για το κοκορέτσι, 1 ευρώ και 40λεπτά για δύο μαρούλια, 80 λεπτά για ένα ματσάκι άνηθο, 2,5 ευρώ για τομάτες, 1,40 ευρώ για αγγούρια, 4,20 λεπτά για να φτιάξει ένα κιλό τζατζίκι, 11 ευρώ για τη μαγειρίτσα, 7 ευρώ για μισό κιλό τυρί φέτα, 8,5 ευρώ για μισό κιλό τυρί γραβιέρα ή κεφαλογραβιέρα, συνολικά, δηλαδή, το πασχαλινό τραπέζι θα κοστίσει 334 ευρώ.

Φθηνές λύσεις αναζητά κάθε καταναλωτής και για τα γλυκά του πασχαλινού γεύματος. Τις επόμενες ημέρες και καθώς μπαίνουμε στη Μεγάλη Εβδομάδα πάντως, θα καθοριστούν οι τελικές τιμές τόσο για τον οβελία όσο και για τα υπόλοιπα παραδοσιακά εδέσματα της λαμπρής.

Μια οικογένεια 6-8 ατόμων θα χρειαστεί να πληρώσει 334 ευρώ

Σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΚΑ, η οποία δημοσιεύθηκε στην εκπομπή της ΕΡΤ «Σαββατοκύριακο από τις 6» δείχνει ότι τα νοικοκυριά θα πληρώσουν κατά 38 ευρώ ακριβότερο το εορταστικό τραπέζι του Πάσχα.

Ειδικότερα, για ένα τραπέζι 6 με 8 ατόμων το κόστος ανέρχεται στα 334,05 ευρώ, ενώ πέρυσι ήταν στα 296,65 ευρώ, δηλαδή η αύξηση είναι της τάξης του 12,6%.

Συγκεκριμένα το κόστος για το πασχαλινό τραπέζι του 2023:

Κρέατα

  • Αρνί (14 € /κιλό): 140€ (10 κιλά)
  • Κοκορέτσι (1,5 κιλό): 21€
  • Λαχανικά
    Μαρούλια (2 τμχ): 1,40€
  • Κρεμμύδι φρέσκο (2 τμχ): 1,20€
  • Άνηθος: 0,60€
  • Ντομάτες (1 κιλό): 2,5€
  • Αγγούρια (2 τμχ): 1,40€
  • Τζατζίκι (1 κιλό): 4,20€
  • Μαγειρίτσα (500 γρ. συκώτι + ζαρζαβατικά): 11€
  • Τυρί φέτα (500 γρ.): 7€
  • Τυρί γραβιέρα ή κεφαλογραβιέρα (500 γρ.) 8,5€

Διάφορα άλλα προϊόντα

  • Ψωμί (1 κιλό): 2,40€
  • 20 αυγά κόκκινα βαμμένα: 13,20€
  • Κάρβουνα (20 κιλά): 26€
  • Κουλούρια (1 κιλό): 15,45€
  • Τσουρέκι (1 κιλό): 17€

Αναψυκτικά και αλκοολούχα ποτά

  • Κρασί (1,5 λίτρο): 6€
  • 10 Μπύρες: 17€
  • 6 Αναψυκτικά: 4,20€
  • Φρούτα: 4€
  • Γλυκά: 14€
  • Διάφορα απρόβλεπτα (ρεύμα, λάδι): 16€

Διαβάστε περισσότερα